2020. február 23., vasárnap, Alfréd, Szemere napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:29 Temetésre jöttem09:02 Vármegyés lány üzenete: ne féljetek, mi vagyunk a normalitás!08:39 Újabb részletek Budaházyék koncepciós peréről: az áruló vissza akarta vonni vallomásait, de ekkor "valami történt"07:57 Kedden szavaznak a börtönben ülő bűnözők "kártérítéséről"07:44 Két olasz tartományban is karantént rendeltek el07:33 Méhcsaládonként ezer forintnyi támogatást kaphatnak a méhészek06:58 A kétlépcsős azonosítás segíthet az internetes csalások ellen22:34 Nácik és fasiszták ellen készülnek tüntetni az antifák - pedig csak Horthy kormányzóvá választására emlékezik a Mi Hazánk22:07 Izrael visszairányít egy dél-koreai repülőgépet Szöulba21:13 Mára is jutott egy jobbikos csoda: ha az ő pártalapítványuk élén áll offshore-lovag, akkor az a cég nem is offshore20:52 Újabb török katona esett el Szíriában20:05 Tordai feljelenti Dúró Dórát, mert "apartheid rendszert akar bevezetni"19:39 A WHO szerint problémásak a "kapcsolat nélküli" koronavírusos betegek18:51 Gyilkosság Csepelen: Kalányos "szóváltó" Csabát kereste a rendőrség, feladta magát18:44 Energetikai technológia és energiapolitika
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Extra :: :: Hozzászólások

Visszavonulót fújt az MTA: már csak "a nyelvünk finnugor eredetű, de a népünk nem az"

Reklám

A nyelvünk bár finnugor eredetű, de a magyar nép nem nevezhető finnugornak. A genetikai rokonság sok esetben független a nyelvek rokonságától - így hangzik a teljes kapitulációt megelőző, de már fejvesztve visszavonuló álláspont. Alább olvasható a magyarázkodás összegzése.
Zoom
A magyarság őstörténetére a nyelvészeti, a régészeti és a paleogenetikai adatokból következtethetünk – olvasható a Tudomány.hu oldalon. A 8–9. századtól kezdve pedig történeti források is rendelkezésünkre állnak.
A magyar őstörténettel foglalkozó különböző tudományterületek eredményei egymást erősítik. A részletekben még lehetnek eltérések, abban azonban nincs vita, hogy a körülbelül Krisztus előtt 1000-500 körül kialakult önálló magyar nyelv finnugor eredetű. Ugyanakkor a honfoglalók genetikai összetétele nagyon változatos: nyugat-eurázsiai és közép-ázsiai eredetű.
Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus, az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratórium vezetője a portálnak elmondta, hogy az archeogenetika új lehetőségeket nyit az őstörténeti kutatásokban, azonban önmagában nem tudja megoldani a magyar őstörténet problémáit.
Az eddig elvégzett vizsgálatok eredményei szerint a honfoglalók anyai ágon nagyon heterogén népességet alkottak, amelyen belül jelentős volt a keleti – ázsiai – összetevők aránya. Az apai ági adatok csekély száma a férfiakra vonatkozó jelentősebb következtetések levonását még nem teszik lehetővé.
Honfoglaló őseink genetikai összetételének kortárs népességekből nyert adatokkal való összehasonlítása azt mutatja, hogy a genetikai előzmények az egész nyugat-eurázsiai és közép-ázsiai területekre kiterjednek.
A történeti korú népességek adatbázisával összevetve a honfoglalók genetikai előzményei anyai ágon a pontusi-kaszpi sztyepp keleti részének késő bronzkora, valamint Nyugat-Szibéria késő bronzkori, kora vaskori népességéig vezethetők vissza, és viszonylag jól elkülönülnek a népvándorlás kori és középkori európai csoportoktól.
Az úgynevezett teljes mitokondriális genetika alapján végzett vizsgálatok egyedi kapcsolatokat mutatnak a honfoglaló népesség és az Urál-vidék 6–11. századi népességei között.
A szakértő mindehhez hozzátette, hogy a honfoglalók, illetve elődeik egyes genetikai elemei összefüggésben állhatnak belső-ázsiai eredetű populációkkal. Az összefüggések háttere azonban az eltérő régészeti-történeti megközelítés és a nagyon csekély számú minta miatt a kutatás jelen fázisában még nehezen értelmezhető.
(Kuruc.info - Híradó nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready