Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár levélben kérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy kövesse meg a budapestieket és "minden jóérzésű magyart", akiket "megbántott" azzal, hogy támogatta Bíró Lászlót, a Budapestet Judapestnek nevező "rasszista jelöltet" a borsodi időközi parlamenti választáson - közölte a fideszes államtitkár szerdán az MTI-vel.
Zoom
Az államtitkár azt mondta, hogy a főpolgármester "olyat tett, amit Budapest első embereként soha, senkinek nem lett volna szabad megtennie". Fürjes Balázs szerint ezért "nagyon sokan csalódtak a főpolgármesterben, és várnak tőle bocsánatkérést".
Karácsony, azon túl, hogy pártelnökként képviselőnek jelölte a politikust, főpolgármesteri minőségében, irodájában, a városházán, Budapest hivatalos címere és zászlója előtt felvett külön kampányvideóban buzdított Bíró támogatására. E videóban annyit mondott az ellenzéki jelölt kijelentéseire utalva, hogy "egyikünk sem tökéletes".A fideszes államtitkár a kormány-főváros közös egyeztető testületének, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülése előtt úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy a "rasszista, antiszemita, gyűlöletkeltő" jelölt főpolgármesteri támogatása elfogadhatatlan, és itt az ideje, hogy a főpolgármester bocsánatot kérjen ezért
zsidó és cigány honfitársainktól, a budapestiektől és minden jóérzésű embertől, akit megbántott.
"Budapest első emberének kellett volna legelőször és legerőteljesebben tiltakoznia a Budapestet Judapestnek nevező, rasszista politikussal szemben" - fokozta Fürjes, aki hozzátette, bízik benne, hogy legalább a választás után nem köti a koalíciós kényszer a főpolgármestert, és kész belátni, hogy nagyot hibázott. Ezért Fürjes Balázs "egyértelmű bocsánatkérésre és a rasszista politikus és politika támogatásának visszavonására" kérte Karácsony Gergelyt.
A Fidesz-katona nem először csap fel zsidó érdekvédőnek Judapesten: