A nincstelenné vált család több ismerőse osztotta meg (pl. itt és itt) közösségi oldalán a tűz okának történetét és a bajba jutottak segélykérését az édesanya tolmácsolásában:
Sziasztok,
tegnap este valószínűleg többen láttátok a tv-ben erről a tűzről a híradásokat.
Az én családomnak a háza égett le.
Zoom
(Kép: 24.hu)
Azért is írok nektek, hogy tudjátok az ezzel kapcsolatos előzményeket, és hogy mi történt.
Ez a ház az én örökségem volt, és tegnapig a lányomék laktak benne.
Kb. másfél évvel ezelőtt a szomszédba 15. századi bevándorlók költöztek, akik lopták az áramot és leégett a házuk. Az akkor kiérkező Elmű még villanyóraszekrényt sem talált, mert közvetlen a felső vezetékről lopták le az áramot.
A büntetésük elmaradt, és ezután deszkából és OSB-lapból épített barakkokat csináltak közvetlen a kerítés mellé, és még több családot beköltöztettek, és innen vitték őket feketén dolgozni.
2-3 kisgyerek úgy élt itt, hogy még a védőnői szolgálat sem tudott róluk.
Minden este tivornyaparti volt, amire a lányomék kihívták hetente a rendőrséget, de nem csináltak semmit. Amikor ezen a télen elkezdődött a fűtési szezon, akkor lefolyócsőből csináltak kéményt a ház oldalára. Többször lett kihívva a rendőrség, az önkormányzatot is kihívtuk, le lett fényképezve a tákolmány, hogy tűzveszélyes. Az önkormányzat és rendőrség azt mondta, nem tudnak mit csinálni, mert amíg vér nem folyik, addig ők tehetetlenek. Ezután következett, hogy többször életveszélyesen meg lettek fenyegetve ők és a párom is, hogy elvágják a torkukat.
Tegnap este a lányom fürdette a másfél éves kisbabát, amikor a párja kiment telefonálni az udvarra, és látta, hogy ég a ház oldala, berohant a lakásba, kikapták a gyereket a fürdőkádból és kb. 1 percen múlt hogy a gázrobbanásban nem maradtak ott.
A mínusz x fokban a kisgyerek meztelenül, a lányom egy szál pólóban és mezítláb volt az utcán, annyi idejük volt még, hogy a kennelből a kutyát kiengedték.
A kihívott rendőrök és tűzoltók nagyon rendesek és segítőkészek voltak, 6 órán keresztül égett a ház, ami a föld színével lett egyenlő.
Amijük maradt, a ruha, amiben kijöttek, és a telefon, ami a kezében volt.
A híresztelésekkel ellentétben nem a felső vezeték volt a hibás, hanem a szomszéd, aki a lefolyócsőből eszkábált kályhacső köré még a legolcsóbb PUR-habot fújta, ami egyből meggyulladt.
A robbanás miatt lecsapódott az áram, és az elektromos vezetéken átment a tűz a szembe szomszédba, ahol megcsapott egy embert az áram, akit újra tudtak éleszteni, és egy öreg néninek a háza is porig égett, aki szerencsésen, járókerettel még ki tudott jönni.
Hajnali 2-ig voltunk ott, amikor mondták, hogy ma reggel 10 előtt oda sem engednek a romokhoz. Mi vittünk kávét és forró csokit a rendőröknek este, és ma reggel is, amikor 6-ra jöttem dolgozni, akik előtt tényleg le kalappal. Tegnap este óta vannak ott és őrzik a telket, amin csak a hamu van.
Emiatt a történtek miatt segítséget is szeretnék kérni, ha van olyan felesleges dolgotok, amiből több van, vagy karácsonyra olyat kaptatok, ami nem tetszik, bármit szívesen fogadunk, ami egy háztartásban kell. A legapróbb dolgoknak is örülünk, mivel teljesen újra kell építeni, ami anyagilag és emberileg valószínűleg nagyon megterhelő lesz. "
Ha ruhában tudtok segíteni: női XS méret és 37 cipő; férfi: M-es méret és 43-as cipő, gyerek 80-as mérettől és 20-as cipő.
Adományokat az alábbi címre lehet küldeni: 1117 Budapest, Fehérvári út 68-70., T-systems
Pintér Zsuzsanna 10300002-10667615-49010011 MKB
A katasztrófavédelem felvétele a helyszínről:
Frissítés: Ha szólni mertek, a válasz az volt: elvágják a torkukat
Alább a Zsindex cikke, melyben a felelősök származására való utalást kerülik, mint cigány a munkát.
Hetek óta fotózott, gyűjtötte a bizonyítékokat a szomszédjában uralkodó áldatlan állapotokról az a fiatal nő, akinek az otthona gyakorlatilag teljesen megsemmisült a vasárnapi robbanásban Óbudán. Az asszony a kisgyerekét fürdette, miközben párja az udvaron akart rágyújtani és telefonálni, amikor észrevette, hogy ég a házuk oldala.
A nő édesanyja az Indexnek azt mondta, hogy a lánya
berohant, kikapták a gyereket a kádból, kirohantak és be is robbant a ház. A lányomon talán még cipő sem volt, egy szál pólóban menekült ki. Mindenük megsemmisült. Engem azzal hívott, hogy ’anya, gyere, nagyon nagy baj van!’
Lánya a héten akarta bevinni az Óbudai Önkormányzathoz a fotókat, és kérni, csináljanak végre valamit, mert a szomszédos telken évek óta lopják az áramot és életveszélyes körülmények között élnek.
Zoom
(Kép: Index)
A telken, ahol a tűz keletkezett, egy nagyobb, faszerkezetes ház és egy hozzátartózó kisebb – szoba-konyhás – épület állt. Az Indexnek nyilatkozó nő azt mondta, hogy „ezekben a barakkokban” több kisgyerekes család is élt, de a 3-4 év körüli gyerekekről lánya szerint a védőnő sem tudott. A telek „tele volt szeméttel, sittel meg azzal, amit összeguberáltak.” Ha a szomszédok szóltak is nekik, hogy ebből baj lehet,
„azzal fenyegetőztek, hogy elvágják a torkukat.”
Az utolsó lökést valószínűleg az adta meg, hogy a lefolyó csőből tákolt kéményt purhabbal rögzítették. Ez kaphatott lángra, és ahogy a tűz terjedni kezdett, a házban lévő gázpalackok felrobbantak – állította a nő.
Azt, hogy valójában mi okozhatta a tüzet, a tűzvizsgálati eljárás derítheti majd ki. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az Indexnek hétfőn azt mondta, hogy a robbanásban összesen öt épület sérült meg, ezek közül három lakhatatlanná vált. A tűzoltók több gázpalackot is kihoztak az épületekből, de a robbanás következtében volt olyan, amelyik kirepült a lakóházakból. A hő hatására a felső vezetékek megnyúltak és leszakadtak, ez sebesítette meg azt a férfit, aki a háza tetejéről próbálta meg oltani a tüzet. Az ő otthona rongálódott meg a legkevésbé, porig égett viszont az utca túloldalán álló egyszintes faház, amiben egy 70 év körüli asszony élt.
Zoom
(Kép: Index)
Őt és még kilenc másik embert az önkormányzat szükséglakásokban helyezett el. Az Indexnek az Óbudai Önkormányzat sajtómunkatársa azt mondta, hogy a közterület-felügyelőktől úgy tudják, hogy a környéken élők többször hívtak rendőrt és kértek segítséget a problémásabb lakók miatt.
Erről és arról is kérdeztük a BRFK-t, hogy indult-e korábban eljárás az áramlopás miatt. Csécsi Soma, a BRFK szóvivője az Indexnek azt válaszolta, hogy „a tűzesettel érintett épületek vonatkozásában áramlopásról bejelentés, feljelentés nem érkezett, ilyen ügyben eljárás jelenleg nincs folyamatban.”
Megkerestük az Elmű sajtóosztályát is, ahol arról érdeklődtünk, tudtak-e arról, hogy a Dinamó utcai telken huzamosabb ideje szabálytalanul használták az áramot és ha igen, milyen lépéseket tettek. Boross Norbert, az Elmű szóvivője annyit közölt, hogy a konkrét esetet a katasztrófavédelmi hatóság vizsgálja. „Bármilyen szerződött ügyfelünkről adatokat a GDPR miatt nem áll módunkban kiadni, ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy az illetékes hatóságok a kérdés minden aspektusát megvizsgálják, melyhez minden segítséget megadunk”, mondta.
A helyszínre vasárnap este összesen 17 járművel 63 tűzoltó érkezett, akik 20 óra 44 perckor eloltották a tüzet. A tűzvizsgálat miatt az utcát viszont még másnap délelőtt is rendőrök zárták el a forgalom elől.