Bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő és hét társa ellen a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszéken.
Zoom
Itt már csak a Talmud népe segíthet...
A vádemelésről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t a főügyészség vezetője, ám Keresztes Imre nem nevezte meg a képviselőt. Utalt ugyanakkor az ügyben kiadott korábbi közleményére, amelyben Sz. Cs. monogrammal jelölték a volt parlamenti képviselőt.
Keresztes Imre csütörtöki tájékoztatásában emlékeztetett: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás az Európai Parlament volt képviselője ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbik tagjaként politizált, majd függetlenként töltötte tovább mandátumát.
A vádirat szerint a képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel - részben fiktív - foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok - több esetben valótlan - költségei után járó támogatással összefüggésben, és kiadványok gyártására kötött - tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott - szolgáltatói szerződések révén, a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el.
A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel - és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével - az Európai Parlament (EP) illetékes szerveit tévedésbe ejtette, amivel több mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az EP költségvetésének - írta Keresztes Imre.
A főügyész jelezte: a volt képviselő tagadja a bűncselekmények elkövetését, míg egyik társa részben beismerő vallomást tett.
A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a volt képviselő esetében a bűncselekmények halmazata folytán a büntetés kiszabásakor irányadó középmérték tíz év - tette hozzá.