Megint megrongálták Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legendás vadászpilótájának Farkasréti temetőbeli sírját: míg korábban egy bronz Il-18-ast loptak le a sírkő tetejéről, idén augusztusban a helyette odakerült márvány Bf 109-es vadászrepülőgépet vitték el – derült ki B. Stenge Csaba Facebook-bejegyzéséből.
Zoom
A hadtörténész egy Szentgyörgyi család által hétfőn készített fotót tett közzé a megrongált sírhelyről, valamint a még 2011. október 28-án, a sírkő márvány részének átadásakor készített saját képeit is feltöltötte.
„Azért csatolok több, különböző szögből készült képet a márvány Messerschmittről, hogy jól azonosítható legyen” – írta, és mindenkit arra kért, ossza meg Facebook-oldalán a bejegyzését, hogy minél többen lássák a repülőgépet, hátha felbukkan valahol.
„Minél több emberhez eljut a hír, annál nagyobb az esély arra, hogy valaki tud valamilyen használható információval szolgálni” – hangsúlyozta B. Stenge Csaba, aki abban bízik, ha nagy nyilvánosságot kap az eset, a sírrongáló biztos nem tudja majd eladni a márvány vadászrepülőt.
Vitéz Szentgyörgyi Dezső, a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája 1915. január 6-án született Kőkúton. Tizennyolc évesen vonult be a légierőhöz, a honvédesküt 1933. szeptember 3-án tette le. Szolgálata során 29 igazolt győzelmet ért el. 1957-től a Malévnál lett pilóta. A Malév koppenhágai járatának katasztrófája során repülőhalált halt az Iljusin Il–18V típusú, HA-MOC lajstromjelű repülőgéppel.
(MNO)