Jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítélte a Győri Ítélőtábla csütörtökön azt a fiatalkorú "fiút", aki 2018 májusában megölt egy nyolcéves kislányt Sóly határában - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.
Zoom
Ferike, a hátrányos személyiségszerkezetű
A "fiút" aljas indokból, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.
Zoom
Zólyomi Csilla bíró ítéletet hirdet az "F. F." (azaz Farkas Ferenc, csak hát neki jogai vannak - a szerk.) vádlott (a kivetítőn balra) ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtáblán 2020. június 2-án (fotók: MTI/Krizsán Csaba)
Ferenczy Tamás szóvivő elmondta: a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla a zárt ülésen meghozott határozattal helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék ez év februári ítéletét, amely a fiatalkorúakkal szemben maximálisan kiszabható időtartamú büntetést szabott ki.
Zoom
Horváth Győző és Farkas Zsanett, a kegyetlenül meggyilkolt kislány szülei
A vádirati tényállás szerint a fiatalkorú a sólyi futballpályán ismerte meg a 8 éves kislányt és bátyját. Többször találkoztak, a vádlottban vonzalom alakult ki a kislány iránt. 2018. május 18-án késő délután elcsalta a lakóhelyéről a kislányt játszani az úgynevezett papírmalom romjaihoz.
A kislány ott azt mondta neki, hogy a barátja tetszik neki, és az ő felesége lesz. Emiatt a "fiú" mérges lett, és elhatározta, hogy megöli a kislányt.
Zoom
A helyszínen talált fonott kötéllel bűvésztrükkre hivatkozva hátrakötötte a lány kezeit, majd a patakhoz vitte, ahol többször a víz alá nyomta. Ettől a kislány elkábult. A sértettet ezután a partra húzta, egy kővel többször fejbe ütötte, továbbá megszúrta a fejét és a halántékát egy éles-hegyes eszközzel, feltehetőleg késsel. Az eszméletlen, de még életben lévő kislányt végül levetkőztette, visszahúzta a patakba, hínárfonatot kötött rá, és a sorsára hagyva elment.
A gyermek halálának közvetlen oka vízbefulladás volt.
Zoom
Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett, arra hivatkozva, hogy nem vették kellő súllyal figyelembe az "enyhítő körülményeket", így
  • a vádlott beismerő vallomását,
  • a "hátrányos személyiségszerkezetét",
  • "életkörülményeit",
  • és azt, hogy "megbánta a tettét".
A Győri Ítélőtábla indoklása szerint azonban a fellebbezésben felhozott "enyhítő körülmények" eltörpülnek a súlyosbító körülmények mellett. Bár az előre kiterveltség nem volt megállapítható, a négyszeresen is súlyosabban minősülő emberölés esetén nem volt helye a büntetés enyhítésének.
Az ítélőtábla figyelembe vette azt is, hogy a vádlott a cselekményét kitartó szándékkal mindaddig folytatta, amíg a kislány életét ki nem oltotta - mondta a szóvivő.
Korábban írtuk: