Tizenhárom almafa címmel márciusban tart bemutatót a Nemzeti Színház.
A színház Trianon100 Programjában szerepel a Wass Albert szövegei, valamint korabeli dokumentumok alapján készülő Tizenhárom almafa című bemutató. A darab Vidnyánszky Attila rendezésében március 6-tól látható. A mű színrevitelének célja – a színház közleménye szerint –, hogy bemutassa a "nagy világrendben" állhatatosan tovább élő kis nép harcát és életre ítéltségét.
A Wass Albert-bemutatóhoz kapcsolódva az emlékévben tizenhárom almafát ültetnek el február 27-én a Nemzeti Színháznál és tizenkét, a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedett településen.
A Nemzeti Színház nagyszínpadára új függöny készül. Kustán Melinda textiltervező iparművész koncepciója szerint a Nemzeti Színház a nemzeti színjátszás és ezzel együtt az élő magyar kultúra jelképe, ezért az új függönynek az összetartozás élményét kell közvetítenie. „A textil vezető motívuma az életfa, amelynek törzsét a honfoglalás kori művészet remekei ihlették, lombozatát pedig a Kárpát-medence területén fellelhető hatvan néprajzi tájegység motívumkincsének feldolgozásai alkotják. A motívumrészek kézi hímzését az adott tájon élő, vagy onnan származó hímző asszonyok végzik.” A függönyt a 2020/21-es évad nyitányaként mutatja be a Nemzeti Színház.
Az évfordulóra terveznek még könyvbemutatót, filmbemutatót és Trianon-verskoncerteket is.
(MTI)