A Nemzedékek Jövőjéért díjjal tüntette ki pedagógusnap alkalmából a debreceni tankerület Kósa Lajost. Azt nem tudni, hogy mi az elismerés oka. A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint nincs okuk a tanároknak az ünneplésre. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint pedig bőven van min javítani oktatásfronton.
1952 óta ünneplik Magyarországon a pedagógusokat június első vasárnapján. Országszerte a közoktatásban 145 ezren oktatják a gyermekeket, a felsőoktatásban csaknem húszezer tanár dolgozik.
Ahogy a legtöbb helyen, úgy Debrecenben is megünnepelték a pedagógusnapot. A helyi tankerület Kósa Lajost is kitüntette, a Nemzedékek jövőjéért díjjal, az azonban nem derült ki, hogy mit tett az exminiszter a fiatalok jövőéért.
"Végeredményben az egész szakmát megsértették, gondolok itt Kósa Lajos kitüntetésére pedagógus nap alkalmával, ami méltatlan, felháborító és elfogadhatatlan" - a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője szerint jelenleg nincs mit ünnepelni. Törley Katalin azt mondja, a választások után történt változások sem megnyugtatóak.
Zoom
Fogalmunk sincs, hogy mi jön, viszont, hogyha a tapasztalatainkat összerakjuk mindarról, amit az Orbán-kormányok eddigi tevékenységéről, az oktatáshoz való viszonyukról gondoltunk, illetve hozzátesszük azokat a nyilatkozatokat és azokat a tudásokat, amelyeket mondjuk Kásler Miklósról szereztünk, akkor nem tekinthetünk nagyon optimistán a jövőbe - véli Törley.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elsődleges problémának a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásának csúszását látja.
"Az új NAT, amelyet már április 30-én vitára kellett volna bocsájtani, az anyagot, ezt nagyon-nagyon szeretné látni a szakma, mert erről nagyon keveset tudunk, amely egyben cáfolja is azt az állítást, hogy a szakmai egyeztetések maradéktalanul folynának. Az biztos, hogy ennek a NAT-nak a rendkívül differenciált magyar társadalomra, rendkívül rugalmas választ kell adnia, mert elképesztően elszakadt a magyar társadalom" - mondta a PDSZ elnöke, Szűcs Tamás.
Az LMP a tanárok bérét rendezné sürgősen.
"Hiába vezették be a pedagógus életpályamodellt, hiába adtak valamennyi emelést a pedagógusoknak, ennek az emelésnek a mértéke nem elégséges és a pedagógusmodell kialakítása is több sebből vérzik. Az LMP egy olyan pedagógusmodellt szeretne, ahol el tudunk odáig érni, hogy az életpályamodell végén egy pedagógus legalább annyit kereshessen Magyarországon, mint a kormányban dolgozó államtitkárok" - nyilatkozta a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté.
Az LMP szerint vissza kellene állítania szabad tankönyvválasztás rendszerét is, de az is fontos lenne, hogy ne a Fideszhez közeli szakemberek legyenek az iskolák élén, hanem azt a tantestület választhassa meg.
(Hír TV)