Gratulált a borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választáson elért győzelméhez Koncz Zsófiának (Fidesz-KDNP) Biró László (Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP).
Zoom
Sajnos nem sikerült, pedig igazán remek csapat volt...
Vasárnapi tarcali sajtótájékoztatóján az ellenzéki összefogás közös jelöltje köszönetet mondott azoknak, akik az érintett 42 településről elmentek szavazni. Ugyanakkor hozzátette, hogy "ez most sajnos kevés volt".
Biró László azt mondta: hiszi, hogy a megyei közgyűlésből végig tudja majd kísérni Koncz Zsófia munkáját, és a képviselő meg fogja tudni valósítani azokat az ígéreteket, amelyek elhangzottak a kampányban.
Megköszönte a pártoknak, hogy össze tudtak fogni, a rájuk szavazóknak pedig azt, hogy megértették ennek jelentőségét.
"Egy nagyon szoros választás volt. Hiszek benne, hogy 2022-ben sikerülhet, most viszont mindenkit arra kérek, hogy ne csüggedjen. Én sem csüggedek, igyekezni fogok a megyei közgyűlésből teljesíteni majd azokat a munkákat, amiket rám róttak" - fogalmazott Biró László.
Jakab szerint "jó az irány", Bíró pedig tökéletes jelölt volt
"A választók azt mondták, hogy egy integratív jelölt." A Fidesz szavazói pedig csak a krumpliért mentek el voksolni.
Nem ők győztek, tehát nincs demokrácia
A Jobbik értékelése szerint az összellenzéki Bíró László komoly eredményt ért el "őszinte és tisztességes kampányával", miközben "a kormánypárti propagandagépezet hazugságai és lejárató agitációi" folyamatos nyomás alatt tartották a borsodi embereket.
Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap este eljuttatott közleményében azt írta: egy demokratikus országban ezt a választást az ellenzéki összefogásnak kellett volna megnyernie.
Hozzátették: az mindenesetre kiderült a választási eredményből, hogy az ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája, "csak így lehet leváltani az Orbán-kormányt 2022-ben".
Zoom
Nem lett az
Az MSZP szerint ez a siker
A borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás az ellenzéki összefogás sikeres próbája volt - közölte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az MTI-hez vasárnap este eljuttatott közleményében.
Tóth Bertalan úgy fogalmazott: egy hagyományosan fideszes körzetben, szoros küzdelemben maradt alul az időközi választáson Biró László, az ellenzéki összefogás közös jelöltje. Azonban a választást mégis az ellenzéki összefogás eredményes próbájának tekintik, hiszen a jelöltjük "derekasan küzdött", a kampányba pedig minden ellenzéki párt rengeteg munkát fektetett - tette hozzá. Köszönetet mondott az ellenzéki pártoknak, a választóknak és a "demokráciaőröknek", akik felügyelték a szavazás tisztaságát, köztük az MSZP elnökhelyettesének, Komjáthi Imrének, valamint a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak, akik szavazóköri delegáltként dolgoztak.
A szavazati arányok azt is megmutatták, hogy egyre többeknek van elegük a Fidesz-rezsim megfélemlítő, csak a saját kiszolgálóit segítő politikájából - írta Tóth Bertalan. Hozzátette: növelni kell az ellenzéki szavazók számát, a jelöltkiválasztás során alkalmazni kell az előválasztás intézményét, és egységesen kell fellépni a Fidesz-uralommal szemben. Ha az ellenzék közös jelöltekkel, közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal lép fel a 2022-es választásokon, ledönthetik a Fidesz elnyomó uralmát, és építhetnek egy szebb országot, amely esélyteremtő, igazságos, szabad, szolidáris és zöld - írta az MSZP társelnöke.
Ők győztek, tehát van demokrácia
A kampányban kiderült, hogy az egyesült baloldal semmilyen gátlástól nem riad vissza, a hatalomért és a pénzért mindenre képes, de az is, hogy a választók nem kérnek a "Gyurcsány-féle vegyesfelvágottból" - mondta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő vasárnap a borsodi időközi választást követő sajtótájékoztatóján, Szerencsen.
Kiemelte: a választás napján is több provokációt követtek el az egyesült baloldal aktivistái, de a választókat ez sem tántorította el. Úgy fogalmazott: minden választás a demokrácia ünnepe, és ma megint kiderült, hogy demokrácia van Magyarországon, a magyar választók tudnak felnőttek módjára döntéseket hozni.
Kósa Lajos szerint Koncz Zsófia kitűnően fogja folytatni azt a munkát, amelyet édesapja, az autóbalesetben elhunyt Koncz Ferenc elkezdett a választókerületben.
Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP győztes jelöltje köszönetet mondott a rá szavazó több ezer választónak a bizalomért. "Olyan kampányt sikerült végigvinni, amelyre édesapám is nagyon büszke lenne" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy nemcsak azoknak szeretne a képviselője lenni, akik rá szavaztak, hanem az egész térséget szeretné képviselni.
Frissítés: Hadházy ki merte mondani: "az ellenzék veresége óriási pofon"
Részlet a bejegyzéséből:
A jelölt személye is közrejátszott abban, hogy ma az ellenzék számára nem túl fényes eredmény született. A pártok ugyanis azt hitték, ha „összefogás” van, minden van, a jelölt személye egyáltalán nem is lényeges, bárkit el lehet indítani. Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét.
A kormánypropaganda ugyan csak a ki nem fizetett varrónőkről harsogott, de személyesen tájékozódtam az ügyről és emiatt azt ennél jóval súlyosabbnak tartom. A „szociális szövetkezetezés” 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására. Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam.
Bíró László nem volt jó jelölt, az viszont nem az ő hibája, hogy nem találtak a helyére mást: az ellenzéki pártok nagyon komoly szervezeti problémákkal küzdenek, egyszerűen nincs elegendő jó jelöltjük mind a 106 választókerületbe. Az összefogás egyszerűen semmit sem ér, ha nincs szervezettség, például nincs elég aktivista. Ma Borsodban úgy sem volt 220 ellenzéki delegált a 110 szavazóhelyiségben, hogy pártelnökök és politikai celebek is jelentkeztek oda.
Az ellenzék veresége óriási pofon. De néha egy pofon felébreszti az aléltat. Meg kell érteni, hogy csak akkor harcolhatunk ki valódi, tisztességes választásokat , ha vereség után összefogva nekimegyünk végre a játékszabályok megváltoztatásának; ha a vereség után a pártkádereken kívül is esélyt adunk más jelölteknek is; ha a vereség után végre tényleg a nyakába veszi az országot a 60 fizetett parlamenti képviselő, és talál minden faluban néhány olyan ellenzékit, aki vállalja elkötelezettségét és segít a következő választáson. Akkor nem lesz hiábavaló a borsodi pofon, ha az utolsó pillanatban felébreszt bennünket.
2. frissítés: egy kis humor: Gyurcsány tisztességről beszél
És a legmeghatóbb rész:
Van egy mozzanat, amit kívülről nem sokan láthattak. Az ellenzéki pártok vezetői, aktivistái között ez a mostani küzdelem soha nem látott politikai, szervezési, emberi bizalmat teremtett. Valójában elmosódtak a határok az ellenzéki pártok között. Nem volt érdekes, hogy honnan jött a jelölt, hogy honnan jöttek az aktivisták. Egyesültek a küzdelemben.
(Kuruc.info - MTI nyomán)