A Blikk címlapján az ékeskedik: válik a magyar (úszó)sport első számú párja, Hosszú Katinka és Shane Tusup, Katinka beadta a válókeresetet. Noha egyelőre csak egy bulvárlap információjáról van szó, mindenképp beszédes, hogy sem Tusup, sem Hosszú nem cáfolta azonnal a Facebookon a fajsúlyos hírt – azon a felületen, ahol a „fél életüket élik”.
Zoom
Hosszú és Tusup az évtized elején Kaliforniában, egyetemi évei alatt jött össze, majd a Hosszú számára csalódást okozó londoni olimpiát követően (ahol nem sikerült érmet szereznie) összekötötték szakmai életüket, 2013-ban pedig össze is házasodtak.
A sikerek jöttek, világkupa-győzelem minden évben, világbajnoki aranyak, 2016-ban pedig a kínai sajtó által idő közben Iron Ladynek elkeresztelt Hosszú Katinka megszerezte a hőn áhított olimpiai bajnoki címet – nem is egyet, mindjárt „három és felet”, a 200 és a 400 vegyesen kívül 100 háton lett első, 200-on rossz benyúlással második.
A sikerek folytatódtak Rio után is, csakhogy a 2017-es év – olimpia utáni esztendőként – túlterheltre sikerült az úszónő és férje számára, és a korábbi, kilengéseknek hitt uszodai jelenetek is szaporodtak Shane Tusup körül. A feleségéhez kötődő legfontosabb számokat (esküvőjük dátuma, világrekordok) magára tetováló srác a medenceparton verseny közben szólalkozott össze Iron Aquatics-os kollégájával, Darren Warddal – ő szélsebesen távozott Magyarországról, és be is perelte a klubot –, elzavarta a 2016-os windsori rövid pályás vb-n épp egy győzelme után levezető Katinka mellől Sydney (2000) gratulálni kívánó olimpiai bajnokát, Kovács Ágnest, legutóbb pedig Baján, Hosszú szülővárosában, egy bajai versenyen „fuck you”-zta le Pass Ferencet, azt az edzőt, akinek a kezei alatt először lett világbajnok – nem is annyira – dédelgetett párja.
Zoom
A gondok tavaly ősszel kezdődhettek. Mint az MNO Földházi Dávidtól, az olimpia előtt alaptított Iron Aquatics úszóklub első számú férfiúszójától megtudta, a zivataros időkben ő is már szövögette a B-tervet, az évzáró rövid pályás Európa-bajnokságra pedig Hosszú már Shane Tusup nélkül utazott ki. (Akkor azt mondták, Shane-nek kiújult a migrénje, ám több helyen megjelent, az edző egy otthoni dührohama után Katinka ténylegesen elköltözött közös otthonukból.) A karácsonyt külön töltötték – Katinka Baján a szülőkkel, Shane Budapesten szintén –, majd az Iron Lady repülőre ült, és meg sem állt Amerikáig, ahol együtt szilveszterezett Dudás Dániellel, gyerekkori barátjával, akit a közelmúltban edzései fejlesztésére az Ironhoz csábított.
Zoom
Az újévben Hosszú nem talált vissza Tusuphoz: bár többször lefotózták együtt őket a Duna Arénában, ott már nem dolgoztak közösen, és külön autóval is közlekedtek. Az Év Sportolója Gálán január 11-én Tusup magyar nyelvű beszédében mindenkitől bocsánatot kért, akitől csak tudott, és bár ezalatt felesége szeme is párásnak tűnt a nézőtéren, úgy tűnik, nincs visszaút. (Különben pedig Shane a gála után mintha azonnal visszaváltozott volna a kőkemény amerikai gyerekké.)
A vélt történések számos kérdést felvetnek: kivel készül ezután Hosszú Katinka? Mi lesz az Iron Aquaticsszal? Mi lesz a csillebérci álmokkal, a Hosszú Katinka-akadémiával, ami elsősorban Shane „biznisze” volt?
Ígérete szerint egyébként a jövő hónapban már versenyezni fog Hosszú, a róla készült friss fényképek tanúsága szerint nagyon nincs olyan fizikai állapotban, mint korábban, ám egy ilyen szintű versenyző hetek alatt képes rendezni a sorokat.
Zoom
Zoom
(MNO nyomán)