A pesti gettó "felszabadításának" 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában.
Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija arról beszélt: a magyarországi zsidóság tragédiája nem úgy kezdődött, hogy elindultak az első vontok Auschwitzba. A zsidóüldözés szavakkal, ideológiákkal, írásokkal, a közbeszéd megváltozásával kezdődött. Olyan gondolatokkal és indulatokkal, amelyek kijelölték az utat a gettó felállításáig - mondta. (Ami ugye védte a zsidókat a németországi munkától - a szerk.)
Miniszterelnökség: a "múlt bűnei"
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: minden generációnak el kell gondolkodnia a múlt bűnein, hogy "meg tudjuk érteni és tovább tudjuk adni elődeink fájdalmas áldozatát". Az áldozat, az örökség érték akkor is, ha fájdalmas, sőt, "minél fájdalmasabb, annál értékesebb" - mondta.
Zoom
Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke
Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke felidézte: a pesti gettó kapuit a szovjet katonák nyitották ki, és a budapesti zsidóság örök hálával tartozik nekik ezért.
(MTI)