2021. szeptember 27., hétfő, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:51 Csapadékosra fordul az idő, mérséklődik a meleg22:28 Szájer-fej-kompatibilissé tettek a tálibok egy dél-afganisztáni tartományt22:04 Orrhosszal nyerhetnek a szocik, de az álkeresztény-demokraták is kormányalakításra készülnek21:19 Orosz harci repülőgépek kísértek egy amerikai B-52-es bombázót a Csendes-óceán felett21:00 "Biszexuális színekben" pompázó vízesés - Heti progresszió (XCIX. rész)20:05 Az új világrendről szóló harc a jobb- és a ballibeket is egységfrontba tereli19:42 Törökország vásárol-e még az orosz légvédelmi rendszerből? Mi az hogy, nagyon is18:22 Gyurcsány pitbullja Karácsonyra támadt: offshore-cégnél cikibb a rágógumi közpénzből17:56 Szöul ismét beszélgetne Phenjannal17:30 60 millióan szavazhatnak ma Németországban a Merkel utáni Bundestagról16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Úton a pártszakadás felé: kizárta Dúró Dórát a Jobbik-frakció, a mandátumáról is lemondatnák

A döntést a párt parlamenti képviselőcsoportjának keddi ülésén hozták meg, és a pártlapban tették közzé. Az Alfahír "értesülését" Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője "megerősítette".
Zoom
Mint ismeretes, Dúró Dóra Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltje volt a Jobbik május 12-i tisztújításán. A kongresszuson Sneider Tamást választották elnökké, ezt követően Toroczkai, aki szerint a pártvezetés habonyi módszereket vetett be ellenük a tisztújítás előtt, bejelentette, hogy Mi Magunk néven platformot alapít a Jobbikon belül. A párt elnöksége azonban úgy döntött, hogy ez alapszabályba ütközik (valójában nem rendelkezik az alapszabály erről a kérdésről, ráadásul korábban is volt már platform a párton belül), és fegyelmi eljárást kezdeményeztek az alulmaradt elnökjelölttel szemben.
A platformhoz egyetlen jobbikos országgyűlési képviselő csatlakozott: Dúró Dóra - írja a pártlap, az azonban "véletlenül" kimarad a cikkből, hogy a képviselő Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében egyértelművé tette: amennyiben az elnökség nem engedélyezi a platform működését, tiszteletben tartja, és kiszáll belőle. Hozzátette azt is: mindennél fontosabb a Jobbik egysége, semmiképp sem szeretne új szervezetet, ám törekvése a jelek szerint nem találkozott a pártvezetés szándékaival.
Így fogalmazott:
Bízom benne, hogy az elnökség a mostani platform energiáját is be tudja csatornázni, helyet talál neki nemzeti néppártunkban, de ha másként dönt, azt tiszteletben tartom, s akkor a magam részéről kiszállok a platformból. Miként a kongresszus eredményét sem kérdőjeleztem meg, a platform az én értelmezésem szerint épphogy a demokratikus döntés szoros eredményének leképeződése.
Az Alfahír cikke tolmácsolja, hogy Mirkóczki "Amit 2010 Előtt Mondtunk, Nem Volt Igaz" Ádám elmondása szerint "bizalmi válság alakult ki" Dúróval szemben, ezért döntöttek a frakcióból történő kizárás mellett. Hozzátette: a képviselő mandátumának sorsáról a párt elnöksége jogosult dönteni.
Arról azonban már most döntöttek Vona Gáborék, hogy nem kockáztatják meg, hogy a 46%-os kongresszusi eredmény után a Toroczkai-Dúró páros még egyszer rajtvonalhoz állhasson a két év múlva sorra kerülő tisztújításon...
(Kuruc.info)
Frissítés: "A pártok jönnek-mennek, a bajtársi közösség marad"
Toroczkai László Facebook-bejegyzése:
2. frissítés: 20 igen, 4 nem, 1 tartózkodás, 1 érvénytelen
"Bizalomvesztés miatt" kizárták Dúró Dórát a Jobbik országgyűlési frakciójából - jelentette be Mirkóczki Ádám szóvivő a párt frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón Budapesten kedden.
Mirkóczki közölte: a frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással és érvénytelen szavazattal döntött így.
Nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttek így – állította a szóvivő. Azzal ugyanis, hogy csatlakozott a Toroczkai László által alapított platformhoz, legitimálta azt, amit bomlasztásnak tartanak – tette hozzá az MTI beszámolója szerint.
Az Index megemlíti azt is, hogy a lépést Gyöngyösi Márton frakcióvezető kezdeményezte.
3. frissítés: videó a bejelentésről:
4. frissítés: "Kész vagyok visszaadni a mandátumomat"
Dúró Dóra Facebook-bejegyzése:
5. frissítés: Novák Előd leírta, miként zajlik a "titkos szavazás":
A 46%-os kongresszusi eredmény túl sok ahhoz Vona Gábor és bábjainak szemében, hogy megtűrjék Dúró Dórát a Jobbikban, hiszen gondolnak a két év múlva következő tisztújításra is: többé nem kockáztatnak, ennyire azért nem demokratikus párt... Hatalmuk bebetonozása tehát fontosabb a Jobbik sikerénél, ezért képesek inkább a párt legnépszerűbb politikusnőjét is kizárni koncepciós eljárással.
Büszke vagyok Dórira, hogy vállalta elveit. Nálunk többet talán senki sem kockáztatott, sőt veszített a Jobbikban meggyőződésének felvállalása miatt. Ander Balázstól Z. Kárpát Dánielig sok elvtelen mameluk ül a frakcióban, akik soha semmit nem képviseltek, csak bólogatnak mindenhez: hogy az LMP az új SZDSZ, vagy hogy velük kell koalíciózni, nem számít, mindent és az ellenkezőjét is támogatnak, ha a pártvezetés mondja.
A "titkos" szavazás pedig olyan a frakcióban, hogy egy nagy kerekasztalnál mindenki figyeli a mellette ülőt, hogy mit ír a szavazólapra (mert még csak nem is ikszelni kell, tehát a kézírás is azonosítható). Nem csoda tehát, hogy ide jutottunk.
6. frissítés: "Toroczkai László a Fidesz érdekeit szolgálja"
És Dúró Dóra is "a párt bomlasztására és szétverésére tett kísérletet" - ez derül ki az újdonsült frakcióvezető mai tévészerepléséből.
Zoom
Gyöngyösi Márton elmarasztalta a Fidesz-sajtóban "turnézó" Toroczkait - méghozzá Simicska tévéjében, ezúttal Kálmán Olga bátorító mosolya nélkül.
Volt egy bájos elszólása is: egyértelműsítette, hogy a korábbi alelnök ellen "a kizárására", vagyis annak egyértelmű céljával indult az etikai eljárás. Biztosan nagy meglepetés lesz a döntés...
Amúgy Gyöngyösi sok szerencsét kívánt az esetleges pártalapításhoz Toroczkai Lászlónak és - amennyiben részt vesz benne - Dúró Dórának is. Pártszakadástól azonban továbbra sem tart, szerinte a párt egységes, és fel fog sorakozni az új vezetés mögött.
Mirkóczki 100%-os egyetértésről beszélt a frakción belül:
7. frissítés: így működik a Jobbik; "nagyon nagy veszteségek fogják érni a pártot"
Mit sem tudott arról Dúró Dóra, hogy a keddi ülésen saját frakciótagságáról való döntés lesz az egyik napirendi pont – mesélte el az atv.hu-nak. Majd hozzátette: "így működik a Jobbik". A kérdésre, miszerint elhagyhatja-e a pártot, azt válaszolta az országgyűlési képviselő: vélhetően nem lesz más választása.
Az atv.hu megkereste az országgyűlési képviselőt, aki elmondta, a mai elnökségi ülésen döntenek arról, hogy felszólítják-e őt a mandátuma visszaadására. Ha felszólítják – ahogyan azt már jelezte is kora reggel – kész visszaadni mandátumát. A kérdésre, hogy kilép-e a pártból, azt felelte: vélhetően ezzel kapcsolatban nem lesz más választása, viszont elég "sűrű" most ez a pár óra ahhoz, hogy megalapozott nyilatkozatokat tudjon tenni.
Mint mesélte, a tegnapi ülés összehívása nem volt annyira gyors, így állítása szerint kiküldték előre a napirendi pontokat. Ezért nem is tudott arról, hogy saját kizárása lesz a téma. Dúró Dóra elmondta, olyan értelemben meglepetésként érte mindez, hogy előre nem szóltak neki, azonban a Jobbik eddigi hatalomgyakorlásából kiindulva nem volt annyira meglepő számára a döntés. "Így működik a Jobbik" – tette hozzá.
Arról is kérdezték, hátrahagyja-e a politikát, erre azt felelte: elképzelhetőnek tartja, de még ebben sem hozott végleges döntést. Hozzátette: szerinte annyira nem egyöntetű a frakció, mint ahogyan azt próbálták beállítani, hiszen tegnap is volt négy képviselő, aki a kizárása ellen szavazott, a mostani néhány órás tapasztalata alapján pedig úgy érzi: a Jobbikban sokan nem is számítottak erre a lépésre, sokan úgy keresték meg most őt, hogy ez az "utolsó csepp a pohárban, és kilépnek". Erről azt mondta, hogy nagyon nagy veszteségek fogják érni a pártot.
8. frissítés: mandátumát is visszakérik Dúró Dórától
Az országos elnökség közleménye:
A Jobbik Országos Elnöksége visszahívta országgyűlési képviselői tisztségéből Dúró Dórát. A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja tegnap zárta ki soraiból bizalomvesztés miatt Dúró Dórát, és felkérte az Elnökséget, hogy döntsön a mandátumáról, amit ma a vezető testület meg is tett.
Mint ismeretes, az Országgyűlés megalakulásának napján minden jobbikos képviselő letette külön esküjét (amit saját kezűleg is aláírtak) a Szent Koronára, amelyben az alábbi mondat is szerepel: "amennyiben a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom. Isten engem úgy segéljen."
9. frissítés: szegény Mirkóczkiéknak sem könnyű
Az ATV-ből tudhattuk meg, hogy talán még sajnálnunk is kellene őket... Meg azt, hogy ők is sajnálják Dórát, akit kizártak.
A szóvivő ugyanakkor elismerte: Dúró nem tett olyat, ami az etikai vétség kérdését fölvetné. Az ürügy: "legitimálta" Toroczkai "bomlasztó" tevékenységét. És így szinte végig a Vona Gábor által felkért egykori alelnök nyilatkozataival és platformalapításával indokolta képviselőtársa kizárását.
A Jobbik elnöksége most példát statuál - így jár az, aki szembemegy velünk. (...) Meg kell mutatni, hogy erősebbek, mint Toroczkai László.
Ezt már a műsorvezető állapította meg.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready