A magyar miniszterelnök illiberális demokráciáról alkotott víziója voltaképpen nem más, mint egy “korcs demokrácia" terjesztése Magyarországon – mondta az Európai Néppárt elnöke a Szabad Európának adott interjúban.
Zoom
Donald Tusk szerint Orbán Viktor “próbálkozása egy általa illiberális demokráciának nevezett új ideológia megteremtésére voltaképpen egy korcs demokrácia". A jobbközépnek hazudott Európai Néppárt (mely pártcsaládnak a Fidesz is tagja az Európai Parlamentben) elnöke a Szabad Európa központi szerkesztőségének október 23-án adott interjúban több téma mellett részletesen beszélt a magyarországi helyzetről is.
Szeptemberben az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourova okozott feszültséget azzal, hogy egy lapinterjúban kijelentette: szerinte Orbán Viktor "beteg demokráciát" épít. A cseh politikus (aki egyben az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa is) akkor hozzátette: "a magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk".“Egyszerűen fogalmazva: a jogállamiság és szólásszabadság nélküli demokrácia egyáltalán nem demokrácia" – fogalmazott Donald Tusk, hozzátéve, hasonló negatív folyamatok figyelhetők meg szülőhazájában, Lengyelországban is.
Az Európai Néppárt (EPP) 2019-ben függesztette fel a Fidesz tagságát éppen a magyar jogállamisággal kapcsolatos problémák és az Európai Bizottság elleni támadások miatt. Az idén meghatározatlan időre meghosszabbított felfüggesztés azt jelenti, hogy a Fidesz képviselői nem vehetnek részt a frakció találkozóin, és megfosztották őket a csoporton belüli szavazati joguktól is.
(szabadeuropa.hu nyomán)