Bezár!
2020. augusztus 9., vasárnap, Emőd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:11 Megnyíltak a szavazóhelyiségek Fehéroroszországban07:58 Átlépte a százezret a covidos halottak száma Brazíliában07:41 Nincs már sok idejük hátra a Huawei Kirin-csipjeinek07:25 Trump nem jutott dűlőre a demokratákkal, rendeletben próbál munkanélküli segélyt adni06:56 Összetört a gigászi Milne23:01 Fehéroroszország: a választásra jogosultak harmada már előzetesen voksolt, "véletlenül" őrizetbe vettek két ellenzéki kampánystábtagot22:48 Napi devianciapropaganda: Józsefváros a legújabb Zugló22:33 "Akasszátok fel őket!" - ez a tüntető tömeg kedvenc jelszava az "ítélet napján" Bejrútban22:19 Jeruzsálemben tömegtüntetésen követelik Binjámin Netanjáhu és kormánya távozását21:57 Momentum-DK-viszály: manipulált hangfelvétellel, fizetett hirdetésben sározással folytatódott a gödi történet21:25 Ronaldinhóék újabb 200 ezer dollár kifizetése után szabadulhattak a paraguayi luxushotelből21:01 Tizenegyen meghaltak egy lakástűzben a csehországi Bohumínban - állítólag egy lakó felgyújtotta a saját ajtaját20:46 A magyarországi négerek is rájöttek, milyen nehéz a sorsuk20:10 MACS-vezető: a vértranszfúzió a legnagyobb doppingmumus19:33 Megnőtt az illegálisan Csehországban tartózkodók száma - ukránok, moldovaiak, vietnámiak
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Megszólalt a kormány a gigantikus brüsszeli büntetésről

Reklám

A közel 700 milliárd forintnyi uniós pénzügyi büntetés magyar kormány általi bevállalását nem cáfoló közleményt adott ki szerda délután az Innovációs és Technológiai Minisztérium Kommunikációs Osztálya. A közlemény mindössze azt hangsúlyozta, hogy a történtek miatt nem éri kár Magyarországot, és egyetlen centnyi uniós forrást sem veszít el - írja a Portfolió.
A lap szerint valóban nincs szó nettó forrásvesztésről vagy annak közvetlen veszélyéről, a közel 700 milliárdos büntetésről szóló értesülést elsőként megíró Jávor Benedek volt EP-képviselő viszont beleírta ezt a blogbejegyzésébe. Úgy fogalmazott: ezek a pénzügyi büntetések "veszélyeztetik a Magyarország rendelkezésére álló keretösszeg 100 százalékának lehívását is, azaz tényleges, elérhető EU-s források elvesztését jelentheti".
Az ITM mai heves reakciója csak ez utóbbi megjegyzést támadja, és így lényegében elismeri az értesülés érdemi részét.
A lap rámutat: a pénzügyi korrekció (büntetés) bevállalása tényleg nem jelenti azt, hogy nettó forrásvesztést szenvedne el az ország. Mindössze annyi történik, hogy az idehaza már végrehajtott uniós fejlesztések számláinak egy részét nem fogadja be az Európai Bizottság (pl. a 10%-os átalánykorrekcióval érintett számlacsomagot), így az a magyar költségvetés, azaz az adófizetők nyakába hullik. Közben pedig idehaza további fejlesztéseket kell szabályosan megcsinálni ahhoz, hogy az eredetileg Brüsszelből megígért fejlesztési forrásokat tényleg le tudja hívni az ország.
Ezt nevezik a szakzsargonban túlvállalásnak, amelyről már évekkel ezelőtt döntést hozott a kormány, hogy a 7 évre szóló keretet legalább 10%-kal túl kell vállalni, azaz eleve több nyertes pályázatot kell kihirdetni, mint amennyi forrás Brüsszelből a 2014-2020-as ciklusban várható. Ezt nyilván részben az motiválhatta, hogy a kormányban is számíthattak rá: bizonyos fejlesztési számlák fennakadnak a brüsszeli ellenőrzési rendszerben (óvatossági ok), másrészt érthető módon lehetnek olyan fejlesztések is, amelyeknél megakad a végrehajtás, vagy egyéb technikai okok miatt végül nem lehet elszámolni rájuk a brüsszeli forrást (racionális ok). Utóbbi racionális ok miatt egyébként maga az Európai Bizottság is bátorítja a tagállamokat, hogy legalább 2-3%-kal vállalják túl az általuk Brüsszelből 7 évre várt támogatási keretet. Magyarország tehát ennél érdemben nagyobb túlvállalásról döntött, és ennek egy részét a legfrissebb adatok szerint mostanra már lényegében el is érte (a 7 éves keret 102,6%-át osztotta el, igaz többek között az euró/forint árfolyamtól sok függ a számításoknál).
Éppen a korábbi 110%-os túlvállalási döntés és az ahhoz való közeledés miatt nincs oka most aggódni azon a magyar hatóságoknak, hogy a 7 éves keret bő 7%-át érintő pénzügyi büntetés bevállalása mellett nettó értelemben, véglegesen EU-forrásokat veszítene a 2014-2020-as ciklus terhére.
Az ITM rövid közleménye a fentiek fényében értelmezendő, és szó sincs benne arról, hogy a közel 700 milliárdos (kb. 590 milliárd forintnyi EU-támogatást érintő) pénzügyi büntetés bevállalása nem történt volna meg:
Magyarországot semmilyen kár nem éri, hazánk egyetlen uniós forrást sem veszít el, hiszen a forrásokat 110%-kal túlvállaltuk. Ezt azért tettük, mert tisztában voltunk vele, hogy Brüsszelnek minden egyes tagállamban vannak kifogásai. A Brüsszel által kifogásolt programokat a magyar kormány magyar költségvetési forrásból finanszírozza. Ez az eredeti terveknek megfelelően a 110%-os költségvetés 10%-os keretén belül marad. A többi programra az uniós költségvetés 100%-ban lehívásra kerül. Az ellenzéki képviselők vádaskodása csak a szokásos politikai hisztériakeltés.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready