A "magyar" cigányság "hőseiről" szóló, Együtt, szabadon című új kiállítással nyílt meg a hat hónapos járványügyi szünet után a Terror Háza Múzeum.
Zoom
Schmidt Mária Szentandrássy István festőművésszel - neki az is rendben van, ha Krisztust cigányként ábrázolják (fotó: terrorháza.hu)
Az ingyenesen megtekinthető időszaki tárlattal az intézmény a "magyar cigányság hőseinek történelmi teljesítménye előtt tiszteleg" - közölte az MTI-vel csütörtökön a Terror Háza Múzeum. Azt írják:
a cigányság a magyarsággal hosszú évszázadok óta közös sorson osztozik: tehetségével, életerejével, művészetével, munkájával és ha kellett, az életével is szolgálta a közös hazát, pedig túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állnia.
"Célunk, hogy bemutassuk a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után ezzel a kiállítással is tisztelgünk a magyar cigányság hősei előtt" - fogalmaznak a kiállítás alkotói.
A tárlat tizenegy különböző társadalmi hátterű és foglalkozású "roma honfitársat" mutat be, akik "hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket".
A közlemény hangsúlyozza, hogy a Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának "cigány hősök" felkutatását és sorstörténetük bemutatását.
Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták.
És a több mint tíz évi kutatómunka során 14, azaz tizennégy ilyen "hőst" találtak a több évszázados történelemből...