2018. szeptember 22., szombat, Móric napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:49 Hitler tényleg Dél-Amerikában él, és most polgármester szeretne lenni Peruban22:28 Néhány napos babákat is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban22:08 Szegeden köhögött a bolha21:46 A vörösök nem tudták kiheverni a hajtóvadászatos mesét leleplező BfV-elnök felfelé buktatását21:31 Előadókörútra érkezik hazánkba a torinói lepel tudományos kutatásának atyja21:24 Még Kárpátalja helyettes kormányzója sem érti az ukrán külügyér magyarellenes kirohanását21:12 Most tényleg lángolt egy kémény a gettóban20:59 Tucatnyi halott a mozambiki "fiatalok" támadása nyomán20:39 Betelt a pohár: feloszlatta magát a Jobbik zuglói szervezete - "Alapító atyánk forog a sírjában a pártvezetés ámokfutásai miatt"20:00 Tömeges megbetegedések miatt korlátozták az ivóvízhasználatot két hevesi településen19:37 Édesanyját megverte, annak élettársára rálőtt, majd végzett magával egy férfi Fertőrákoson19:07 A görög kormány elkezdte a migránsok áttelepítését a szigetekről az ország belsejébe - ezt is az "egyre többen aggódók" miatt 18:51 Moszkva nem támogatja a boszniai Szerb Köztársaság függetlenítését18:36 A lengyeleknek is érik a brüsszeli atom: sajnos nem demokratikus a komcsiellenes bírósági törvény17:42 Belső vizsgálat indult a rendőrségen: a gyilkossal együtt csücsült a börtönben a soroksári futónő telefonja
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantó

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett, elsőfokú ítéletében.
Zoom
A vádlott leghamarabb 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.
A vád szerint a huszonéves férfi 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket.
A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. A fiatalember a nyomozás során beismerte a terhére rótt cselekményeket, a büntetőper első tárgyalásán azonban visszavonta beismerését, és egy idő után már nem is kívánt részt venni a tárgyalásokon. Elmeállapotát szakértő vizsgálta.
Korábban, perbeszédében a védő felmentést, az ügyész viszont életfogytiglant kért a vádlottra minősített emberölés miatt. Az elsőfokú ítélet kihirdetésén a vádlott nem vett részt.
(MTI)
Az Index részletesebb beszámolója (bővített változat):
Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a Teréz körúti robbantással vádolt P. László Gergelyt. A huszonéves fiatalember legkorábban 25 év múlva szabadulhat.
A bíró 110 millió forint megtérítésére is kötelezte a vádlottat. Kalina József bíró ezután kezdett az ítélet indoklásába.
P. László Gergelyre a büntetést minősített emberölési kísérletért, robbanószerrel való visszaélésért és terrorcselekmény előkészítéséért szabta ki.
A vád szerint P. László Gergely 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt.
A rendőrnő és járőrtársa maradandó halláskárosodást szenvedett. A nő kisagyába egy szög is beállt, koponyatörése és nyílt lábszárcsonttörése is volt. Társának belső szerve sérült a zsákba rejtett szögek miatt. Egy járókelő nő könnyebb combsérülést szenvedett.
Zoom
A következmények azonban sokkal súlyosabbak is lehettek volna: a robbanószer mellett többkilónyi, 5-10 centiméteres szögek voltak. Az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan készítette a bombát. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig – újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve – egymillió eurót követelt volna.
Gyakorolta a robbantást
Többször robbantott is az erdőben Zala megyei otthona közelében. Arról elfogása után a távolabb lakó szomszédok is beszéltek, hogy hallottak korábban robbanásokat, de nem tudták, honnan jött, a hatóságokhoz nem érkezett róla bejelentés.
A fiatalember először beismerő vallomást tett, később, a tárgyalás első napján ezt visszavonta. A tárgyalásokon minden alkalommal megtagadta az érdemi vallomástételt, így a bíró, Kalina József csak a nyomozáskor tett vallomásokra hagyatkozhatott. P. László Gergely több alkalommal el sem ment a tárgyalásra, védőjével sem akart érdemben beszélni, ahogy egy idő után saját édesapjával sem, aki titkosszolgálati akciót sejt a robbantás mögött, amelybe fiát bele akarják keverni.
Szerintük nem volt megalapozott a fiú elmeállapoti vizsgálata sem, és úgy vélik, beismerő vallomása, majd későbbi passzivitása azzal magyarázható, hogy begyógyszerezték. Volt egy ezzel kapcsolatos nyilatkozat is, ezt azonban a bíróság kirekesztette az eljárásból, mondván mellékes a jelenlegi állapotokkal kapcsolatos megállapítás, ugyanis a lényeg, hogy milyen állapotban volt P. László Gergely, amikor elkövette a bűncselekményt.
P. László Gergelyt az elmeorvosi szakértő beszámíthatónak mondta. (Igaz, a hírek szerint a fiatalembert később őrjöngő rohamok, a cella megrongálása miatt egy időre orvosi megfigyelés alá helyezték letartóztatása első szakaszában.) Idén augusztusban ismét elmeorvosi megfigyelés alá került.
Anya nélkül, Uruguayban
A kétségtelenül nehéz gyerekkorú fiatalember – szülei elváltak, édesapja több évre Uruguayba szöktette őket az édesanya elől, akivel így kapcsolata végleg megszűnt – a nyomozóknak tett és a bíró által felolvasott vallomásában – amelyet a vádlott visszavont – belső hangokra, megfigyelőkre panaszkodott, amelyek rákényszerítették tettére, amelytől – a váltságdíjjal együtt – saját szabadságát remélte.
Szakértők szerint kóros elmeállapotban ugyan nem volt P. László Gergely a bűncselekmény elkövetésekor, de kiderült, hogy édesapjával kapcsolata súlyosan terhelt.
"Édesapám és a rendőrség is figyelemmel kísérte a mozgásomat. Uruguayban is, így volt, de főleg hazaköltözésünk után" – mondta vallomásában P. László. „Még Uruguayban volt, hogy édesapámmal elindultunk kerékpározni, de végül nem oda mentünk, ahová terveztük, hanem egy telefonfülkéhez, és azt kezdtük figyelni. Nekünk otthon nem volt telefonunk" – mesélte az írásos vallomás szerint P. László, aki szerint később is apja küldte rá azokat, akik megfigyelték őt, és ebbe bevonta a rendőrséget is. „Ez a gondolat egyre erősödött bennem." P. szerint barátnője is részese volt a megfigyelésének, de édesapja saját élettársát is megfigyeltette.
Azt is kétségbe vonta a vádlott, hogy szülei valóban a szülei volnának.
A vádlottat több, a robbantás helyszínén járt szemtanú is felismerte. Az édesapa szerint azonban a kamerákon látható fiatalember alacsonyabb, mint fia, így azt is kétségesnek mondja, hogy egyáltalán ő van a felvételeken.
A bírói indoklás szerint azonban a szakértő előzetes becslése értelemszerűen becslés volt, később 170 centiméteres becslését 168-182-re tágította a felvételek alapján, ami már egybeesik a vádlott magasságával.
Védője szerint az ügyészség a kabáthoz varrja a gombot, a vádlott érintettsége vitatható, így felmentését kérte a legutóbbi tárgyaláson, amelyen P. László Gergely már szintén nem kívánt megjelenni.
Alaposan felkészült a merénylő
A bíró indoklásában elmondta: bebizonyosodott, hogy a merényletet P. László követte el, a robbanószereket otthonában is megtalálták. A 2016 októberében őrizetbe vett fiatalember 2017 februárjában döntött úgy, hogy részletesen beszél a történtekről a nyomozóknak. Járt a helyszínen, ő tette le az általa készített robbanószert a hátizsákba rejtve.
Fedezékből, rádiófrekvenciás távirányítóval hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor a két rendőr elhaladt a szögekkel teli bomba mellett.
Sérülésük nem csak maradandó volt, de szakszerű ellátásuk elmaradása esetén halált is okozhattak volna. A szögek mindenképp alkalmasak voltak halálos sérülések okozására is – mondta a bíró.
P. László Gergely ekkor beszélt a robbanószerek iránti érdeklődéséről és az egyre inkább erősödő megfigyeléséről, amelyet már Uruguayban megérzett.
Elmondta a robbanószerkezet és a beindításához használt távirányító beszerzésének körülményeit is. Részletesen beszámolt a menekülési útvonal eltervezéséről és arról, hogyan haladt rajta végig a merénylet után.
Beismerő vallomás olyan részletes volt, amilyen részleteiben a merénylet előkészítését és végrehajtását más nem ismerte. A vallomások egybevágtak a bizonyítékokkal.
A távirányítón, a hátizsákon, és több bűnjelen is megtalálták P. László Gergely DNS-mintáit.
A vádlott édesapja szerint ügynökök szórhatták szét a bizonyításra felhasznált mintákat.
Zoom
De ép elméjű?
A vallomását P. László visszavonta, a tárgyaláson semmi érdemi magyarázatot nem adott erre, így arra sem, miért tett korábban ilyen részletes beismerő vallomást. Kalina is elismeri, hogy a tárgyalás során a vádlott infantilisen viselkedett, hol lefeküdt a padlóra, hol azt mondta, csak a Hold energiáiról vagy a lélekvándorlásáról kész beszélni.
Ugyanakkor, a szakértők szerint a bűncselekmény elkövetésekor P. László Gergely beszámítható volt.
"Személyiségzavara van, de ez meg sem közelíti a kóros elmeállapotot" - vallotta korábban két pszichológus és négy elmeorvosi szakértő.
A Google is P. László ellen vallott
Az tudható, hogy a merénylő a robbanószerkezethez szükséges összetevőket interneten keresztül szerezte be, egy gyorsétkezde parkolójából. A felhasznált "kistibor" nevet használó e-mailcímről mindig ugyanazon az IP-címen keresztül érkezett üzenet. A bíró indoklásában elmondottak szerint a magyar fél az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát is megkereste, amelynek nyomán
A Google is közölte az e-mailcímhez kapcsolódó személyi adatokat. Az óriáscég vállalta azt is, hogy két évig nem közli az érintettel az adatok hatósági kikérésének tényét.
Kísérletért életfogytiglan?
A bíróság, ellentétben az ügyészséggel, nem csak az emberölést, de a terrorcselekményt is csak előkészületben lévőnek, nem pedig befejezettnek tartja. Kalina elismerte, hogy nem szokás kísérleti szakaszban maradt bűncselekményekért életfogytiglant kiszabni. Tekintettel azonban az elkövetés "gátlástalan módjára, a bűncselekménnyel veszélyeztetettek nagy számára", és arra, hogy "olyan időszakban került sor a bűncselekményre, amely politikai szempontú találgatásra ad okot", indokolt az életfogytiglani fegyházbüntetés.
Az első fokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, kérve, hogy a feltételes szabadságra bocsátás 25 évnél később merülhessen fel.
P. László Gergely ügyvédje felmentésért fellebbezett. Az ügyvéd szerint téves az ügy minősítése, ezért bűnössége esetén is az ítélet lényeges enyhítését kérte a bíróságtól.
P. László Gergely előzetes letartóztatásban marad a jogerős ítéletig. Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready