Vádat emeltek öt ember ellen, akik törvényi tilalom "ellenére" egyenruhában vettek részt a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulójára szervezett budapesti megemlékezésen március 1-jén - közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.
Zoom
Erőszakot közvetítő, megfélemlítő, félkatonai ruházat ez a javából...
Ibolya Tibor közleményében tudatta: a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben szabjon ki két férfival szemben pénzbüntetést, három társukat pedig bocsássa próbára.
A vádirat szerint az öt ember - négy férfi és egy nő - a megemlékezés utolsó helyszínére, az V. kerületi Vértanúk terére egy - korábban a bíróság által megszüntetett - egyesület "formaruhájának elemeit" viselve jelent meg.
Zoom
Ők is ott voltak, de ők szerencsére nem közvetítenek erőszakot, és nem félemlítenek meg senkit
A vádlottak ezzel "megszegték a gyülekezési jogról szóló törvényt, amely szerint gyűlésen tilos erőszakot közvetítő vagy megfélemlítő jellegű félkatonai, vagy ahhoz hasonló ruházatot viselve megjelenni", illetve, ha azt a tudomásul vett bejelentés nem tartalmazta, a gyűlésen részt vevők nem viselhetnek védőfelszerelést, egyenruhát vagy azzal összetéveszthető ruházatot.
Az ügyészség a terheltekkel szemben a békés jelleget biztosító korlátozások megsértésével elkövetett gyülekezési szabadság megsértésének vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra - írta Ibolya Tibor.
Zoom
Frissítés: a kormány és a rendőrség után az ügyészség is a Mi Hazánk megemlékezőit büntetné a bűnözők helyett
A Mi Hazánk Mozgalom tiltakozik a március 1-jei Horthy-emlékfelvonulásáról előállított békés gárdisták elleni ügyészségi vádemelés miatt, miközben a nemzeti összefogás seregszemléjének balliberális ellentüntetőivel szemben nem indult eljárás, noha erőszakkal fenyegetőztek, és a garázdaságot kimerítve trágár bekiabálásokkal megzavarták még a református püspök és a katolikus plébános igei köszöntőjét is.
A jelenlegi kormányzat bűne, hogy a Magyar Gárda betiltása után még a szabálysértési törvényt is kiegészítették - abszurd módon a tiltott prostitúció paragrafusa előtt - azzal, hogy aki közterületen a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, vagy ilyen látszatot kelt, szabálysértést követ el. Pedig az önkéntes erőket nem üldözni, hanem hasznosítani kellene, állami irányítással, a Mi Hazánk Mozgalom rendpárti programja is ezt tartalmazza.
A Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulóján tartott ünnepségen a gárdisták pusztán méltóságteljes módon felvonultak, illetve a Szent Korona másolatát tartották, ezért vegzálta őket a rendőrség ugyanúgy jogtalanul, mint legutóbb a Deák téri lincselés miatt megemlékezőket, több tucatnyi résztvevő ellen indítva eljárást, több százezres bírsággal is fenyegetve őket. A Mi Hazánk szerint a kormánynak, illetve rendőrségi és ügyészségi szerveinek inkább a bűnözőkkel szemben kellene fellépniük - írja közleményében Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.
Korábban írtuk: