A pártelnökségről már vasárnap éjjel lemondott Vona Gábor, a Jobbik első embere, de hétfőn este bejelentette azt is, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, és nem veszi át a parlamenti mandátumát sem. Vona ezt a Jobbik elnökségi ülése után, a saját Facebook-oldalán jelentette be - írja az MNO.
Zoom
A leköszönő Jobbik-elnök bejegyzése Fb-oldalán:
Lemondok az elnökségi tisztségről
A mai napon - a tegnapi választási eredmények fényében - ígéretemhez hűen benyújtottam a lemondásomat, amelyet a Jobbik elnöksége elfogadott. A közeljövőben a Jobbik tisztújító kongresszust fog összehívni, hogy új elnököt válasszon, a tisztújításon nem méretem meg magam. Egyúttal jeleztem az elnökség felé, hogy listás parlamenti mandátumomat nem fogom átvenni.
A 2018-as választási eredményért a Jobbik miniszterelnök-jelöltjeként egyszemélyi felelősséget vállaltam. Mivel a választási győzelem nem valósult meg, tartottam a szavam.
A Jobbik ma Magyarország második legerősebb pártja és az ellenzék egyedüli igazi ereje. Mindent meg fogok tenni azért, hogy ez a közösség a következő időszakban még erősebbé váljon, de 12 év után immáron nem elnökként. Nagyon köszönöm a több mint egymillió embernek, aki támogatta a pártunkat tegnap. Nekik ígérjük, hogy a Fidesz 2/3-a ellenére is folytatjuk küzdelmünket egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországért. A Jobbikra ezután is minden magyar ember számíthat, éljen bárhol a világban. Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel.
Vona Gábor
Frissítés: Novák Előd: le a kalappal
A Jobbik alelnöke Facebook-oldalán írja:
Vona Gábornak e lépése előtt le a kalappal: korrekt, férfias vállalás. Örülök, hogy a párt egységét szem előtt tartva most ő gyakorolt önkorlátozást azzal, hogy végül mégsem indul újra a tisztújításon. A listás mandátumról való lemondásával is meglepett sokunkat, azt már nem is vártuk volna tőle el. De ő nem egy Harrach Péter-féle megélhetési politikus; ha Vona Gábor valamit csinál, azt hittel, teljes erőbedobással csinálja. Bár sok mindenben nem értettem vele egyet, de azt még az általa vétózott alelnökjelöltségem szándéknyilatkozatában is leszögeztem két éve: "Vona Gábor szent meggyőződését követi, tiszta lelkiismerettel, a győzelembe vetett hittel." Az általa fogalmazott Alapító Nyilatkozatunk számomra mindig szent dokumentum marad.