Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Palkovics: a bérköltségek 70%-át vállalja át az állam; Müller: ha így folytatódik, betegségrobbanás lesz

Reklám

Nem fogunk kívülről segítséget kérni, magunk akarjuk megoldani a problémáinkat, kezdte a sajtótájékoztatót Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Átcsoportosításokkal fogják előteremteni a pénzt.
Zoom
Illusztráció: MTI/Vasvári Tamás
Emberpróbáló, nehéz időket élünk, egy olyan vírussal harcolunk, amely láthatatlan – kezdte a gazdaságvédelmi intézkedések bejelentését Palkovics, aki egy háborúhoz hasonlította a kialakult helyzetet. De szerinte egy krízis lehetőséget is teremthet, hogy ügyeket másként csináljunk. Szerinte azoknak, akik okosak, lehetőséget is jelenthet a helyzet.
Ha van munka, akkor minden van, ezért a vírussal folytatott háború idején a munkahelyek megtartása, teremtése a fontos, mondta Palkovics. Nem segéllyel kell megoldani a krízist.
A magyar kormány 3 hónapra 70 százalékban „igazságos plafonig” átvállalja a munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók”, és rövidített munkaidőben dolgoznak.
40 százalékos bértámogatást kapnak a kutatás-fejlesztésben dolgozók, ez nincs részmunkaidőhöz kötve.
2020. július 1-től 2 százalékkal csökkentik a szochót, a szociális hozzájárulási adót.
Különféle könnyítések lesznek, hogy ne érje hátrány azokat, akik valamilyen adóügyet, hátralékot nem tudtak rendezni. Beindítottak egy vállalkozási portált is az adminisztráció egyszerűsítésére.
Azoknak is megmarad a társadalombiztosításuk, akik fizetés nélküli szabadságon vannak.
Azonnali online képzéseket indítanak el a feleslegessé vált munkaerő átképzésére digitális úton, például lesz „informatikusképzés”. A tandíj 95 százalékát az állam állja.
0% kamatozású felnőttképzési diákhitel indul azoknak, akik át akarják képezni magukat. Az egyetemi hallgatók egyszeri 500 ezer forintos, 0 százalékos hitelt kaphatnak, ezt a Diákhitel Központnál fogják tudni igényelni.
Eltekintenek annak a 75 ezer hallgatónak a nyelvizsga-kötelezettségétől, akiknek emiatt áll jelenleg a diplomája.
Az állam támogatja a turizmust, a kreatív ipart, az egészségipart, a mezőgazdaságot, logisztikát. Beruházási támogatások, kedvező hitelek, adócsökkentések lesznek.
A leginkább fenyegetett iparág a turizmus, ezért felfüggesztik az idegenforgalmi adót az év végéig. Felújítási támogatást kapnak a vendéglátóipari egységek. 600 milliárd forint lesz a turizmus támogatására. Június 30-ig 4%-ra csökken a SZÉP Kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is.
Támogatni fogja az állam az egészségipart, szeretnék, ha a magyar gyógyszergyártók nagyobb szerepet kapnának. Létrehozzák az Egészségipari Innovációs Ügynökséget. Támogatást biztosítanak az egyetemek és privát kutatóintézetek számára is az egészégügyi kutatásokhoz.
A kormány célja, hogy megelőzze a munkaadók csődbemenését. Hitelgaranciás tőkeprogramokat hoznak létre a likviditás biztosítására, ez a kkv-knak és a nagyvállalatoknak is elérthető lesz. 2000 milliárd forint értékben lesznek hitelek, 500 milliárd forint értékben lesz állami garancia. Elindítják a restrukturálási részalap és a tranzakciós részalap nevű mentőövet.
2021-ben egy heti plusz nyugdíj fog járni, majd minden évben növelik, amíg teljesen vissza nem építik a 13. havi nyugdíjat. A családi pótlék addig jár, amíg a veszélyhelyzet tart. Folytatják a nagycsaládosok autóvásárlását.
A magyar GDP 18-20 százalékát szánják a gazdaság megvédésére, de ez növekedhet is, mondta Palkovics.
Palkovics személyes megjegyzése mint magánember és mérnök az, hogy sokkal nagyobb a bizodalmuk most, mint 2008-ban, most „sikerülni fog, ami akkor nem sikerült”.
Fegyelemre van szükség
Újabb 73 igazolt esettel 817-re emelkedett hazánkban azoknak a száma, akik koronavírus-fertőzöttek, az elhunytak száma jelentősen megemelkedett. Immáron 47 főt tartunk számon, aki a betegséggel összefüggésben hunyt el. Egyetlen nap alatt 9-en vesztették életüket. Annak érdekében, hogy ez a szám ne emelkedjen jelentősen tovább, fegyelemre van szükség – fogalmazott az országos tisztifőorvos, ismertetve az újabb áldozatok krónikus megbetegedéseit.
Müller Cecília közlése szerint a veszélyeztetett korosztályról külön is kell majd beszélni. A tisztifőorvos szerint egyre nagyobb az esélye, hogy egyre többen elkapják a koronavírust, mert fokozatosan emelkedik a regisztrált megbetegedésszám, ami azt jelenti, hogy a valós fertőzöttszám jelentősen nagyobb lehet.
Budapest a gócpontja a járványnak, közölte: itt sokkal nagyobb veszély fenyegeti a lakosokat, mint vidéken. Mindenhol jelen van a vírus, de a budapestiek fokozottan is veszélyben vannak.
A tisztifőorvos a kijárási korlátozások fegyelmezett betartását kéri, mert ha ez a tendencia folytatódik, akkor itt betegségrobbanással kell számolni. A hatóságok ezt szeretnék elkerülni.
Számos intézkedést hoztak a szociális intézményekre vonatkozóan, kérte a tisztifőorvos, hogy ezeket tartsák is be a fenntartók.
Kijárási tilalom, látogatási tilalom, és zárlat is érvényben van, ennek ellenére bejutott a járvány több intézménybe. Müller Cecília ezért kiegészítette a protokollt, hogy az idősotthonokban meg tudják akadályozni a betegség terjedését. Eljárásrendet kaptak, "egy kottát", amelyet minden intézményben be kell tartani. Ki kell jelölni egy személyt, aki kifejezetten a koronavírusos megbetegedés megakadályozásáért felel. A betegeket el kell különíteni, ha több fertőzött van, akkor csoportosan is meg lehet ezt tenni. A dolgozókat a tisztifőorvos arra kérte, ha tudják, ne vegyék igénybe a tömegközlekedési eszközöket.
Ezentúl a szociális dolgozók 24 órában is munkát végezhetnek, amit egy 48 órás pihenő követ, hogy csökkentsék az intézményekbe való vírusbejutás kockázatát.
Ha egy idősotthonban egy ápolt tüneteket mutat, azonnal és haladéktalanul értesítsék a népegészségügyi központot – kérte.
Müller Cecília szerint az állam is megpróbál majd ebbe besegíteni, de a fenntartóknak felelősségük van, és vegyék komolyan ezt a feladatot.
663 milliárd forint került kezdőkeretként a járványügyi alapba
A kormány rendeletével megnyílt a védekezésre fordítható költségvetési alap – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert arról is beszélt, ma 9 kórházba szállítanak egyéni védőfelszereléseket.
Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, házi karanténban több mint 15 ezren vannak már.
A karantén megsértése miatt mintegy 500 esetben kellett eljárást indítaniuk, és 166-ra emelkedett a járvánnyal kapcsolatos büntetőeljárások száma is.
Kiss Róbert szerint a magyar lakosság igényli a közterületi rendőri jelenlétet, nem tapasztaltak atrocitást.
Kiss Róbert rendőr alezredes kérdésre arról beszélt, hogy a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a közterületeket, és az eddigi tapasztalatok alapján a jó idő miatt többen hajlamosak elhagyni otthonaikat a kijárási korlátozások ellenére. Emiatt több mint 5000 rendőri intézkedés volt már, amiből 3587 eset figyelmeztetéssel, 771 eset pedig helyszíni bírsággal zárult.
Müller: 400 ezer tablettát kaptunk Kínából
Azon négy ország között vagyunk, amelyek kaptak ebből a gyógyszerből, jelentette be a tisztifőorvos. A tüdő állapotát segíti karbantartani ez a japán gyógyszer, korábban is használták, a koronavírus-fertőzés kezelését segíti, de nem meggyógyítja a betegséget, hanem az állapotromlást képes enyhíteni. „Ebből most beraktároztunk, a magyar orvosok, ha szükséges, be tudják vetni.”
Online és telefonon is be lehet jelenteni a hamis híreket, Kiss Róbert ismertette a bejelentés menetét.
A Pesti úti idősotthonban 53 ápolt és 12 ápoló koronavírusos, és még mindig nem fejeződtek be teljesen a vizsgálatok a főváros legnagyobb létszámú szociális intézményében, mert olyan nagy létszámban kell tesztelni, fogalmazott a tisztifőorvos.
Müller Cecília szerint "nem kell a szerelő nyakába borulni", be kell tartani a szociális távolságot, ne történjen érintkezés, ha pedig valahol beteg van, őt mindenképpen el kell különíteni.
Müller: A fodrászati, kozmetikai szolgáltatásokat valamilyen szinten fenn szeretnénk tartani. Jó gyakorlatok vannak, és egy természetes igény, hogy az ember elmehessen fodrászhoz, de a higiéniai szabályokat be kell tartani.
Enyhe tünetekkel fogyasszon sok C-vitamint, gyümölcsöt és zöldséget!
– javasolta Müller Cecília, aki szerint akkor kell újra orvoshoz fordulni, ha valamilyen komolyabb tünet lép fel.
Minden korosztályban van már fertőzött
Gyermekek is betegedtek már meg, ők általában könnyebben vészelik át a betegséget, de ha valamilyen krónikus problémájuk van, rájuk is veszélyes lehet.
Ne használjuk a közterületi konditermeket! Válasszuk a kockázatmentes testmozgást, kérte Müller Cecília.
Járványügyi zárlat van a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászatán
Ha bármilyen okból a betegellátás zavara mutatkozik, akkor az NNK kijelöl más betegellátási osztályt – erősítette meg Müller Cecília arra a kérdésre, hogy koronavírus-fertőzés miatt kellett bezárni a Budai Irgalmasrendi Kórház belgyógyászati osztályát. Arra nem válaszolt, hogy hány dolgozónál lett pozitív a teszt, hány betegnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét.
A hatósági házi karanténok egynegyede Budapesten van
De az ország valamennyi közigazgatási területét érintik ezek a hatósági döntések, azaz az otthonukban elkülönítettek is mindenhol jelen vannak.
Müller: összehasonlíthatatlan más országokéval a halálozási arány
Szerinte azért nem lehet arra felelni, hogy Magyarországon magasabb-e a halálozási arány, mint máshol, mert a különböző országokban más a statisztikai adatközlés.
Felmérik a lakosság átfertőzöttségét
Tervezik reprezentatív mintán felmérni a fertőzést Magyarországon? Készült arra terv, hogy felmérik a lakosság átfertőzöttségét, válaszolta Müller Cecília.
Müller nem válaszolt arra, hogy hány 65 év feletti háziorvos van
Helyette arról beszélt az idevágó kérdésre, hogy az idősebb orvosok telefonon dolgoznak és konzultálnak a betegeikkel.
Nem tudni, hány egészségügyi dolgozó elhelyezését tervezi a kormány
58 szállodát jelöltek ki, de nagyon sok más hotel maga is felajánlotta a kapacitásait – mondta a Kiss Róbert az idevágó kérdésre.
Abban lehet bízni, hogy enyhébb lesz, ha lesz második hulláma a járványnak
Egyelőre felmérhetetlen, lesz-e második hulláma a járványnak, de Müller Cecília szerint, ha így is lesz, abban bíznak, hogy az enyhébb lesz.
A tilosban parkolásra senki sem kapott engedélyt
Ez derült ki Kiss Róbert szavaiból, aki szerint a rendőrség minden ilyen esetben eljár.
Elkülönítve kezelik a koronavírusos betegeket az intenzív osztályokon, de a lélegeztetésnél már nem
Müller Cecília szerint a korábbi gyakorlatoknak megfelelően van elkülönítés, de a lélegeztetőgépen lévők esetében erre nincs lehetőség, de az egy zárt rendszer, abból kis eséllyel jut ki a vírus.
Palkovics László legfontosabb bejelentései
Az innovációs miniszter ismertette Orbán Viktor gazdaságmentő csomagjának részleteit, amelyek közül is talán a legfontosabb, hogy 3 hónapra 70 százalékban, „igazságos plafonig” átvállalja az állam munkavállalók bérét, de csak ha „nem otthon vannak a munkavállalók”, és rövidített munkaidőben dolgoznak.
Palkovics emellett bejelentette, hogy
 • nem akarnak kívülről segítséget kérni, olyan megoldásokban gondolkoznak, amelyek "nem növelik Magyarország kitettségét";
 • a tervek szerint 3 százalék alatt tudják tartani az államháztartás hiányát, a szükséges pénzt átcsoportosításokkal tervezik megoldani;
 • a mérnöki, kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók a következő 3 hónapban 40 százalékos bértámogatást kapnak, ami nincs részmunkaidőhöz kötve;
 • vállalkozói portál indul, ahol a vállalkozók kérdéseket tehetnek fel, intézhetik az ügyeiket;
 • elhalasztják a beszámolókat, és a hozzá kapcsolódó éves bevallásokat szeptember 30-ig;
 • az EKR-rendszerben biztosíték alóli mentességet vezetnek be, és biztosítják az automatikus visszafizetés lehetőségét is;
 • felgyorsítják az áfa-visszaigényléseket, a normál adózóknak 75 napról 30 napra, a megbízható adózóknak 30 napról 20 napra;
 • speciális fizetési könnyítéseket vezetnek be, mint a részletfizetés, fizetési halasztás, adómérséklési lehetőséget teremtenek az eljárások és nyomtatványok egyszerűsítésével;
 • bevezetik azt, hogy az adózói minősítések (kockázatos és megbízható adózó) terén ne érje joghátrány az adózókat a veszélyhelyzet idején az esetleges mulasztások miatt;
 • a betegszabadságról szóló dokumentumokat elektronikus formában is be lehet nyújtani a munkavállalóknak;
 • egy sor egyszerű pályázati konstrukciót vezetnek be "azoknak a vállalatoknak, akik amellett, hogy megtartják a munkavállalóikat, ebben az időszakban is invesztálni szeretnének", illetve át akarnak térni olyan környezetkímélő megoldásokra, amik például a fogyasztásukat csökkentik, több százmilliárd forintot szán erre az állam;
 • azonnali, a vállalati leállásra reagáló képzéseket indít a kormány, amely a vállalatoknál éppen nem szükséges munkavállalókat továbbképzi vagy átképzi;
 • azonnali online képzéseket, például „informatikusképzést” indítanak el a feleslegessé vált munkaerő számára;
 • a képzéseknél a tandíj 95 százalékát a költségvetésből fogják állni;
 • 2020. július 1-től 2 százalékkal csökkentik a szociális hozzájárulási adót;
 • a fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozóknak is jár a társadalombiztosítás, a "munkavállaló befizetheti utána az ekhót";
 • nyelvvizsga nélkül is kiadnak 75 ezer emiatt beragadt diplomát;
 • az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, felújítási támogatást adnak a vendéglátóipari cégeknek, összesen 600 milliárd forinttal támogatják a turizmust;
 • június 30-ig 4 százalékra csökken a Szép-kártya szociális hozzájárulási adója, és emelik a keretösszegeket is;
 • kkv-knak és a nagyvállalatoknak is elérhető, hitelgaranciás tőkeprogramokat hoznak létre a likviditás biztosítására; 2000 milliárd forint értékben lesznek hitelek, 500 milliárd forint értékben lesz állami garancia.
 • 2021 februárjában egyheti plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready