Lehet, hogy Toroczkai László és társai most úgy érzik, hogy létrehoztak egy platformot, én ezt cáfolnám, a Jobbik nem egy gittegylet, itt olyan nincs, hogy valaki veszít egy kongresszuson, és nem veszi tudomásul a párt legfelsőbb döntéshozó szervének döntését, és akkor csinál egy kis közösséget házon belül – jelentette ki a Jobbik szóvivője az ATV-ben.

A Jobbikban nem lesznek platformok, amit Toroczkaiék akarnak, az nem fog működni – fogalmazott Mirkóczki Ádám.
Arra a felvetésre, hogy a platform létrehozásának tilalma nincs benne az alapszabályban, úgy reagált: az sincs benne, hogy tilos embert ölni. Trükközésnek, klikkesedésnek nevezte a kezdeményezést, mely nem vezet sehová. Azt mondta, ennél károsabbat el sem tudna képzelni.
A szóvivő azt mondta, "nem lepődne meg", ha kizárnák Toroczkaiékat, mert "amit ők csinálnak, a zsarolás kategóriája". Azon meggyőződésének adott hangot, hogy rövidre kell zárni a Jobbik belharcát.
Amit Toroczkai az elmúlt hetekben tett, az kizárólag a Fidesznek volt jó, kizárólag a Fidesz-sajtó emelte piedesztálra és szurkolt neki – állította Mirkóczki, azon véleményének adva hangot, hogy a Fidesznek nem a szakadás a legjobb, hanem az, ha létrejön egy párt a párton belül, és fennmarad a konfliktusos helyzet.
Hangoztatta, nem akarnak mártírt csinálni Ásotthalom polgármesteréből, de úgy látják, szinte provokálja, hogy valamilyen szankció kövesse, amit tesz.
"A Jobbik nem az párt, amit el lehet foglalni", jelentette ki, és idézte Vona Gábort, aki azt mondta korábban, hogy aki nem akarja elfogadni, amit ő meghirdetett, az alapítson új pártot.
Frissítés: "ha szétszakad, nem én szakítom szét"
A párton belül képzelik el a jövőjüket, nem akarnak kilépni, a pártvezetés térfelén pattog a labda, és egyelőre nagyon rossz reakció volt Jakab Péter sajtótájékoztatója – mondta Toroczkai a HírTV-ben.
A platform a legutolsó lehetőség a párton belüli változtatásra, ha nem engedélyeznék a létrehozását, az egy antidemokratikus folyamat lenne, mert nem tiltja az alapszabály - hangoztatta.
Akkor tud szakadni a párt, ha kizárják őket – mondta Toroczkai:
Amennyiben a Jobbik elnöksége a kizárásunk mellett döntene, és 23-án azt látom, hogy nagyon sokan eljönnek oda Ásotthalomra, és arra kérnek, biztatnak, hogy akár egy külön mozgalmat alapítsunk, akkor akár erre is készen állok. De remélem, hogy erre nem kerül sor.
(Kuruc.info)
2. frissítés: kedd reggel is tévéstúdiókat járta a szóvivő és a platformalapító
Mirkóczki: Toroczkai mehet, ha menni akar
Semmilyen platform, semmilyen klikkesedés szóba nem jöhet a Jobbikon belül, nem lehet egy párt a párton belül – ismertette a párt elnökségének álláspontját a Mirkóczki Ádám az M1 Ma reggel című szerda reggeli műsorában.
Szerinte a párt belső stabilitását az jelenti, ha kitart az elnökség által meghatározott irány mellett, ebbe nem fér bele semmiképpen az, ha egy személy „nyíltan programot hirdet, ami nyíltan szembemegy a Jobbik vezetősége által lefektetett programnak”. Ezért nem is lesz ilyen – egészítette ki álláspontját a szóvivő.
Mirkóczki Ádám úgy vélte, egy tisztújítás után az a felelős politikai álláspont, ha elfogadják az új elnökség döntéseit, még akkor is, ha egy szoros eredmény született azon – szerinte ugyanis senki sem várt egyszerű, nagy többségű kongresszusi eredményt. Hozzátette: ha maholnap Toroczkai László távozik, akkor nem fogja magával vinni a kongresszuson rá szavazó mintegy 46 százalékot, ugyanis nem látja azt a nagy szakadékot a párt tagságában, inkább azt érzi, hogy Toroczkai mellett kialakult egy csoport, amely zsarolni próbálja a pártot, de ezt a párt nem engedheti meg.
Az elnökség álláspontját ugyan nem tudta még ismertetni a műsorban a szóvivő, azt azért leszögezte: Toroczkai Lászlónak joga van távozni, aki vele megy, az vele megy, ezzel együtt amit csinál, azt senki sem csinálhatja meg a Jobbikban. Szerinte hiába hivatkozik az alapító nyilatkozatra, mert a párt jelenleg éppen az alapszabály értelmében politizál, sőt amit a volt alelnök csinál, az megy szembe az alapszabállyal, hiszen a Jobbik a teljes társadalmat, vagy nemzetet akarja képviselni.
Egy kérdésre válaszolva kifejtette: a párt szervezeti fejlődése, „evolúciója” éppen azt testesíti meg, ami az alapító nyilatkozatot teljesíti meg, és nem csak a nemzeti radikálisokat helyezi előtérbe, ugyanis a Jobbik nem réteg-, hanem nemzeti néppárt; a rétegpárt korszakát szavai szerint már kinőtték. Mirkóczki Ádám reméli, hogy csütörtökön az elnökség mindazonáltal felelős döntést fog hozni.
A beszélgetés videója itt tekinthető meg.
Toroczkai: visszataszító, hogy a pártközpontból hívogatják a polgármestereket
Korábban írtuk: