Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: bezárják az általános iskolákat március 16-tól, hétfőtől kezdve. Tantermen kívüli digitális munkarendet vezetnek be, ami azt jelenti, hogy a tanulók nem mehetnek be az oktatási intézményekbe, nem mehetnek be az iskolába, de az igazgatóknak továbbra is be kell járnia.
A tanároknak folytatni kell a tanítást, de az oktatást digitális eszközökkel végzik, akár otthonról, ha megvannak ehhez az eszközei, akár az iskola digitális eszközeit használva. Akinek ezért be kell mennie az intézménybe, az bemehet.
Orbán ehhez hozzátette: "egyébként is terveztük, hogy kiépítjük a digitális oktatás infrastruktúráját, de az igazság az, hogy még nem fejeztük be ezt a munkát, idő előtt kell ezt megindítanunk, így lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mint ha teljesen abbahagyjuk." A miniszterelnök szerint ez lehetővé teszi, hogy a diákok felkészüljenek az érettségire, amit így a szokott rendben meg lehet tartani.
Mivel személyes találkozásra egyáltalán nem lesz mód diákok és tanárok között, új módszertanokra is szükség lesz. Ehhez az oktatási államtitkárság ajánlásokat fog közzétenni, amiket minden iskolába eljuttatnak. Az állam kiscsoportos gyermekmegőrzést is tud biztosítani, de jobb lenne, ha a gyerekek inkább otthon maradnának. Orbán kérte, hogy a gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, mert ez a vírus az idősebbek számára életveszélyes, a fiatalabbaknak csak egy szokásos influenza megpróbáltatását jelenti, ezért inkább a szülőkre, nagyszülőkre kell most vigyázni.
A kormányfő azt mondta, arra kell készülnünk, hogy itt most nem hetekről, hanem hónapokról lesz szó, az életünk legalább néhány hónapra változik majd meg, és ezekhez a változásokhoz alkalmazkodnia kell mindannyiunknak.
Az oktatási akciócsoport által megfogalmazott javaslatot holnap-holnapután kormányrendeletben is olvasni lehet majd.
Korábban írtuk: A Fidesz is iskolabezárást kér, Orbán este bejelentést tesz
A Magyar Hang szerint Gulyás Gergely részt vett a hétpárti egyeztetésen az ellenzékkel, ahol minden ellenzéki párt az iskolák bezárását kérte. Gulyás szerint a kérést továbbították a kormánynak, ahol 24 órán belül döntés születhet erről.
Zoom
Amennyiben a bezárás mellett határoznak, az akár hétfőtől is érvényes lehet. Egyházi és állami iskolákról egyaránt szó van.
Gulyás Gergely azt is mondta, hogy Magyarországon az egyik legalacsonyabb a megbetegedések száma, azonban nagyon sokan nem érzik biztonságban a gyermekeiket.
Korábban nem volt egyetértés arról, hogy egy ilyen esetben mi lenne a tanárok fizetésével, Gulyás Gergely most azt mondta, hogy távolléti díj járna nekik, ami megegyezne a fizetésükkel.
A kormánypárti politikus azt nevezte még megoldandó problémának, hogy a középiskolákban, gimnáziumokban végzősöknél hogyan lehet megoldani, hogy elvégezzék az évet, hiszen ők érettségi vizsga előtt állnak. Egyelőre az merült fel, hogy a tavaszi szünetet hozzák előre.
Operatív törzs: napirenden van az iskolák bezáratása
Jelenleg is napirenden van a magyarországi iskolák bezáratása a járványhelyzet függvényében – jelentette be Lakatos Tibor az operatív törzs sajtótájékoztatóján péntek délután. Az operatív törzs munkája jelenleg is folyamatos, a legfontosabb cél az, hogy megelőzzék a gócpontok kialakulását az országban.
Magyarországon három újabb fertőzöttje van a koronavírusnak, őket jelenleg kórházban kezelik, állapotuk jó – hangzott el a sajtótájékoztatón. Lakatos hangsúlyozta: a koronavírus világjárvány, amit nem lehet megállítani, de a kormány és az operatív törzs minden lehetőséget megragad az ellene való küzdelem során. A meghozott intézkedések között említette a határellenőrzések visszaállítását az osztrák és a szlovén határon, a beutazási korlátozásokat, és az egyetemek bezárását is.
Lakatos Tibor elmondta, a visszaállított határellenőrzések során 11 437 magyart ellenőriztek, és 166 fő esetében rendeltek el karantént.
204 személytől megtagadták a belépést Magyarországra, egy külföldi állampolgárt pedig kórházba küldtek.
Hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg egyedi esetek vannak, a gócpontok kialakulását pedig meg kell előzni, amihez a lakosság együttműködése is szükséges. Senki ne menjen olyan helyre, ahol tömeg van, az idősek pedig maradjanak otthon – kérte Lakatos Tibor. Az ezredes azt is aláhúzta, hogy különösen fontos az álhírek – például a főváros karanténba helyezéséről szóló híresztelések – terjedésének megelőzése.
Újságírói kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, hogy a büntetésvégrehajtás jelenleg is napi 25 ezer maszkot gyárt az egészségügyi ellátórendszer részére, illetve korlátozott mennyiségben kereskedelmi forgalomba is kerülnek ezek a védőeszközök. Elismerte, hogy valóban megdrágultak a védőeszközök az elmúlt időszakban, ugyanakkor felkészültek az árdrágulás ellenőrzésére, az ITM fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket is szervez. Egy másik kérdésre válaszolva azt is közölte: a sürgősségi ellátásban résztvevpk számára rendelkezésre áll a szükséges mennyiségű védőfelszerelés, a háziorvosok pedig speciális maszkokat kapnak arra az esetre, ha fertőzött személyekkel kellene kapcsolatot létesíteniük.
Az ezredes megerősítette: napirenden van az iskolák bezáratása Magyarországon, de egyelőre még nem döntöttek így. Az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, ennek függvényében döntenek majd az intézmények bezáratásáról. Oktatási szünetet csak a kormány rendelhet el, de az iskolaigazgatók saját hatáskörükben hazaengedhetik a gyerekeket.
Egy másik kérdésre felelve Lakatos Tibor nem cáfolta, hogy a kormány új járványkórházat szeretne kialakítani. Mint mondta, terv készült a kapacitásbővítésre, ami Budapesten részben már megkezdődött de más intézményeket is fel kell készíteni.
Az álhírterjesztéssel kapcsolatban azt közölte: jelenleg 4 eljárás van folyamatban közveszéllyel való fenyegetés miatt, de a hatóságok lehetőségei korlátozottak például a szóbeszédek terjedésének megakadályozására, ezért a lakosság együttműködésére is számítanak.
A sajtótájékoztató végén több újságírói kérdés is vonatkozott arra, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóján nem lehet orvos szakértőket kérdezni, a megkeresésekre pedig nem reagálnak. Lakatos ezzel kapcsolatban azt mondta: ezeknek a szakembereknek most a tervezésben vannak fontos feladataik, ezért nem jöttek el a sajtótájékoztatóra.
Frissítés: a Fidesz-frakció is az iskolák bezárását kéri
Valamennyi parlamenti frakció azt javasolja a kormánynak, hogy hétfőtől rendeljen el szünetet az oktatási intézményekben – írta Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.
Pénteken 21:15 órakor Orbán Viktor a magyar kormány és a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán, valamint a koronavírus tájékoztató oldalon bejelentést tesz - közölte a sajtófőnök.
(MH - MTI - 24 - Mandiner - hvg - Index nyomán)