Bezár!
2021. március 8., hétfő, Zoltán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:35 A boltos nagyon fog örülni az oberhauseni galamberegetésnek22:16 Kórházakban és egyetemeken is razziázott a mianmari hadsereg21:59 Két hétre vesztegzár alá helyezik Temesvárt21:44 Lassan kötelező lesz 10 randiból legalább 1-et transzvesztitával "teljesíteni" - Heti progresszió (LXX. rész)21:16 Haláleset miatt függesztették fel az oltást az AstraZenecával Ausztriában 21:03 Két ember halt meg lakástűzben Debrecen józsai városrészében20:34 Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik 20:08 Egy iskolakerülő muszlima hazugsága vezethetett a francia történelemtanár lefejezéséhez19:39 Vona Gábor nem találja a helyét a mostani politikában18:48 Megdöglött a Kutya Prágában - oszlatták is18:19 Rettegést is csökkentene egy izraeli találmány17:43 Svájc megszavazta a burka és a nikáb viselésének tilalmát17:29 Gulácsiról, új világrendről - kérdésekre válaszol Toroczkai László, 7. rész17:11 Intézményelhagyási és -látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben16:32 Tetten ért sonkatolvaj gyilkolta meg brutálisan az idős házaspárt Kislángon: egyik áldozatát szinte feldarabolta
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Videók :: :: Hozzászólások

Megvan, milyen légvédelmi rakétarendszert vásárolunk

Reklám

NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség - jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.
Zoom
Fotó: Wikimedia Commons
A korszerű rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek szolgálatba állításával a haderő 21. századi színvonalon nyeri vissza azt az oltalmazási képességét, amelyet a rendszerváltás utáni leépítésekkel vesztett el – írják a közleményben.
„Magyarország légterének védelmében kulcsszerepet játszanak azok a korszerű, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek, melyeket 2023-től kap meg a honvédség. Történelmi lépésről van szó, hiszen a magyar légvédelem mintegy négy évtizede nem esett át ilyen arányú fejlesztésen. A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk” – nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.
Nagyjából tavaly február óta pletykálnak arról, hogy NASAMS-rendszer beszerzéséről tárgyal Magyarország, azt, hogy rakétavédelmi rendszer beszerzését tervezi Magyarország, Benkő Tibor honvédelmi miniszter májusban ismertette. A NASAMS-rendszer beszerzésének tényéről újabb megerősítést jelentett az, amikor az amerikai kongresszus engedélyt adott arra, hogy az Egyesült Államok nagy mennyiségben adjon el Magyarországnak AMRAAM-ER rakétákat. A rakéták beszerzéséről kötött hivatalos megállapodást – melynek értéke mintegy 1 milliárd dollár -, idén augusztusban jelentette be az amerikai nagykövetség. Az AMRAAM-ER – akár a NASAMS – a Raytheon és a Kongsberg közös fejesztése.
Az 1976 óta szolgálatban álló, most leváltandó szovjet Kub komplexumokhoz képest az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége – olvasható a kormánybiztos titkárságának közleményében.
A NASAMS ezen túlmenően olyan légi támadó eszközökkel – például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek – is fel tudja venni a küzdelmet, amelyekkel szemben a honi légvédelem eddig nem, vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett.
A drónok elleni védekezés számos haditechnikai és stratégiai döntéshozónál előtérbe került a nemrég lezárult Hegyi-Karabah konfliktusnak köszönhetően, mely során bebizonyosodott, hogy a robotrepülőgépek jelentős pusztítást képesek végbevinni olyan hadszíntereken, melyek nincsenek ellátva megfelelő drónvédelmi képességgel.
A légvédelmi rendszer egyébként statikusan is üzemeltethető, de járműre szerelve hordozható is. 15 ország használja a világon a Raytheon és a Kongsberg légvédelmi megoldását. Legutóbb India jelentette be, hogy NASAMS-rendszert vásárolnak.
A NASAMS-rendszer megvásárlása a második jelentős haditechnikai beszerzési hír a héten, a védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos titkársága kedden jelentette be, hogy KC-390-es sugárhajtású, rámpás szállítógépeket szerez be Magyarország.
A Kongsberg egyelőre nem tett közzé olyan látványos videókat a NASAMS működéséről, mint mondjuk az Embraer a KC-390-esről, de nagyjából így néz ki majd a rakétarendszer akcióban:
A videó Litvánia NASAMS-beszerzéséről szól.
(Portfolió - MTI nyomán)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready