Bezár!
2021. január 26., kedd, Vanda, Balambér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:01 Kutyák költöztek a Fehér Házba22:44 Törökországben sem fog éhezni a "német válogatott"22:21 A halmozódások fűtik az egyébként csökkenő hazai lottóforgalmat22:10 Történelmi feladatgyűjtemény kínai középfokú iskolák 3. évfolyamának a 2126-27. tanévben21:30 Már nincs jelentősége: Trump-ellenes korrupciós pereket állított le az amerikai legfelsőbb bíróság 21:19 Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását20:44 Matthäus: senki sem ismeri úgy a Herthát, mint a magyar edző20:24 "Halál az Egyesült Államokra, halál Izraelre!" - Trump által terroristává nyilvánított húszik tízezrei tüntettek Jemenben20:09 Párhuzamos valóságban él Jákob, de annyi igaz, hogy október 23-án egy színpadon csápol majd a balos idollal19:24 Nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék19:03 Görögország francia harci repülőgépeket vásárol18:30 Református püspök lett Balog Zoltán exminiszterből18:09 Katolikus papot lőttek agyon a Fülöp-szigeteken18:03 Koronavírusos a mexikói elnök, de jól van17:52 Szakít a pártpolitikával, csak állatvédelemmel foglalkozna Fülöp Erik
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Nyíregyházi rasszizmus: túl gyorsan kapnak bérlakásokat a cigányok, és nem is magyar családok mellett

Reklám

Január 6-án, azaz kevesebb, mint két hete értesítették a nyíregyházi Keleti lakótelep roma családjait, hogy költözniük kell, a városüzemeltetés ugyanis megvalósítja a régóta tervezett telepfelszámolási programot – mondta el a Mércének Kiss Márió, a Terno Drom-Fiatal Út Egyesület aktivistája. A szélsőliberális-"jogvédői" síránkozás a nevezett portálon jelent meg, érdemes elolvasni az alább közölt folytatást is, és szégyellni magunkat, rasszistákat...
A telepet októberig tervezik kiüríteni, ám az első 15 családnak a kiköltöztetését már megkezdték, ahogy az egyébként a Nyíregyháza.hu-n megjelent csütörtöki összefoglalóból is kiderül. A cikk diadalmas hangvételben számol be arról, a város 2017-ben pályázott uniós forrásokra, amelyet meg is nyertek, az érintett 15 család ebből költözhet át „felújított, komfortos, szociális bérlakásokba”.
Zoom
Csak tíz napjuk van összeszedni az egész életüket, és utána sem magyarok szomszédságába telepítik őket :( (illusztráció)
„Most lehetőség nyílik a nehéz lakhatási körülmények között élőket olyan lakáskörülményekhez juttatnunk, ami sokkal komfortosabb, modernebb, hiszen fürdőszobás, felújított lakásokba tudnak átköltözni a jelenlegi, komfort nélküli lakásukból. Nagyon fontos, hogy az átköltözés csak akkor valósul meg, ha a bérlők vállalják, hogy aláírják a bérleti szerződést” – mondta el keddi sajtótájékoztatóján dr. Pazonyi Péter, a városüzemletetéssel foglalkozó NYÍRVV Nonprofit Kft. jogi és üzemeltetési igazgatója. Ugyanezen az eseményen Jászai Menyhért alpolgármester arról számolt be, hogy a társadalmi integráció fontos lépéseként tekintenek a szegregátum felszámolására.
A jól hangzó kijelentések mögött azonban több probléma is van.
Az egyik legfontosabb az épp a rövid határidő, a szegregátum lakóinak ugyanis 10 nap alatt kell összeszedniük az egész életüket, és elhagyniuk otthonaikat.
A másik – talán még ennél is nagyobb – probléma, hogy a kiköltöztetett embereket nem integrált lakókörnyezetben helyezik el, hanem a Nyíregyháza másik, mára már notóriussá vált szegregált részében, a Huszártelepen biztosítanak új bérlakást nekik.
Kiss Márió arról számolt be, hogy az önkormányzat más alternatívát nem ajánlott fel a lakóknak, aki nem vállalja az egyik telepről a másikba költözést, az mehet az utcára. (Az kizárt, néhány mércés újságírónak biztosan van kiadó lakása, szobája, kanapéja! - a szerk.)
Zoom
Pedig nagyon várták, hogy magyar osztálytársaikat segíthessék a leckeírásban (illusztráció)
Márpedig a mára többezer lakosú szegregátumnak számító Huszártelepen sem túl jók a körülmények: tavaly nyáron mi is beszámoltunk arról, hogy a hőségriadó idején 48 családnál kapcsolták le a vízszolgáltatást, a környék egyedüli vízforrása így két közkút maradt.
Ugyancsak a Huszártelepről indult az iskolai szegregáció elleni hazai harc bő másfél évtizede, az itteni etnikai alapú elkülönítésről két hazai bíróság is kimondta, hogy jogsértő. Az eredetileg felekezeti fenntartású intézmény 2007-ben bezárt, ám a Fidesz kormányzása idején, 2011-ben immár állami fenntartásban újra megnyitották. Ehhez az iskolához kapcsolódik Balog Zoltán egykori emberi erőforrás-miniszter „szeretetteljes szegregáció” kifejezése is.
A Keleti lakótelep mostani felszámolási gyakorlata kapcsán a Terno Drom-Fiatal Út Egyesület feljelentést fontolgat, mivel elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak tartják azt.
„Sérti az egyenlő bánásmód követelményét és az emberi méltóságot, hogy 15 családot egy héten belül mindenfajta értesítés nélkül kilakoltatnának és átköltöztetik őket a Huszárlakótelepre úgy, hogy a családok ezt nem szeretnék” – fogalmaz szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szervezet.
A Terno Drom szerint az önkormányzat rosszul használja az uniós pályázatot, ugyanis nem oldja meg a szegregált telep felszámolását azzal, ha egy másik cigánytelepre költözteti a családokat, ezzel tovább fokozva a szegregációt.
„Azt gondoljuk, hogy az önkormányzatnak ezen a diszkriminatív hozzáálláson változtatnia kell. Amennyiben mégis megteszik a diszkriminatív lépéseket, úgy a Terno Drom – Fiatal Út Egyesület az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul” – tették hozzá.
Az uniós támogatások odaítélésében valóban fontos szerepet játszik az integráció, a térbeli és más típusú elkülönítések felszámolása. Ahogy egy 2014-ben született Népszabadság-cikkből is kiderül, 2010 előtt a szocialista városvezetés valóban ilyesmit tervezett, és az elv bekerült Nyíregyháza integrált városfejlesztési stratégiájába is.
Ám ahogy a cikkből kiderül, a 2010 után új, fideszes vezetés már másfajta stratégiát választott, mégpedig a „gettócsinosítgatást”: elkezdtek felújítani házakat, és bizonyos közszolgáltatásokat, amellyel az integrált lakókörnyezetbe helyezés helyett az elkülönülést állandósították.
„Annak ellenére is, hogy a telepet csinosítgatni és ott megannyi közszolgáltatást kiépíteni jóval drágább, mintha a városban egyébként meglévő szolgáltatásokat tennék elérhetővé a hátrányos helyzetben élőknek, azzal például, hogy lakhatást biztosítanak nekik a gettón kívül” – állapította meg akkor Ónody Molnár Dóra, a lap újságírója. (Ami nemcsak olcsó, de problémamentes és progresszív megoldás is lenne, a szomszédok örömtáncot lejtenének, és ami a legfontosabb, a judapesti újságírók boldogan hunyhatnák le a szemüket - a szerk.)
Telefonon kerestük a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-t, hogy megkérdezzük, miért csak 10 nappal korábban értesítették a lakókat az átköltözésről, illetve hogy mi történik azokkal a teleplakókkal, akik „önkéntesen” nem vállalják a másik szegregátumba való áttelepülést. A hétvége miatt a városüzemeltetőnél illetékesekkel nem tudtunk beszélni, csak azt a tájékoztatást kaptuk, hogy telefonáljunk újra hétfőn.
A magyarországi romák szegregációjának kérdése az elmúlt egy hétben újabb jelentőséget kapott, miután Orbán Viktor miniszterelnök igazságtalannak minősítette a gyöngyöspatai szegregált iskolában tanuló 60 diáknak megítélt, fejenként 350 ezer és 3,1 millió forint közötti kártérítést.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready