2020. május 30., szombat, Janka, Zsanett, Vászoly napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója20:26 Észak-Macedóniában az elmaradt választások miatt kellett meghosszabbítani a rendkívüli állapotot19:40 Gázsprére volt szüksége a rabláshoz a pesterzsébeti félszerzetnek19:23 Negyvenhét afrikai Kolumbuszt mentettek ki a Kanári-szigeteknél19:04 Gyöngyöspatai csoda: 11-re már végez a leckével az összes purdé, csak a tanároktól nem tudnak tanulni18:52 Konronavírus-fertőzött lett a belga királyi unokaöcs18:37 Adminisztratív értelemben is véget ért a járvány Szlovéniában18:16 Gyurcsány bizonyult a 2019-es év legbőkezűbb pártmecénásának17:57 Lengyelországban nem kell már maszkot viselni a szabadban és az éttermekben17:38 Rendelőben lopott telefont ez a fiatalember17:21 Tévéseket robbantottak fel Kabulban16:59 Már Bugárnak sem volt bőr a képén tovább ragaszkodni a pártelnöki székéhez16:40 Von der Leyen és Borrell a WHO-ban maradás mellett győzködi Trumpot16:24 Jeruzsálemben egy autista palesztint szabályosan kivégeztek a kiválasztottak
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Kamatot emelt a jegybank, 3000 milliárd forint értékben szállnak be a gazdaságvédelembe

Reklám

Az utóbbi hetek az újabb és újabb nagy kormányzati mentőcsomagokról szólnak világszerte, az állami intézkedések mindenhol a koronavírus-világjárvány által padlóra küldött gazdaság életben tartását szolgálják. A magyar kormány kedden állt elő a gazdaságvédelmi csomagja második körének újabb részleteivel, ezeket nagy vonalakban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette délelőtt.
Délután az MNB-n volt a sor: Matolcsy György elnök, Kandrács Csaba, Nagy Márton és Patai Mihály alelnökök 14 órától bejelentették, mit tesz hozzá a jegybank a kormányzati programokhoz.
A jegybank volt az első szereplő, amely hitelmoratóriumot szorgalmazott a magyar gazdaságban a vírushatások begyűrűzése után, ezt a kormány nem sokkal később meg is lépte cégekre és magánszemélyekre egyaránt.
Ezt követően az MNB új, nagyobb likviditást jelentő konstrukciót dolgozott ki (repoeszközök kibővítése), amellyel a kereskedelmi bankokon keresztül támogatja a felmerülő forrásigényeket. A likviditás fedezete a bankok részéről bármi lehet (állampapír, nagyvállalati hitel, vállalati kötvény) 3, 6, 12 hónapos és 3, 5 éves futamidővel lehet igénybe venni a terméket, amelynek kamata mindig egy tenderen alakul ki, de onnantól a teljes futamidőre fix, ami nagy biztonságot jelent a felvevőnek. Az eszköz rugalmas, úgy nyújt stabilitást a piacnak, hogy amennyiben nincsen rá szüksége már a gazdaságnak, akkor kontrollálható, nem kell olcsó pénzzel kitömni a szektorokat.
Az alapkamat csökkentésének hagyományos élénkítő eszközével az MNB nem élt, mert eddig is a világ legalacsonyabb kamatszintje volt nálunk. Sőt, a múlt héten, a forint rémisztő zuhanásakor olyan lépést húzott a jegybank, ami gyakorlatilag felért egy kamatemeléssel: egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött. Mivel az egynapos betéti kamat -0,05 százalék, és a bankközi piacon a rövid lejáratok 0,5% alatt maradtak, az egyhetes betéti tenderrel 40-50 bázispontos kamatemelés történt, aminek következtében a forint elleni short pozíciók finanszírozása megdrágult.
Matolcsy: a vírus megtámadta Magyarországot
A jegybank elnöke szerint akkor adja az MNB a legjobb választ a vírus ellen, ha megerősíti Magyarország pénzügyi rendszerét, ezért az intézkedéscsomag azt célozza, hogy az ország visszakerüljön a korábbi növekedési pályára.
Felélesztik a Növekedési Hitelprogramot
Több lépést mutatott be Matolcsy, amelyek alkalmasak arra, hogy pénzügyeinket stabilan, védett állapotban tartsák:
 • az MNB visszahozza a Növekedési Hitelprogramot NHP Hajrá néven, 1000 milliárdos kerettel, plusz hozzácsapják a még meglévő NHP Plusz keretét (500 milliárd forint), így összesen 1500 milliárd áll majd rendelkezésre;
 • felemelik 20 évre az NHP-ban részt vevők futamidejét, és 10 milliárd forintra az elérhető összeget, ez a lehetőség a nagyvállalatoknak segíthet;
 • fejlesztésre-beruházásra lehet felvenni az NHP-t, de forgóeszköz-hitelként is fel lehet venni (pl. bérfizetésre), valamint hitelkiváltásra is;
 • a bankrendszer tagjainak egy plusz 4 százalékos kamattámogatást adnak, közben változatlanul 2,5 százalékos lesz a kamat, amin a cégek felvehetik, ez 6,5 százalékos banki mozgásteret állít elő;
 • arra szeretnék felhívni a bankokat ezzel, hogy a 2,5 százaléknál is alacsonyabb kamatokat adjanak, versenyezzenek;
 • a 4 százalékos kamattámogatás 2021. június 30-ig él, hogy gyorsítsák a bankok reakcióját
 • előírja az MNB a bankoknak a 2 hetes hitelbírálási időt, mert "az idő most életet ér", ha viszont kifutnak az időből, az MNB kiválaszt egy másik bankot, ahova átteszik a hitelkérelmet.
20 milliárd helyett 50 milliárdért jegyezhet kötvényt a jegybank a Növekedési Kötvényprogramban
A Növekedési Kötvényprogramhoz is hozzányúl a jegybank: 10 év helyett 20 év futamidőre adják, és az MNB részvételét egy-egy kötvény jegyzésében 20 milliárd forintról 50 milliárdra emelik, de most még nem rendelnek hozzá új forrást, mert a fele amúgy is megvan, de ha elfogyna, készek bővíteni a keretet.
Kamatemelésről döntött a Monetáris Tanács
A Monetáris Tanács a kamatfolyosó szimmetrikussá tételéről döntött, mondta Nagy Márton. 0,9 százalékos, változatlan szinten hagyták az alapkamatot, az O/N betéti kamatot pedig -0,05 százalékos szinten, viszont az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszközének kamatát 1,85 százalékra emelte.
Az egyhetes betéti eszköz kamata továbbra is az alapkamat 0,9 százalékos szintjével egyezik meg, de a Monetáris Tanács döntése alapján az eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhet az alapkamattól. Az eszköz kamatát minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza meg a jegybank.
Összesen 3000 milliárdos az MNB programja
A Monetáris Tanács összes intézkedése 3000 milliárd forint új forrást ad a gazdaságnak, ez az idei GDP-becslés 6 százaléka. Ebben benne van a 250 milliárdos költségvetési befizetés, az NHP Hajrá 1000 milliárdos kerete, továbbá nullára vitték le a bankrendszer tartalékrátájának a szintjét, ami tulajdonképpen a bankrendszer likviditásának 250 milliárdos növelése (ennyivel több hitelt adhatnak, állampapírt vásárolhatnak, stb.). Ide tartozik az is, hogy 1500 milliárdos plusz likviditást önt az MNB a gazdaságra a bankrendszer pénzellátottságának javítása által, ez az 1500 milliárd forint elsősorban az állampapírok mögé áll Matolcsy elmondása szerint, így fedi le a bankrendszer az állam állampapír-kibocsátását.
Állampapírt is vásárol majd a jegybank
Eszközvásárlási programról döntött az MNB, például elindítják az állampapírvásárlást is a másodpiacon, az intézkedés részletei a követező héten kerülnek kidolgozásra.
Jelzálogleveleket is vásárolnak majd, ami nem új program, de újraindítják, a bankok idén 150-300 milliárd forintért bocsátanak ki jelzáloglevelet.
Az MNB új tender-keretrendszerében hétfőnként swap piaci tendert tart majd, szerdán fedezettendert, csütörtökön pedig az egyhetes betéti tendert.
Kandrács: stabil a bankok helyzete
A bankok jól tőkésítettek, a bankok kockázatvállalása mérsékelt volt az elmúlt időszakban, kezdte beszédét Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. A biztosítási szektor és a tőkepiaci szektor is stabil. A jegybank továbbra is elvárja a pénzintézetektől, hogy magas szintű szolgáltatást nyújtsanak.
Újraindulhat majd a hitelezés
Minden feltétel adott, hogy a hitelezési piac a válság után növekedésnek induljon, a pénzügyi piac a válság nyertesei között lehet, mondta Kandrács.
Patai: jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer
Patai Mihály, az MNB alelnöke szerint jól indult az azonnali fizetési rendszer, az ügyfelek élnek ezzel a lehetőséggel, egy jól sikerült első hónap volt. De még jobb hónapokról fogunk beszámolni fél év múlva, mert az alap infrastruktúrára még fejleszteni fognak a bankok.
Jön a fogyasztóbarát személyi hitel
Kandrács Csaba alelnök bejelentette, hogy a sikeresnek tekinthető minőségi fogyasztóbarát lakáshitelek mellé jön a minőségi fogyasztóbarát személyi hitel is, ami nagy segítség lehet most a nehéz helyzetbe kerülteknek.
Patai: a jegybankok lejöttek az elefántcsonttoronyból
A jegybankok visszatértek az elefántcsontoronyból, egyformán fontos a fiskális és monetáris politika, és mindezt össze kell hangolni, vélte Patai, aki szerint mára új korszakba léptek a világ jegybankjai.
Matolcsy: biztonság, bizalom, bizakodás (és növekedés)
Matolcsy György szerint a bejelentett intézkedések elegendőek ahhoz, hogy a biztonság visszaálljon, és ezáltal a bizalom is megszületett ebben a nehéz időszakban, ezért bizakodóak lehetünk a jövővel kapcsolatban. A jegybank elnöke közölte, hogy az MNB továbbra is 2-3 százalék közötti növekedését prognosztizál 2020-ra, ami elég optimista becslésnek tűnik a teljes Európára valószínűsített recesszió közepette, vagyis az MNB a maga részéről biztosan bizakodó.
Új húszforintos érmék jönnek a koronavírus idején a munka dandárját végzők tiszteletére
Több millió új húszforintost ver az MNB, az érmék egyik oldalán az lesz olvasható, „Tisztelet a hősöknek”, mondta legvégül Matolcsy. A felirat azokra vonatkozik, akik a járvány és a válság alatt a legtöbb, legnehezebb munkát végik (pl. egészségügyi dolgozók, pékek). A jegybank elnöke nagyon ajánlja gyűjtőknek és mindenki másnak is a következő hetekben elérhetővé váló új húszasokat.
A Bankszövetség reagált a bejelentésekre
Matolcsyék sajtótájékoztatója után a Bankszövetség közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy a veszélyhelyzet kezelése, majd a gazdaság újraindítása csak nemzeti összefogáson keresztül tud megvalósulni.
Ezen törekvéseket mutatják a kormány és a jegybank ma bejelentett intézkedései. A bankszektor hagyományos szerepköre alapján a gazdaság működésének a motorja, mely a fenntartható gazdasági fejlődést biztosítja. Válság idején, mint 2020 tavaszán, ez a funkció stabilizáló erővel bír.
„Ezért üdvözöljük Kormány és a Magyar Nemzeti Bank által ma bejelentett eszközrendszert, mely véleményünk szerint jelentősen hozzájárul a veszélyhelyzet negatív hatásainak tompításához, és az azt követő gazdasági újraindulás elősegítéséhez” – írják.
A lényeg összefoglalva:
 • összesen 3000 milliárd forint értékben száll be a jegybank a gazdaságvédelembe;
 • visszajön a Növekedési Hitelprogram NHP Hajrá néven (plusz ezermilliárdos kerettel), több különböző célra, hosszabb futamidőre és nagyobb összegekben lesz elérhető, a bankok pedig kamattámogatást kapnak hozzá, hogy még olcsóbban tudják adni;
 • szimmetrikussá tették a kamatfolyosót, ami kamatemeléssel ér fel: a múlt héten bevezetett egyhetes fedezett eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhet az alapkamattól felfelé vagy lefelé is;
 • változik a Növekedési Kötvényprogram is, 20 milliárd forint helyett 50 milliárdért jegyezhet kötvényt az MNB a részt vevő cégektől;
 • jön a minőségi fogyasztóbarát személyi hitel;
 • eszközvásárlási programot indítanak: állampapírt (a másodlagos piacon) és jelzáloglevelet vesz az MNB a jövőben.
(Index)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready