A Néppárt új elnöke nagyon szeretné, ha január végéig döntés lenne a Fideszről a pártcsaládban. Tusk az illiberális tendenciák ellen határozottan harcolna, de azt mondja: a populistáknak odaszúró tegnapi beszédét nem kifejezetten Orbánéknak, hanem minden Néppárt-tagnak címezte. Tusk decemberre várja a három bölcs jelentését, akikkel már konzultált is - írja az Azonnali.hu.
Zoom
„Nem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták” – ezt mondta szerdán Donald Tusk, az Európai Néppárt frissen megválasztott elnöke, amit könnyű úgy értelmezni, hogy mindezzel Orbán Viktornak üzent; hiszen a Fidesz tagságát azért függesztették fel a Néppártban, hogy a Néppárt három veterán prominense, három bölcs segítségével kivizsgálják, a Fidesz betartja-e a pártcsalád kereszténydemokrata alapértékeit, a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat.
Tusk csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartott a Néppárt zágrábi kongresszusán, ahol az Azonnali arról kérdezte az új EPP-elnököt, Orbánnak címezte-e a mondandóját.
„Minden tagpártnak címeztem a mondandómat” – válaszolt erre Tusk, hozzátéve: ez csak egy kommentár volt az erről szóló belső vitában, de semmi különös. Intenzív vita van erről, de ő nem pánikol: nem ért egyet egyes politikai narratívákkal és ideákkal, amiket Orbán képvisel, ugyanakkor mégis barátja a magyar miniszterelnök, akivel sok minden közös bennük.
Tusk a lap kérdésére azt is elmondta: a három bölcs készülő jelentése kapcsán már megkereste a bölcsek közül a belga Herman Van Rompuy-t (az Európai Tanács volt elnökét) és a német Hans-Gert Pötteringet (aki korábban az Európai Parlament elnöke volt). Ők arról biztosították, hogy még az év vége előtt a rendelkezésére bocsátják a jelentésüket a Fideszről, vagyis ez decemberben valószínű – mondta Tusk, hangsúlyozva, hogy erről „nagyon intenzív konzultáció lesz”.
A saját véleménye egyébként nyilvánvaló, ő már ezt többször kifejezte – emlékeztetett, megismételve, hogy határozottan küzdeni kell az illiberális tendenciák ellen. Ettől még persze Orbán is kifejezheti erről a véleményét, zárta a válaszát Tusk, aki nagyon szeretné, hogy a Fidesz ügyében január végéig döntés legyen a Néppártban.
Egy olasz újságíró arról is kérdezte Tuskot, hogy a Matteo Salvini-féle Liga beléphet-e az EPP-be. (Ezt ugyanis például Silvio Berlusconi korábbi olasz jobbközép miniszterelnök nagyon szeretné.) Tusk erre az újságírók derültségére mondta:
elég sötét a fantáziája, de azért még annak is van határa.
Joseph Daul, az EPP leköszönő elnöke sietett Tusk segítségére, mondván: nem is jött erre vonatkozó kérés a Ligától, tehát a kérdés nem időszerű.