Kéthavi tiszteletdíját, 4 413 600 forintot vont meg Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől az Országgyűlés. A képviselők 115 igen, 51 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett hagyták jóvá Kövér László házelnök döntését.
Jakab Péter azért kapott büntetést, mert a parlament október 19-i ülésén megpróbált egy zsák krumplit átadni a miniszterelnöknek, utalva ezzel arra, hogy szerinte a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson ingyen osztogatott krumplival vehettek szavazatot a kormánypártok.
A házelnöki döntés indoklása szerint az Országgyűlés ülésének rendjét és méltóságát sértő - a média fokozott figyelmének felkeltését célzó - képviselői magatartások különösen alkalmasak arra, hogy a parlament működésébe, döntéseibe vetett közbizalmat csorbítsák. Jakab Péter cselekményét Kövér László ilyennek tekintette.
Az országgyűlési törvény szerint a Ház tekintélyét, az ülés méltóságát kirívóan sértő cselekmény esetén a házelnök a képviselő fizetését minimum a kéthavi tiszteletdíja összegével, de legfeljebb négyhavi tiszteletdíja összegével csökkenti.
Jakab Péter a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését előbb a mentelmi bizottságtól kérte, amely nem adott helyt a képviselő kérelmének, ezt követően fordult az Országgyűléshez, amely szintén elutasította kérelmét.
Az országgyűlési törvényt tavaly decemberben kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. Legsúlyosabb esetben hathavi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt. Az új szabályok hatályba lépése óta most, Jakab Péterre szabta ki a házelnök a legmagasabb összegű bírságot.
(MTI)