Szavait elsősorban Márki-Zay Péternek címezve egyebek mellett ezeket írja (részletek):
  • Úgy ítéli meg [M-Z. P.], hogy ha a látszat nem is szép, de Bíróék „szociális szövetkezete” törvényesen működött. Ez egyrészt távolról sem biztos, másrészt ebben az országban már vagy száz éve a legnagyobb disznóságokat is törvényesen csinálják. Nem véletlenül volt sokszor az a fideszes kríziskommunikáció válasza is az, hogy „minden törvényes volt”. A trafikügynél is ez volt az első mondata Lázár Jánosnak.
  • Péter szerint megbocsátható bűn, ha valaki egy közcélra (itt a legszegényebbek felemelésére) szánt EU-s pénzt úgy használ fel, hogy azzal a családja is jól jár – például a saját házát újítja fel valaki , vagy saját családtagját alkalmazza. Ezzel a logikával felmentést adnánk a „vendégházat” építő izsáki polgármesternek, vagy annak a több ezer – általában Fideszhez közeli – embernek, aki cég székhely vásárlásra kapott EU-s támogatást, majd vett belőle egy házat.
  • Legújabb posztjában, a dokumentumok hatására már Péter is elismeri, hogy törvénytelen lehetett a szociális szövetkezet, mégis kifejezetten utal is rá, hogy Bíróék nem olyan sok EU-s pénzt folyattak saját magukhoz, mint a fideszes nagy gengszterek. Ez igaz, de egyrészt ezt nem is állítottam, másrészt az eggyel ezelőtti érveim fokozottan érvényesek. Óriási veszély, ha a sajátjaink tetteit relativizálni kezdjük, miközben mi is „zéró toleranciát” hirdetünk a lopással szemben, mint a miniszterelnök.
  • Péter és Vadai Ágnes tévéinterjúja szerint nem mutattam be bizonyítékokat. Furcsa érzés ez, mert amikor a rengeteg fideszes korrupciós ügyről beszéltem, akkor soha nem kérték, hogy küldjem el nekik a dokumentumokat. Ha én nem tudnám bizonyítani azokat a dolgokat, amiket leírok – a trafikügytől a Tiborcz ügyön át Czunyinéval bezárólag – akkor már sok százmilliót pereltek volna ki belőlem és rágalmazás miatt el is ítéltek volna (2013 és 2016 között nem védett a mentelmi jog).
  • Az alapító okiratban például a kifejezetten jómódú alapítók – az EU támogatás megszerzése érdekében– azt állítják, hogy ők hátrányos helyzetű emberek, akik munkahelyet akarnak saját maguknak teremteni és saját szociális helyzetükön akarnak kicsit javítani. Az egyik alapító, egy „hátrányos helyzetű” ügyvéd lakásának címe Budapest legdrágább és legelegánsabb sugárútján, az Andrássy úton van. De a 444 kiderítette, hogy az egyik alapító házaspárnak Rodosz szigetén nyaralója is van.
  • Az 50 milliós támogatás kisebbik része ment fizetésekre (köztük alapítók is kaptak bért!). A nagyobb rész elfolyott furcsa (kamu) célokra vagy saját cégekhez, vagy nagyon furcsa cégekhez: 5 millió nyilvánosság biztosításra saját cégnek(!), marketingre egy rejtélyes budapesti cégnek, 5 millió projektmenedzsmentre. Bíró saját cége – a Hunola Kft. – számlázott, illetve elmondása szerint havi 200 ezres fizetést kapott a menedzselésért.
  • Ennél azonban még durvább, hogy „üzleti tanácsadásért" 2,8 milliót fizettek ki egy Roboáni Kft. nevű csaló cégnek, amelyik 2015-ben a semmiből hirtelen csinált 100 milliós forgalmat, nulla nyereséggel – a székhelye egy miskolci szegénytelepen van – majd eltűnt.
  • Szintén üzleti tanácsokért 1,2 milliót fizettek egy fitnesztermet üzemeltető Not Jam Fit Kft.-nek is. Havi 300 ezerért béreltek üzemet a helyi takarékszövetkezet vezetőjétől, kiépítettek benne 800 ezerért (!) egy biztonsági berendezést, felújították 10 millióért a termet az EU-s pénzből, majd egy év után otthagyták az egészet. A takarékszövetkezet vezetőjének vagyonának az értéke így a legszegényebbeknek szánt EU-s pénzből nőtt 11 millióval.
  • Őszinte kíváncsisággal és reménnyel várom, hogy az ellenzéki pártok az összes dokumentum részletes megismerése után revideálják-e az ügyről vallott nézetüket (Márki-Zay Péter részben már megtette, de még lesz beszélnivalónk az ügyben).
A teljes bejegyzés - dokumentumokkal - itt érhető el.
Korábban írtuk: