Továbbra sem szabadulhat feltételesen az olaszliszkai ügy harmadrendű vádlottja – közölte a bíróság.
Zoom
A Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírója 2018. július 26-án mellőzte az elítélt feltételes szabadságra bocsátását azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét nyolc hónap elteltével újra meg kell vizsgálni.
Ez május 9-én megtörtént, és továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy az elítélt nem bocsátható feltételes szabadságra, ugyanis a büntetés célja továbbra sem érhető el szabadságelvonás nélkül.
A büntetés-végrehajtási bíró döntése ellen az elítélt – ahogyan a tavalyi elutasító döntés ellen is – fellebbezést jelentett be a feltételes szabadságra bocsátása érdekében.
A döntés 2019. június 19-én jogerőre emelkedett.
Az elítéltnek a büntetés-végrehajtása alatt egyrészt kifogástalan magatartást kell tanúsítania, másrészt alá kell támasztania, hogy kész a törvénytisztelő életmód folytatására. Azonban a bíróság álláspontja szerint a törvénytisztelő életmód folytatására irányuló készség kialakulásának vizsgálata során továbbra sem csak a büntetés-végrehajtási intézetben tanúsított magatartását kell figyelembe venni, ezt ráadásul 2019. január 1. óta egy törvénymódosítást követően a büntetés-végrehajtási törvény is kimondja – írták az indoklásban.
Fontos körülményként vették azt is, hogy a sértett bántalmazása, megölése a kiskorú gyermekeinek a szeme láttára történt, akik végignézték a helyszínen édesapjuk haláltusáját. Múlt héten számoltunk be arról, hogy az ügy elsőrendű vádlottját viszont szabadon engedték. Kérdés, hogy az ő esetében hol voltak ezek a szempontok...
(Index nyomán)