Szokásos sajtótájékoztatóján beszélt a szerdai kormányülésen elhangzottakról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ahogy az várható volt, elsőként a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntéséről esett szó.
Gulyás úgy fogalmazott: egy jó és rossz hírük is van Budapest számára. A jó, hogy eldőlt, Budapest rendezheti meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A rossz hír, hogy a közgyűlés jelenlegi formájában nem támogatja a Dél-Budai Centrumkórház beruházását, és nem járul hozzá 10 milliárd forinttal az egészségügyi fejlesztésekhez, mert elutasították a Fidesz-frakció erről szóló módosító javaslatát. A kormány ettől függetlenül elkötelezett az Egészséges Budapest program mellett, jövő héten ezért össze is hívják a fővárosi közfejlesztések tanácsát – állítja Gulyás.
A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott öt feltételről Gulyás azt mondta, nem mindegyikről kell kormányhatározat. Karácsony Gergely azt kérte tőle, hogy hívja össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ő ezt megtette.
Hadházy Ákos és a Momentum már bejelentette, hogy amennyiben december 31-ig nem teljesül az öt feltétel, népszavazást kezdeményeznek a ferencvárosi stadionépítés ellen. Gulyás a Magyar Nemzet kérdésére viszont leszögezte, nem tart attól, hogy megakadályozzák az atlétikai vb-t, inkább Budapestnek kellene tőle tartania, hiszen az építkezés egyben hatalmas zöldberuházás is a fővárosnak.
A miniszter az Európai Bizottság megválasztását is kommentálta: örülnek, hogy az új testület ilyen széles körű bizalmat élvez az Európai Parlamentben. A magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, Várhelyi Olivér jó magyar és jó európai, ő az egyik legfelkészültebb jelölt – mondta Gulyás. Ugyanakkor szerinte a Bizottság megválasztása nem mindenkinek a sikere, „sokan voltak, akik mindent megtettek azért, hogy ne legyen magyar biztosa az Európai Uniónak”. Még nincs döntés arról, hogy a biztosnak megválasztott Várhelyi helyett ki lesz a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője.
Alagutat találtak a határon
A kormányülésen a migrációs helyzetet is értékelték, mert aggasztó hírek érkeztek a szerb–magyar határról, idén 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, csak az elmúlt héten 1002 eset volt.
Gulyás bejelentette, hogy két alagutat is találtak a határszakaszon: az egyik Ásotthalom közelében 34 méter hosszú és hat méter mély, a másik 21 méteres Bács-Kiskun megyében. A határőrök mindkettőt lezárták.
A kormány 34 milliárd forint többletforrást biztosít 2019-re az egészségügyi alap javára, részben gyógyszerre, részben gyógyászati segédeszközök, magasabb színvonalú ellátás biztosítása ritka betegségekre. Ki ugyan nem mondta, de Gulyás utalt rá, hogy Zentéhez és Leventéhez hasonló, SMA-s gyerekek kezelésére is szánják.
A Kormányinfón szó esett a Mátrai Erőmű környékén kialakult szennyezésről, ahol a Greenpeace szerint gyakorlatilag szennyvíz folyik a patakban. Gulyás erre azt mondta, hogy már az első bejelentések után azonnal a helyszínre vonult a Katasztrófavédelem, akik azóta is folyamatosan végzik a méréseket, és addig maradnak, amíg szükség lesz rájuk. A mérések szerint a környező településeken élőkre veszélyes értékeket nem mutattak ki – igyekezett mindenkit megnyugtatni a miniszter. A Greenpeace eredményeiről csak ők tudnak beszélni, Gulyás szerint ő arról tud beszámolni, amit a Katasztrófavédelem mért.
Gulyást az RTL Klub arról is kérdezte, mit szól ahhoz, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter apja és nagyapja múltja miatt támadta Dobrev Klárát, pedig az ő édesapja sem makulátlan. Erre a miniszter azt mondta: mindenféleképpen megóvná Varga Juditot attól, hogy összehasonlítsák a családját Dobrev Kláráéval, de senki nem felel a szüleiért és nagyszülei tetteiért. Gulyás szerint az igazságügyi miniszter édesapja soha nem volt tartótiszt, egy szálloda igazgatója volt, és együttműködött a hírszerzéssel, ami a nyolcvanas években a szállodaigazgatók jó részénél előfordulhatott.
Sok olyan távozó kerületi és vidéki polgármester van, akinek mivel milliós volt a fizetése, több mint hárommillió forinttal búcsúzik és még plusz három havi járandóságot is megszavazhat nekik a testület, a ki nem váltott szabadságokról nem is beszélve. Gulyás Gergely szerint ez az önkormányzatok ügye, a központi közigazgatásban ezt a gyakorlatot megszüntették. Ott, ha valaki nem veszi ki a szabadságot, az elvész. Ha az önkormányzatok bármilyen változást kezdeményeznek a szabályokon, ők ezt örömmel támogatják – mondta.
Az Index újságíróiról készült plakátokról Gulyás leszögezte, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. "Ami plakátügyben történt, az elfogadhatatlan, a kormány teljes mértékben elítéli, a nyomozás pedig folyamatban van az ügyben" – mondta a miniszter, majd bedobta a kormány örökérvényű érvét: Tarlós István polgármestersége alatt ilyen nem történt a fővárosban.
A héten felreppentek olyan hírek, hogy Magyarország azért nem vesz részt az idén Eurovíziós Dalfesztiválon, mert „az túl meleg” a kormánynak. Gulyás – túl azon, hogy még soha nem látott egyetlen ilyen dalfesztivált sem – nem emlékszik rá, hogy valaha is olyan döntést hozott volna a kormány. „Ezeket a döntéseket a köztelevízió hozza” – mondta.
(hvg nyomán)