2019. január 16., szerda, Gusztáv, Karcsa napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:26 Tyúktelep túlárazása miatt indult eljárás Pécsvárad polgármestere ellen22:18 Kétharmaddal szavazták le May brexitmegállapodását22:06 Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását21:32 Gyanúsak, mert nem migránssimogatók - ráuszították az alkotmányvédelmi hivatalt az AfD-re20:52 Akár tizenkét fok is lehet szerdán20:37 Hatalmas választási csalás történhetett Kongóban19:58 Bolsonaro megkönnyíti a fegyvervásárlást - felcsúti cimborája persze nem követi a jó példát19:47 Ellenállók álma: Dettikéék az MTVA székházában aludtak néhány további Facebook-lájk reményében19:25 Morvai: Mi tartja össze a trágár és primitív O1G koalíciót?19:16 Orbán kirúgta a paksi atomerőműért felelős államtitkárt19:03 Kihajtott a gyapot a Holdon18:27 "Isten bosszulja meg kiontott vérüket!" - Pintér anyagi, technikai és emberi segítséget ígért a "Dunába lőtt zsidók ezreinek" keresgéléséhez17:41 Hamarosan indíthatjuk az első néger hadtestet az oláhok ellen16:24 Halálos késelés a bécsi főpályaudvaron - ez a nagy formátumú "spanyol-osztrák" az elkövető16:06 Országos sztrájkot hirdet a közszolgálati dolgozók szakszervezete
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantó

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény kísérlete miatt a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett, elsőfokú ítéletében.
Zoom
A vádlott leghamarabb 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.
A vád szerint a huszonéves férfi 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket.
A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg. A fiatalember a nyomozás során beismerte a terhére rótt cselekményeket, a büntetőper első tárgyalásán azonban visszavonta beismerését, és egy idő után már nem is kívánt részt venni a tárgyalásokon. Elmeállapotát szakértő vizsgálta.
Korábban, perbeszédében a védő felmentést, az ügyész viszont életfogytiglant kért a vádlottra minősített emberölés miatt. Az elsőfokú ítélet kihirdetésén a vádlott nem vett részt.
(MTI)
Az Index részletesebb beszámolója (bővített változat):
Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a Teréz körúti robbantással vádolt P. László Gergelyt. A huszonéves fiatalember legkorábban 25 év múlva szabadulhat.
A bíró 110 millió forint megtérítésére is kötelezte a vádlottat. Kalina József bíró ezután kezdett az ítélet indoklásába.
P. László Gergelyre a büntetést minősített emberölési kísérletért, robbanószerrel való visszaélésért és terrorcselekmény előkészítéséért szabta ki.
A vád szerint P. László Gergely 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt.
A rendőrnő és járőrtársa maradandó halláskárosodást szenvedett. A nő kisagyába egy szög is beállt, koponyatörése és nyílt lábszárcsonttörése is volt. Társának belső szerve sérült a zsákba rejtett szögek miatt. Egy járókelő nő könnyebb combsérülést szenvedett.
Zoom
A következmények azonban sokkal súlyosabbak is lehettek volna: a robbanószer mellett többkilónyi, 5-10 centiméteres szögek voltak. Az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan készítette a bombát. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig – újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve – egymillió eurót követelt volna.
Gyakorolta a robbantást
Többször robbantott is az erdőben Zala megyei otthona közelében. Arról elfogása után a távolabb lakó szomszédok is beszéltek, hogy hallottak korábban robbanásokat, de nem tudták, honnan jött, a hatóságokhoz nem érkezett róla bejelentés.
A fiatalember először beismerő vallomást tett, később, a tárgyalás első napján ezt visszavonta. A tárgyalásokon minden alkalommal megtagadta az érdemi vallomástételt, így a bíró, Kalina József csak a nyomozáskor tett vallomásokra hagyatkozhatott. P. László Gergely több alkalommal el sem ment a tárgyalásra, védőjével sem akart érdemben beszélni, ahogy egy idő után saját édesapjával sem, aki titkosszolgálati akciót sejt a robbantás mögött, amelybe fiát bele akarják keverni.
Szerintük nem volt megalapozott a fiú elmeállapoti vizsgálata sem, és úgy vélik, beismerő vallomása, majd későbbi passzivitása azzal magyarázható, hogy begyógyszerezték. Volt egy ezzel kapcsolatos nyilatkozat is, ezt azonban a bíróság kirekesztette az eljárásból, mondván mellékes a jelenlegi állapotokkal kapcsolatos megállapítás, ugyanis a lényeg, hogy milyen állapotban volt P. László Gergely, amikor elkövette a bűncselekményt.
P. László Gergelyt az elmeorvosi szakértő beszámíthatónak mondta. (Igaz, a hírek szerint a fiatalembert később őrjöngő rohamok, a cella megrongálása miatt egy időre orvosi megfigyelés alá helyezték letartóztatása első szakaszában.) Idén augusztusban ismét elmeorvosi megfigyelés alá került.
Anya nélkül, Uruguayban
A kétségtelenül nehéz gyerekkorú fiatalember – szülei elváltak, édesapja több évre Uruguayba szöktette őket az édesanya elől, akivel így kapcsolata végleg megszűnt – a nyomozóknak tett és a bíró által felolvasott vallomásában – amelyet a vádlott visszavont – belső hangokra, megfigyelőkre panaszkodott, amelyek rákényszerítették tettére, amelytől – a váltságdíjjal együtt – saját szabadságát remélte.
Szakértők szerint kóros elmeállapotban ugyan nem volt P. László Gergely a bűncselekmény elkövetésekor, de kiderült, hogy édesapjával kapcsolata súlyosan terhelt.
"Édesapám és a rendőrség is figyelemmel kísérte a mozgásomat. Uruguayban is, így volt, de főleg hazaköltözésünk után" – mondta vallomásában P. László. „Még Uruguayban volt, hogy édesapámmal elindultunk kerékpározni, de végül nem oda mentünk, ahová terveztük, hanem egy telefonfülkéhez, és azt kezdtük figyelni. Nekünk otthon nem volt telefonunk" – mesélte az írásos vallomás szerint P. László, aki szerint később is apja küldte rá azokat, akik megfigyelték őt, és ebbe bevonta a rendőrséget is. „Ez a gondolat egyre erősödött bennem." P. szerint barátnője is részese volt a megfigyelésének, de édesapja saját élettársát is megfigyeltette.
Azt is kétségbe vonta a vádlott, hogy szülei valóban a szülei volnának.
A vádlottat több, a robbantás helyszínén járt szemtanú is felismerte. Az édesapa szerint azonban a kamerákon látható fiatalember alacsonyabb, mint fia, így azt is kétségesnek mondja, hogy egyáltalán ő van a felvételeken.
A bírói indoklás szerint azonban a szakértő előzetes becslése értelemszerűen becslés volt, később 170 centiméteres becslését 168-182-re tágította a felvételek alapján, ami már egybeesik a vádlott magasságával.
Védője szerint az ügyészség a kabáthoz varrja a gombot, a vádlott érintettsége vitatható, így felmentését kérte a legutóbbi tárgyaláson, amelyen P. László Gergely már szintén nem kívánt megjelenni.
Alaposan felkészült a merénylő
A bíró indoklásában elmondta: bebizonyosodott, hogy a merényletet P. László követte el, a robbanószereket otthonában is megtalálták. A 2016 októberében őrizetbe vett fiatalember 2017 februárjában döntött úgy, hogy részletesen beszél a történtekről a nyomozóknak. Járt a helyszínen, ő tette le az általa készített robbanószert a hátizsákba rejtve.
Fedezékből, rádiófrekvenciás távirányítóval hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor a két rendőr elhaladt a szögekkel teli bomba mellett.
Sérülésük nem csak maradandó volt, de szakszerű ellátásuk elmaradása esetén halált is okozhattak volna. A szögek mindenképp alkalmasak voltak halálos sérülések okozására is – mondta a bíró.
P. László Gergely ekkor beszélt a robbanószerek iránti érdeklődéséről és az egyre inkább erősödő megfigyeléséről, amelyet már Uruguayban megérzett.
Elmondta a robbanószerkezet és a beindításához használt távirányító beszerzésének körülményeit is. Részletesen beszámolt a menekülési útvonal eltervezéséről és arról, hogyan haladt rajta végig a merénylet után.
Beismerő vallomás olyan részletes volt, amilyen részleteiben a merénylet előkészítését és végrehajtását más nem ismerte. A vallomások egybevágtak a bizonyítékokkal.
A távirányítón, a hátizsákon, és több bűnjelen is megtalálták P. László Gergely DNS-mintáit.
A vádlott édesapja szerint ügynökök szórhatták szét a bizonyításra felhasznált mintákat.
Zoom
De ép elméjű?
A vallomását P. László visszavonta, a tárgyaláson semmi érdemi magyarázatot nem adott erre, így arra sem, miért tett korábban ilyen részletes beismerő vallomást. Kalina is elismeri, hogy a tárgyalás során a vádlott infantilisen viselkedett, hol lefeküdt a padlóra, hol azt mondta, csak a Hold energiáiról vagy a lélekvándorlásáról kész beszélni.
Ugyanakkor, a szakértők szerint a bűncselekmény elkövetésekor P. László Gergely beszámítható volt.
"Személyiségzavara van, de ez meg sem közelíti a kóros elmeállapotot" - vallotta korábban két pszichológus és négy elmeorvosi szakértő.
A Google is P. László ellen vallott
Az tudható, hogy a merénylő a robbanószerkezethez szükséges összetevőket interneten keresztül szerezte be, egy gyorsétkezde parkolójából. A felhasznált "kistibor" nevet használó e-mailcímről mindig ugyanazon az IP-címen keresztül érkezett üzenet. A bíró indoklásában elmondottak szerint a magyar fél az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát is megkereste, amelynek nyomán
A Google is közölte az e-mailcímhez kapcsolódó személyi adatokat. Az óriáscég vállalta azt is, hogy két évig nem közli az érintettel az adatok hatósági kikérésének tényét.
Kísérletért életfogytiglan?
A bíróság, ellentétben az ügyészséggel, nem csak az emberölést, de a terrorcselekményt is csak előkészületben lévőnek, nem pedig befejezettnek tartja. Kalina elismerte, hogy nem szokás kísérleti szakaszban maradt bűncselekményekért életfogytiglant kiszabni. Tekintettel azonban az elkövetés "gátlástalan módjára, a bűncselekménnyel veszélyeztetettek nagy számára", és arra, hogy "olyan időszakban került sor a bűncselekményre, amely politikai szempontú találgatásra ad okot", indokolt az életfogytiglani fegyházbüntetés.
Az első fokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, kérve, hogy a feltételes szabadságra bocsátás 25 évnél később merülhessen fel.
P. László Gergely ügyvédje felmentésért fellebbezett. Az ügyvéd szerint téves az ügy minősítése, ezért bűnössége esetén is az ítélet lényeges enyhítését kérte a bíróságtól.
P. László Gergely előzetes letartóztatásban marad a jogerős ítéletig.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready