A felháborodott szavakon túl konkrét válaszlépést is igényel a Mi Hazánk Mozgalom szerint az a támadás, amelyet Magyarországgal szemben folytat az Európai Parlament a Sargentini-jelentéssel. A Mi Hazánk szerint elfogadhatatlan azoknak az ellenzéki pártok magatartása is, melyek nyíltan szembefordulnak saját hazájukkal, vagy tartózkodással taktikázgatnak olyan kérdésben, amelyben egyetlen helyes álláspont van: nemmel szavazni. Ez a jelentés hazugságokat tartalmaz a hazánkról, amelyet a leghatározottabban vissza kell utasítsunk - írja közleményében Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, alább a folytatás.
A Mi Hazánk Mozgalom szerint a magyar kormányt kritizálni a magyar ellenzék lehetősége és feladata, ám a szuverenitásunkat nem vonhatja kétségbe még az Európai Unió sem, amelynek vezetői ismét Európa megosztására, polarizálására tesznek kísérletet. A Magyarországot ért támadások esetében nem lehetne helye politikai taktikának az ellenzék részéről sem: ahogy nem fogadható el Magyarország feljelentgetése különböző külföldi fórumokon, úgy nem fogadható el az sem, ha valaki nem az egyértelmű elutasítás pártján áll ennek a jelentésnek a szavazásakor.
A hazánkkal szembeni eljárásra válaszként kevesek a szavak: a Mi Hazánk javasolja Magyarország EU-csatlakozási feltételeinek újratárgyalását, illetve azt követően népszavazást az EU-tagságunkról, hiszen elfogadhatatlan, hogy az EU a balliberális köröknek való megfelelési kényszerről szól, illetve hazugságok és kettős mérce alapján próbálja elítélni hazánkat.