2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy12:52 Zsidók hatalmi harca: Soros nyílt levélben követeli Zuckerberg kirúgását12:43 A foci lett Kolumbia legnagyobb heroinkereskedőjének a veszte12:27 Piramisjáték miatt emeltek vádat egy férfi ellen Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Devizahiteles rémálom: mire megnyerték a pert az adósok, a bank elárverezte a házukat

Reklám

Képtelen helyzetbe került egy hódmezővásárhelyi házaspár: hiába nyertek pert öt év után a nekik devizahitelt nyújtó Budapest Bank ellen, a házukat addigra már elárverezte a pénzintézet. Bár a bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a hitelszerződés érvénytelen, a családnak egyáltalán nincs könnyű dolga, az eredeti állapot – vagyis tulajdonjoguk – visszaállítását az ügy egyetlen érintettje sem igyekszik kieszközölni. Ennek érdekében vélhetően újabb pert kell indítaniuk, a jogrendszer ugyanis a jelek szerint nem korrigálja önmagát, írja a 24.hu.
Zoom
Fotók: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A házaspár – amelynek tagjai nevük elhallgatását kérték, de a róluk készült képek felhasználásához hozzájárultak – 2007-ben vett fel 6,5 millió forint svájci frank alapú adósságrendező hitelt a Budapest Banktól. A 20 éves futamidőre kapott szabad felhasználású kölcsön törlesztése eleinte nem okozott problémát a családnak. 2011-ben azonban a házaspár mindkét tagja szinte egyszerre veszítette el a munkahelyét. Ez hamarosan nem csupán a rendszeres törlesztésben akadályozta őket, hanem komoly megélhetési gondjaik is lettek. Egy kis idő elteltével már egyáltalán nem tudtak fizetni a banknak.
Emiatt 2011 szeptemberében a Budapest Bank felmondta a hitelszerződésüket, és egy összegben követelte a teljes adósság kifizetését.
Csakhogy a felvett 6,5 millió forint részleges törlesztése ellenére a bank nyilvántartása szerint az adósok ekkor már több mint 12 millió forinttal tartoztak.
Ezt az összeget pedig akkor sem szívesen fizették volna ki, ha lett volna ennyi pénzük, ezért ügyvédhez, majd bírósághoz fordultak. Keresetüket 2014-ben nyújtották be, amikorra már javában zajlott ellenük a végrehajtás. Minden igyekezetük ellenére házukat még ebben az évben elárverezte az ügyükben eljáró önálló bírósági végrehajtó. Az ingatlant 5,5 millió forintért vette meg a szomszédos kocsma tulajdonosa. A kocsmárossal ráadásul alaposan elmérgesedett a viszony, a házaspár állítása szerint a férfi többször is azt követelte, hogy hagyják el a házat, mert az már az ő tulajdona. A kocsmáros egyébként a lap megkeresésére azt közölte, esze ágában sincs elállni az ingatlanügylettől, ugyanis öt évvel ezelőtt 5,5 millió forintot fizetett a házért.
A család mindössze egy napra volt attól, hogy kilakoltassák őket, ám a bíróság végül felfüggesztette az ellenük indított végrehajtást.
A 2014-es perindítás után éveken át tartó jogi huzavona kezdődött. A család – bár hivatalosan már nem az övék volt az ingatlan – a devizahiteles törvények és a kilakoltatási moratóriumok miatt elkerülte, hogy utcára tegyék.
Ezután jött a fordulópont, a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság ugyanis 2018. januári ítéletében megállapította, hogy a hitelszerződés nem felel meg a devizahitelekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ezért érvénytelenné nyilvánította. Igaz, a döntés ekkor még nem volt jogerős, de az ítélet adott némi reményt az adósoknak.
A házaspár egyébként hangsúlyozza, hogy nem akarják elkerülni az adósság visszafizetését, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a kapott összegre mennyit kell törleszteni, és szerintük nem tisztességes összeg, amit a Budapest Bank tőlük követel. A visszafizetés minimális feltétele ugyanakkor szerintük az, hogy az ingatlan visszakerüljön a tulajdonukba a bírósági ítélet alapján.
A per első fokon nem ért véget, ám a múlt év végén, a család újabb győzelmet aratott, a Szegedi Törvényszék ugyanis immár jogerős ítéletében helybenhagyta az első fokú bíróság határozatát, azaz a hitelszerződés érvénytelen.
Bár azt gondolhatnánk, ezzel véget értek a család megpróbáltatásai, erről nincs szó. A kirendelt önálló bírósági végrehajtó hónapokkal az ítélethirdetés után arról tájékoztatta az adósokat, hogy a téli kilakoltatási moratórium után foganatosítani akarja az ingatlankiürítést, és a házat átadja az árverési vevőnek. Ezután a család ügyvédje többször is levelet váltott a végrehajtóval, ám nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk. Ezért a házaspár hivatali visszaélés miatt feljelentette a végrehajtót. Az ügyben illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, a büntetőeljárás szabályai szerint vizsgálják a feljelentést, az eljárás folyamatban van.
Zoom
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György elmondta, ez egy rendkívül speciális jogi eset, amilyennel nem találkozott még a végrehajtói kar. Annyiban igazat adott az eljáró önálló bírósági végrehajtónak, hogy ő utólagosan nem semmisítheti meg a végrehajtási cselekményeket, így az árverési eredményt utólag nem tudja eltörölni, erre csak a bíróságnak van joga. Hozzátette: szerinte a helyzet tisztázása érdekében az adósoknak újabb pert kell indítaniuk, méghozzá tulajdonjogi pert, amíg ez nem történik meg, vélhetően marad a patthelyzet.
Egyetértett ezzel az adósok ügyvédje is. Ugyanakkor Bihari Krisztina azt is elmondta, kártérítési pereket is kezdeményeznek. Szerinte az az igazságszolgáltatás és a bírósági rendszer hibája, hogy ilyen eset előfordulhat.
A Budapest Bank arról, hogy mi várható a házaspár ügyében, annyit közölt:
A Budapest Bank Zrt. konkrét üggyel kapcsolatban nem nyilatkozhat, mivel a részletek banktitoknak minősülnek. Az érvénytelenségi ügyek kapcsán általános jogi tény, hogy az érvénytelenség megállapítását követően az ügyfeleknek a bank felé továbbra is tartozása áll(hat) fenn.
Mindezek alapján úgy tűnik, a hódmezővásárhelyi család újabb per elé nézhet, ami szintén évekig húzódhat, és egyelőre az sem világos, kinek kellene majd intézkedni annak érdekében, hogy házuk tulajdonjogát egyszer ismét visszakapják.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready