Kábítószer-kereskedelem látszatával 103 millió forintot csaltak ki egy cigány "drogbárótól", aki azt hitte, részese az üzletnek és busás haszonra tehet szert. Szer helyett azonban csak liszt volt a kilós fóliacsomagokban.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszövetségben, üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást F. László és társai ellen. A 36 éves rejtett erőforrás öt társával együtt 2019 júniusában és júliusában összesen 103 millió forintot csalt ki egy tokaji fajtitól, akinek négyszeres anyagi haszonnal járó kábítószer-kereskedelmi ügyletet ajánlott.
Zoom
Néhány lefoglalt, finoman fajtajeleges fuksz
Zoom
Első alkalommal, június 8-án Budapestre csalták a "sértettet", akitől 15 millió forintot vettek át 60 ezer kábítószernek beállított „bogyó” beszerzésére. A látszat kedvéért F. László bűntársaival a drogvásárlást eljátszatta, amit közben telefonon közvetített a tokaji férfinak.
A második esetben, június 26-án egy külföldről érkező 180 milliós „drogszállítmány” éjszakai átvételét színlelték. Ez alkalommal – hogy a "sértett" figyelmét tompítsák – rávették, hogy kábító hatású szert is fogyasszon. A profin megrendezett átadást a 37-es főúthoz szervezték. A tokaji férfi ekkor 45 millió forintot adott át, majd a közelben „megtalálták” a kábítószert, amit a bűnszervezet tagjai előre odakészítettek. Összesen 6 darab – egyenként egy kilós – lefóliázott, lisztes csomagot állítottak össze, amiből a sértett előtt próbaadagot vettek, majd azt mondták, hogy az anyag 100%-os tisztaságú kokain.
Júliusban három alkalommal összesen további 20 millió forintot csaltak ki a férfitól a kokainüzletből fennmaradó tartozásuk címén, így az állítólagos drogüzlettel összesen 80 millió forinttal károsították meg a "sértettet".
Az ügyletek mögött nem volt tényleges kábítószermozgás, így kereskedelem sem valósult meg. F. László a bűntársainak milliós fizetséget adott közreműködésükért a csalással megszerzett pénzből.
A nyomozás megállapította, hogy F. László 2019 júliusát megelőzően már kicsalt 23 millió forintot a tokaji férfitól. Ekkor nem drogüzletre, hanem saját – kitalált – tartozása miatt zálogba került autóinak kiváltására kérte a pénzt. A "sértettől" így összesen 103 millió forintot csalt ki a férfi, nagyobb részben bűntársai segítségével.
A KR NNI nyomozói a bűnszervezet felszámolására a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársainak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr Főkapitányság Bükk Közterületi Támogató Alosztályának, valamint a KR járőreinek közreműködésével 2019. szeptember 5-ére bűnügyi akciót szerveztek, amelynek alkalmával F. Lászlót és négy társát elfogták. Ötödik bűntársuk szökésben van, neki elrendelték a körözését. A nyomozók kutatásokat tartottak a bűnözői csoport tagjainak otthonaiban, és 50 millió forint értékben foglaltak le járműveket, illetve ingóságokat.
A rendőrök az elfogott cigányokat gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amelyet a bíróság 2019. szeptember 8-án elrendelt.
(Police nyomán)