Módosítja a kormány a felsőoktatási törvénynek azt a részét, ami a CEU-t távozásra kényszerítette Budapestről – írja a Telex egy törvénymódosító javaslat alapján, amely szombaton került fel a parlament honlapjára.
Zoom
A Semjén Zsolt által benyújtott indítvány előadója Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, lényege pedig az, hogy korrigálja a törvényben az EU által kifogásolt elemeket. A törvénymódosítást 2017. április 4-én szavazta meg a parlament, három héttel később az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel szerintük a törvény korlátozza a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát. Ebben a perben döntött 2020 őszén az Európai Unió Bírósága, az ítélet szerint valóban több ponton nem felelt meg a törvény az uniós irányelveknek.
Így át kellett dolgozni az érintett szakaszt, amiben az a különösen pikáns, hogy emiatt hagyta el az országot a CEU-nak a nemzetközi diplomát adó része (ma már "csak" a magyar akkreditációjú képzések vannak Budapesten).
A most benyújtott módosítójavaslatban az áll, az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli székhelyű felsőoktatási intézmény akkor folytathat itt oklevelet adó képzési tevékenységet, ha Magyarország és a külföldi intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött nemzetközi szerződésben szerepel, és képzése a magyar felsőoktatási intézmények képzésével egyenértékű. Ilyenkor a felsőoktatási intézmény székhelye szerinti államban elismert végzettséget tanúsító oklevelek és fokozatok adhatóak, az oktató és kutató munkára, az intézmény működésére az intézmény székhelye szerinti állam előírásait kell alkalmazni. Palkovics László szerint ez "vélhetően minden további próbát kiáll majd", hiszen a régóta érvényben levő bajor jogot vették alapul mind az EGT-n kívüli, mind az azon belüli egyetemek javasolt új szabályozásánál.