Alább olvasható a közleményük:
Az LMP képviselőiként azt várjuk el a kormánytól, hogy a külhoni magyarok védelme érdekében határozott álláspontot képviseljen. A magyar külügyminiszter mai bukaresti látogatásán nagyon enyhén fogalmazott az utóbbi hetek-hónapok eseményei után, melyet a román politika gerjesztett az erdélyi magyarok ellen. A román fél fellépése tiszteletet nyomokban sem tartalmaz és attól tartunk, ez a román helyhatósági és parlamenti választások közeledtével súlyosodni fog.
Úgy tűnik, még ez is sok volt a Demokratikus Koalíció számára, akik számunka megdöbbentő módon provokációnak nevezik a tisztelet kérését és hallgatnak a magyarellenes kijelentések kapcsán.
Az LMP elvárja a mindenkori magyar kormánytól, hogy határozottan álljon ki a külhoni magyarok védelme érdekében, és ebben az LMP minden támogatást megad. Elvárjuk a szomszédos országok kormányaitól, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi és a kisebbségi jogokat. A szomszédos országok együttműködésének alapja egymás nemzeti, nyelvi, oktatási, kulturális jogainak elfogadása és érvényesítése kell legyen.
Keresztes László Lóránt és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselői
Korábban írtuk: