2019. június 18., kedd, Arnold, Levente, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:53 Pedofil oldalakat blokkolt Izrael22:56 Az MMS-csepp sem a HIV-et, sem a rákot nem gyógyítja, de legalább káros22:31 A fordítóprogram hiányosságait szoknya alá nyúlással pótolta az ukrán lányka lőrinci lovagja22:05 Szegény tulaj könnyen megfoghatja a bokáját, mert nem adta ki lakását a farbérlőknek21:27 A buzihavi provokáció egyik legveszélyesebb része: iskolai propagandafilmek bemutatása21:01 Folytatódik a statisztikai bűvészkedés Putyin népszerűsége körül20:40 Egy autós letarolta a benzinkutat Martonvásárnál 20:05 És egy újabb gyilkosság a két hetes rend országából: húgát ölhette meg egy 20 éves Biatorbágyi férfi19:59 Gyilkosság Érden is: Tárnokon fogták el a gyanúsítottat19:15 A Fidesz ugyan tudomásul vette, de a magyaroknak nem kötelező: tüntetés az úzvölgyi temetőért Csíkszereda főterén19:03 Ezúttal nem ítélték halálra, mégis a bíróságon vesztette életét Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi államfő18:54 Kést rántottak a rendőrökre egy Somló melletti faluban18:17 Ha metélt tésztát adott Jákob Orbánnak, akkor az tényleg poén - mai országgyűlési adok-kapok17:39 Úzvölgye után Csíksomlyó jön?17:14 Megszökött egy rab egy budapesti kórházból - erről a 19 éves lányról van szó
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

"Belátható távolságon belülre került" a Hableány kiemelésének időpontja

Reklám

Befejeződött az a hosszú napokon át tartó munkafolyamat, amely alatt az emelési pontok kialakításán dolgoztak a szakemberek – közölte Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője. A négy emelő heveder a hajó alatt van, az ellenőrzések megtörténtek, a hajó rövidesen emelhetővé válik.
Elmondta, egyelőre nem tudni pontosan, mikor emelik ki a hajót, hiszen további fontos feladatok vannak hátra addig, amíg megkezdhetik a kiemelését. Rövidesen a Clark Ádám úszódaru megkezdi a pozicionálást, és elfoglalja a helyét, ahonnan majd végrehajtja az elsüllyedt hajó kihúzását.
Hangsúlyozta, a kiemelés egy rendkívüli precíziós munka, hiszen a darushajó elhelyezkedése és rögzítése, valamint a teljes úszómű összeigazítása nagyon nehéz a Duna erős sodrása miatt. Hozzátette, ha ez megtörténik, akkor nyílik lehetőség arra, hogy a hevederekkel összekötött kötélrendszert a Clark Ádám csigájára akasszák.
Ez után a szakemberek különböző méréseket hajtanak majd végre, és megvizsgálják, hogy a kiemelési és kötési pontok helyesek-e. Ha mindent rendben találnak, akkor valóban készen állnak a hajó kiemelésére – fűzte hozzá.
Jasenszky Nándor azt is elmondta, bár belátható távolságon belülre került a hajó kiemelésének időpontja, egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor emelik ki, hiszen bármikor közbejöhet valami, amit további intézkedéseket igényel az emelést illetően. Annyit elmondott, este semmiképp nem kerül sor az emelésre a rossz látási körülmények miatt.
A kötélrendszer kialakítása nagyon nehéz munkafolyamat volt, hiszen a hevederek elmozdultak a hajón, így nehéz volt a kötési pontokat megtalálni. A kiemelés is nagyon kockázatos, a hajó ugyanis hetvenéves, és nem tudni, hogy az ütközés milyen mechanikai sérülést okozott a hajótestnek – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a szakemberek mindent megtettek annak érdekében, hogy a hajót egyben tudják kiemelni, minden szükséges intézkedést elvégeztek, de továbbra sem zárható ki, hogy a Hableány emelésének következtében történik valami.
Jasenszky Nándor beszélt az emelési munkáról is, amely egy lassú és megfontolt folyamat, a vezénylés, az ütemezés és a végrehajtás egyazon irányítási modellben foglal helyet. Egy részletes menettervet állítottak össze, amelyet továbbra is Hajdu János tábornok irányít a helyszínen.
Az emelés során különböző megállók és emelési szintek lesznek, az első fontos emelési pont a hajó elszakadása az aljzattól, amely egyben az egyik legkritikusabb pont is egyben, hiszen, ha a hajóval történik valami, az ebben a pillanatban következhet be – mondta. A vízből először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg várhatóan, amely a második megállítási pont lesz, hiszen azonnal megkezdik annak vizsgálatát, hogy található-e benne áldozat. A műveletet a Fővárosi Tűzoltóság búvárai hajtják majd végre, feltehetően félszáraz körülmények között.
A következő emelési szakaszban a napozófedélzet maradványainak szintje jelenik meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott. Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok – mondta.
Tájékoztatása szerint, amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, amely már egy folyamatosabb emelési metódus lesz, és ezt követően elhelyezik a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz, hiszen ez a bűnügyi nyomozás része.
Újabb szemlét tartott a rendőrség a Viking szállodahajón
Újabb szemlét tartott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn a május 29-i hajóbalesetben érintett, menetrend szerint Magyarországon hajózó Viking Sigyn kabinos szállodahajón, Visegrádon – közölte a rendőrség hétfőn honlapján.
A tájékoztatás szerint a szemlére a délutáni órákban került sor további bizonyítékok beszerzése és a tényállás teljes körű tisztázása érdekében.
(MTI - Híradó)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready