A Semmelweis Egyetemen – ellentétben egyes homeopátiát gyakorló orvosok állításával – nem lehet licencvizsgát tenni a vitatott megítélésű gyógyászati módszerból. Ez derül ki abból a levélből, amit az egyetem rektora, Szél Ágoston küldött Novák Hunor gyermekorvosnak, aki saját, egészségügyi témákkal foglalkozó honlapján számolt be a levélváltásról.
Novák szerint a homeopaták előszeretettel hivatkoznak arra, hogy „hivatalos tantárgy a Semmelweis Egyetemen a homeopátia”, de a rektor leveléből az derül ki, hogy az Általános Orvosi Karon nincs ilyen vizsga. Korábban, 2000–2001-ben az Orvostovábbképző Karon lehetett homeopátiás vizsgát tenni, de ez az intézmény már levált a Semmelweis Egyetemről.
Jelenleg az Egészségtudományi Karon tart egy külsős óraadó egy szabadon választható, 1 kreditet érő tantárgyat „Bevezetés a homeopátiába” címmel, amely idén szeptemberben is elindult. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének állásfoglalása után – amely szerint nincs semmilyen betegség, amelyet bizonyítottan, a placebón felül gyógyítana a homeopátia – az egyetem vezetése úgy döntött, hogy a jövőben nem indítja a tantárgyat, sőt, már ebben a félévben sem folytatódik a kurzus. Annak elvégzése amúgy sem járt semmilyen végzettséggel, és nem jogosított fel semmilyen tevékenységre.
Zoom
(MNO)
Kapcsolódó: