2019. január 20., vasárnap, Sebestyén, Sebő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:45 Moszkva: hét izraeli rakétát semmisített meg a szíriai légvédelem - négy F-16-ossal támadtak a zsidók17:24 Könnygázzal oszlatták a Macedónia névváltoztatása ellen tüntetőket Athénban16:55 A brit cégvezetők háromnegyede ellenzi a megállapodás nélküli Brexitet16:33 A Nagy Testvér is beköltözik a recepcióra: a rendőrség szabadon csemegézhet a vendégek adatai között16:04 Gazirtásra és amerikai sportokra is készülhettek a fiatalok Versegen15:27 Érdemes időben beadatni az influenza elleni védőoltást15:06 ENSZ-békefenntartókkal végeztek Maliban14:53 Elefánt taposott el egy nőt Nepálban14:22 Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince - Ópusztaszeren jósoltak a Kárpát-medencei borrendek13:54 Hasta la vista, Andy! - Orbán a "legnagyobb magyar" filmproducertől búcsúzik - félkarú rablója és filmügyi kormánybiztosa 75 éves volt13:49 Elhunyt a világ legidősebb férfija - Nonaka Maszazo 113 éves volt13:21 Oroszországnak van az ötödik legnagyobb aranytartaléka - tavaly lekörözte Kínát12:57 Szomszédja arcát akarta átszabni a dunavecsei láncfűrészes11:59 Fáklyaként égett el a magyar szabadságért: 50 éve lobbantotta lángra magát a 17 éves fiú11:41 Robbanás rázta meg a szíriai fővárost
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Atombomba helyett összeomlás: porba hullik az Orbán útjában álló Simicska-médiabirodalom

Megszűnik a Simicska Lajoshoz köthető Magyar Nemzet és elhallgat a Lánchíd Rádió. Április 11. a megjelenés utolsó napja, a rádió pedig ma éjfélkor elhallgat - írja a Portfólió.
"A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu. A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg" - közölte a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.
Zoom
A Lánchíd Rádió Kft szintén bejelentette, hogy "a Lánchíd Rádió finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a társaság beszünteti médiaszolgáltatási tevékenységét, így 2018. április 10. éjfélkor elhallgat a rádió adása".
A Magyar Nemzet tavalyi negyedik negyedéves hivatalos példányszáma 13 608 volt, ami a harmada a 2015 februárja előtti számoknak. A Lánchíd Rádió műsorengedélye pedig idén október végéig szólt.
A Magyar Nemzet iránt érdeklődnek, az Index külön csomag
A hvg.hu úgy tudja, hogy a HírTV-nél is változások lesznek. Racionalizálás lesz, és a kifutó műsorok nem újulnak meg.
A 24.hu információi szerint a Magyar Nemzetre jelentkezett vevő, de a tárgyalások még nem kezdődtek el. A portál forrásai szerint az Indexet külön csomagként kezeli a tulajdonos.
Zoom
A Heti Válasz sorsa is kérdéses, az Index úgy tudja, hogy Simicska Lajos azt üzente meg, hogy kereshetnek maguknak új befektetőt. Ha találnak, eladja a lapot, és működhet tovább.
Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy Simicska Lajos a Fidesz-KDNP vasárnapi kétharmados választási győzelme után szinte azonnal reagált és építi le médiabirodalmának zászlóshajóit.
Frissítés: Számítottak leépülésre, de erre nem
Az Index úgy tudjuk, 10 órára hívtak össze szerkesztőségi értekezletet a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió munkatársainak, itt jelentették be a tulajdonos, Simicska Lajos döntését.
Ezen az értekezleten közölték a napilap, az online lap, illetve a rádió megszüntetését, illetve azt, hogy minden szabadságot kiadnak, és mindenkit kifizetnek a munka törvénykönyve szerint.
Az ott dolgozók számítottak a lap, illetve a rádió megszűnésére, ám azt hitték, hogy az online megmaradhat, illetve, hogy a rádió legalább októberig üzemelhet, ameddig frekvenciája van. Többeket hidegzuhanyként ért azonban az azonnali bezárás.
A holomaca LMP-s fiacskája, Ungár Péter lehet a vevő
A munkatársak között erősen terjed az a pletyka, hogy a Magyar Nemzetet esetleg átveheti valaki, még hozzá Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, aki most jutott be listáról az Országgyűlésbe.
Zoom
Lehet más a Magyar Nemzet?
Ám a megszüntetés bejelentéséből nem úgy tűnik, mintha Simicska el akarná adni a Magyar Nemzetet - véli az Index. A lap keresi Ungár Pétert a szóbeszéddel kapcsolatban.
Pár éve még Orbánt szolgálta a régi barát sajtója
Simicska Lajos médiaportfóliója sokáig a Fideszt szolgálta, majd 2015-ben, a nevezetes G-napon nyilvánvalóvá vált Simicska Lajos szakítása Orbán Viktorral, így eztuán változott a lap irányvonala is. A Magyar Nemzet főszerkesztője, társtulajdonosa és a Hír TV elnöke Liszkay Gábor még aznap bejelentette felmondását, és több másik munkatárs is távozott az újságtól, köztük az ellenzék lejáratására szakosodott Célpont stábja és a teljes sportrovat. Több újságíró a Magyar Időkhöz igazolt, ismét Liszkay Gábor vezetésével. Az összeveszés törésvonalat húzott az orbánista és nem orbánista médiamunkások között.
Zoom
A Magyar Nemzet főszerkesztője pár hónappal ezelőtt Simicska egyik bizalmasa és régi bajtársa, Schlecht Csaba lett. A kampányban pedig sorra jelentetett meg kormánypárti politikusokat támadó, leleplező cikkekeket (Semjén Zsolt vadászata, Kósa Lajos és a csengeri nő története).
2. frissítés: Videó a bejelentésről
A Magyar Nemzet egyik újságírója, Földi Bence a Twitteren posztolt egy videót a bejelentésről, amelyet Schlecht Csaba, a napilap főszerkesztője közölt.
 
Orbán felülmúlta a "fasisztákat" és a komcsikat
Egy másik újságíró, Unyatyinszki György pedig azt írta ki a Facebookra: "a magyar társadalom számára üzenet értékű (Tompos Ádám kollégám szavaival élve), hogy a Magyar Nemzet túlélte a fasiszta korszakot, a kommunistákat, majd az Orbán-rendszerben bedől."
3. frissítés: Jobbik: április 11-e: a magyar sajtószabadság fekete napja
A Jobbik a magyar sajtószabadság fekete napjának tartja április 11-ét, amikor is utoljára jelenik meg a 80 éves, nagymúltú Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió sem lesz már fogható. "Szép új világ": a Fidesz minden eszközzel megpróbálta kiteljesíteni az egypártrendszert idéző diktatúráját, ahol az eddig túlélt, megmaradt ellenzéki sajtóorgánumok sorra húzzák le a rolót - már amelyiket nem tudta korábban bekebelezni. Mindeközben az állami milliárdokkal (hirdetésekkel), vagyis közpénzekkel kitömött kormánypárti média él és virul, továbbiakban is kormányzati megrendelésekre hazudhat szabadon és büntetlenül. A Jobbik szolidáris a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió minden dolgozójával, s köszöni nekik az eddig szabadon és magas szakmai szinten elvégzett munkájukat. Reméljük azt is, hogy a Heti Válasz talpon tud maradni. A magyar jogállamiság és demokrácia állapotát mindennél jobban tükrözi a sajtószabadság helyzete, amely jelenleg megszűnőben van - áll a párt kedd délutáni közleményében.
4. frissítés: Ungár elismerte, hogy vételi ajánlatot tesz Magyar Nemzetre
Rögtön a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnésének bejelentése után felröppent, hogy az LMP elnökségi tagja veheti meg a lapot. Ungár a hvg.hu-nak megerősítette, hogy tényleg elindult erről az egyeztetés és vételi ajánlatot tesz.
Egy beszélgetés már volt, de formálisan kedden tesz vételi ajánlatot a Magyar Nemzetre – erősítette meg Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja kérdésünkre. Mint mondta, árvita így még lehet, de a szándéka valóban a lap megvásárlása, erről részleteket későbbre ígért.
Közben a lap szerkesztőségében az az információ terjed, hogy Ungáron kívül más érdeklődök is vannak, köztük külföldi befektető.
Ungárnak jelentős vagyona van, édesapjától, Ungár Andrástól megörökölte az ingatlanhasznosítással foglalkozó milliárdos társaság, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) tetemes üzletrészét testvérével és édesanyjával, Schmidt Mária történész-kormánybiztossal együtt.
5. frissítés: Sajnálkozás közben beszólogat az Index
Az exkormánypárti oligarcha médiabirodalma a G-nap előtt valósággal szárnyalt, tévéje, lapjai, és rádiói is nyereségesek voltak, de az Orbánnal való összeveszés egyúttal az állami hirdetések jelentette bőséges anyagi forrást is elzárta előlük. A portfólió veszteségesbe fordult, nyilvánvaló volt, hogy nem üzleti érdekből, hanem éppen annak ellenére tartja életben Simicska, aki a jelek szerint hitt benne, hogy a sajtóban megjelenő, a kormánynak kínos információk érdemben befolyásolhatják a 2018-as választások kimenetelét.
Utóbbiról már tudjuk, hogy nem igazán volt sikeres, így racionális döntés Simicska részéről, hogy nem öl több pénzt a médiájába, még ha ez azt is jelenti, hogy nyilvánosan beismeri: ebből a szempontból semmiben sem különb, mint a kormány, hiszen csak addig volt érték neki a médiapluralizmus, amíg azt politikai revolverezésre tudta használni. Ilyen értelemben, (és főleg a választások előtti, a Magyar Nemzetben szerző nélkül megjelent Simicska-gyanús szivárogtatásokat is számba véve) ezeket az újságokat maximum részben tekinthetjük független sajtónak, az utóbbi 2 évben összességében inkább az ellenzéki jelző illett rájuk, bár maguk a szerzők ettől még dolgozhattak tulajdonosi befolyás nélkül - írja a Simicska-tulajdon most elbukott, valamivel kevésbé libsi részét bírálva a szintén az oligarcha birodalmába tartozó Index.
Hatalmas veszteségek a G-nap óta
Anyagilag tényleg nagyon nagy áldozatot követelt a teljes portfólió fenntartása.
A Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. az első Fidesz-mentes évét rögtön bukóban zárta, igaz, ekkor még aránylag kicsi, 168 mínuszt termelt 2,2 milliárdos árbevétel mellett. 2016-ban aztán komolyabban megzuhant, 1 milliárdos árbevétel, és 984 millió forintos mínusz jellemezte. A csúcson, 2013-ban egyébként még 3 milliárd folyt be a lapkiadóhoz. A Heti Válaszba, amellyel kapcsolatban azt közölték, hogy csak akkor maradhat meg, ha talál magának befektetőt, tavaly 142 millió forintot kellett belerakni a saját 583 millió forintos bevétele mellett.
A Lánchíd Rádió a lapoknál kisebb bukta, és lényegében sosem volt nyereséges, de azért 2015-16-ban összesen elvitt több mint 400 millió forintot, ami azért nem aprópénz. Ami viszont egyáltalán nem az, az a Hír TV üzemeletetése, a céginformációs rendszer szerint a korábban lelkes fideszes, majd éles ellenzéki hangra váltó csatorna 2016-ban 765 millió forint mínusszal húzta Simicska zsebét 2,7 milliárdos árbevétel mellett. A csúcson, 2014-ben, amikor még ömlöttek az állami hirdetések a Hír TV-re, 7,7 milliárdos árbevétele volt a cégnek, és ebből közel 600 millió forintos mínusz lett.
Ennek fényében igazából meglepő, hogy Simicska pont ezt nem szántja be, a keddi közlés szerint a csatornánál csak racionalizálás (a gyakorlatban ez nyilván leépítésekkel jár) várható egyelőre. A döntés hátterében vélhetően az állhat, hogy a csatornának élő szerződései vannak a kábelcsatornákkal, így állandó bevétellel rendelkezik, ami ráadásul nem függ a piaci helyzettől és a nézettségtől sem. A szerződéseket egyébként információink szerint éppen idén év végén kell a legtöbb szolgáltatóval megújítani, vagyis a csatorna működése csak erre az évre biztosított.
Ungár Péternek kellene a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió is, Simicska a Magyar Nemzetet sajnálja tőle a legjobban
Egyébként a Magyar Nemzet online része, az MNO.hu is megmaradhat valamilyen formában, ha hitelt adunk a lappiaci pletykáknak, hogy a milliárdos örökölt vagyonon ülő Ungár Péter LMP-társelnök megvásárolná. Az Index információi szerint a Magyar Nemzetet éppen Simicska nem akarja eladni Ungárnak, aki ugyan az LMP egyik prominens tagja, de emelllet a Figyelőt is tulajdonló Schmidt Mária fia és a felvásárlás óta nyíltan kormánypárti hetilap egyik tulajdonosa is, így az is lehet, hogy Ungár végül a Heti Választ vásárolja meg.
"Magyarország nemzeti érdeke az, hogy a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió kormánykritikus, hazafias és színvonalas orgánumok maradjanak, hogy megmaradjanak, és ezzel szolgálják a nemzeti közösségünket. A vagyon, amit örököltem felelősséget jelent, hogy úgy használjam, hogy abból a nemzet egésze hasznosul. Ezért a mai nap ajánlatot tettem a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió megvételére és fönntartására. A tárgyalások lezárásig nem fogok nyilatkozni, csak azok befejezését követően" - írta ki kedden délután Facebook-oldalára Ungár Péter.
(Portfólió - Index nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready