2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:18 Nem is értjük: Budapestre jön egy szivárvány-karszalagos néger, és attól tart, hogy nem fogunk örülni neki16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk12:37 Az amerikai igazságügyi minisztérium több tucatnyi Iránhoz kapcsolható weboldalt foglalt le
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Koronavírus :: :: Hozzászólások

Borzasztóan amatőr a védettséget igazolni hivatott alkalmazás

Reklám

Május 13-án este a Google-féle Play Áruházban és az Apple termékein elérhető App Store-ban is megjelent a védettségi igazolvány korábban beharangozott alkalmazása, ami a jövőben alkalmas lesz arra, hogy kiváltsa a sokak számára már kiküldött plasztikkártyát. Bár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerében elindítható a regisztráció, a kormány hivatalosan még nem jelentette be, hogy elérhető az alkalmazás, és nincs is olyan rendelet, ami részletezné a szerepét, a többi között azt, hogy az app kiváltaná a kártyás védettségi igazolványt – írja a 24.
Zoom
Kép: Birkás Péter / 24.hu
Bár az élesítést követően a regisztrációt nagyjából gond nélkül el lehetett végezni, május 14-én reggel a meglehetősen körülményesre sikeredett folyamat végén a legtöbbeknek már nem működött az alkalmazás, illetve azok sem tudják rendeltetésszerűen használni, akiknek az előző este még gond nélkül működött. A korábban kiválasztott PIN-kódot megadva csak egy üzenet fogadja a felhasználókat, miszerint az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el –
magyarán az app nem működik.
Tekintve, hogy a kormány részéről még nem történt semmilyen bejelentés az alkalmazással kapcsolatban, a jelenlegi állapot valójában nem probléma, a rendszert jó eséllyel élesben kezdték el tesztelni, és az sem elképzelhetetlen, hogy az élesítés másnapján szánt szándékkal nem működik az app. Viszont már az eddig tapasztaltak alapján is látható, hogy a megoldásnak akadnak kifejezetten gyenge és érthetetlen részei. Ezeket szedtük össze egy listába:
  • A védettségi igazolvány alkalmazás jelen pillanatban csak azok számára érhető el, akik rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval. A telefonunk regisztrálásához és az app használatához nélkülözhetetlen, hogy legyen hozzáférésünk az EESZT rendszeréhez, ami jelenleg csak az ügyfélkapus felhasználónévvel és regisztrációval lehetséges. Hazánkban összesen 4 648 468 személy rendelkezik a belépéshez szükséges regisztrációval, tehát a lakosság kevesebb, mint fele tud élni az applikáció adta lehetőségekkel (és bár az oltást is körülbelül ilyen számban kapták meg, az átfedés nyilvánvalóan nem teljes).
  • A regisztrációs folyamat kifejezetten körülményes, az elvégzéséhez nem elég egy okostelefon, muszáj használni közben egy asztali gépet vagy egy laptopot, hogy az ember sikeresen végigverekedhesse magát a minimum 12 lépéses folyamaton.
  • Az app használatához be kell regisztrálnunk a telefonunkat az EESZT rendszerébe, majd kitalálni egy 6 számjegyből álló PIN-kódot, amit minden alkalommal meg kell adni, amikor használni szeretnénk az alkalmazást. A belépéshez szükséges hitelesítést az app az EESZT oldalát megnyitva végzi el, ami azt jelenti, hogyha épp nem működik a webfelület (amire már volt példa néhányszor), akkor az alkalmazás is használhatatlan, nem látja el a funkcióját, nem tudjuk igazolni a védettségünket.
  • Ahhoz, hogy igazolni tudjuk magunkat az alkalmazással, mindenképpen szükséges internet, tehát kapcsolódnunk kell egy vezeték nélküli hálózathoz vagy mobilnethez.
  • A korábban elhangzott információkkal ellentétben az alkalmazás jelenlegi verziója csak a regisztrált felhasználó nevét, tajszámát és az első oltás időpontját tartalmazza, továbbá azt, hogy védett a SARS CoV-2 vírussal szemben. A második oltás időpontja nincs feltüntetve, ahogy az sem, hogy az illetőt milyen vakcinával oltották be – ez probléma lehet, ha valaki külföldre utazáskor szeretné az alkalmazással bizonyítani a védettségét.
  • A fenti adatok mellett kapunk egy QR-kódot is, amit beolvasva – a plasztik kártyával ellentétben – nem egy EESZT-adatlapra jutunk, csak egy hosszú kódsort kapunk, amit valószínűleg csak az EESZT másik alkalmazása, a Covid Control képes feldolgozni.
  • Meglehetősen amatőr hiba, de a fenti adatokat akkor is magyarul jeleníti meg az alkalmazás, ha angolra van állítva a telefon nyelve, és az appon belül sem lehet ezen változtatni.
  • Már most rengeteg az olyan felhasználói visszajelzés, miszerint a sikeres regisztrációt követően nem működik az alkalmazás. A helyes PIN-kód megadását követően kifehéredik az app, és nem jelenít meg semmilyen információt. A 24 tapasztalatai szerint ezt a hibát csak az újraregisztrálással lehet megoldani.
Az élesítést követően rengetegen kezdték el használni az alkalmazást és a felhasználók értékelik is az alkalmazást: a Play Áruházban például a cikkünk írásakor 653 visszajelzés alapján 1,1 ponton áll az app, és egyre csak szaporodnak a hibákat jelző kommentek.
Szombati frissítés: Tesztelés helyett vezényszóra akarták megoldani
Olvasónk írja:
Tisztelt Kurucok!
A "Borzasztóan amatőr a védettséget igazolni hivatott alkalmazás" című cikkhez szeretnék egy kis kiegészítést fűzni.
Az alkalmazás hibáinak felsorolása minden egyes pontban helytálló (sajnos).
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem a fejlesztőket kell hibáztatni az alkalmazás silánysága miatt. A hozzá nem értő, mindenáron eredményt felmutatni akaró "felsőbb akarat" egyáltalán nem vesz tudomást arról, hogy egy jó alkalmazás fejlesztéséhez bizony idő és rengeteg előzetes tesztelés kell.
Valakik "odafönt" úgy gondolhatják, hogy vezényszóra, csettintésre minden úgy lesz, ahogy ők akarják. Ez korábban sem működött, a 21. században meg pláne nem.
Rendszeresen veszek részt kiadás előtt álló alkalmazásverziók ún. béta tesztelésében. Az alkalmazások fejlesztői sok esetben bevonják a felhasználókat az éppen még fejlesztés alatt álló, nem végleges alkalmazások kipróbálásába.
Tapasztalataim alapján az említett alkalmazás még a béta verzió szintjét sem üti meg. Dehát sürgősen elő kellett rukkolni valamivel.
Tegnap este 7 után sikerült az alkalmazást az EESZT webes felületén regisztrálni. A körülményes folyamathoz képest az alkalmazás nagyon keveset nyújt.
2021-ben, röviddel az Android 12 kiadása előtt, ez az alkalmazás nagyon siralmas.
Példának okáért az Android 10 kiadása óta (2019 ősze) elérhető a rendszerszintű sötét téma. Ez elsősorban az ún. OLED-, AMOLED- és Super AMOLED-kijelzővel felszerelt készülékeket érinti. Az említett típusú kijelzőknél a sötét mód esetén csak a megjeleníteni kívánt képpontok vannak megvilágítva, így kíméli az akkumulátor üzemidejét és a felhasználó szemét is.
Az alkalmazás használatához mindenképpen internetkapcsolat kell. Ha valaki külföldön jár és nem tud wifihálózathoz kapcsolódni, kénytelen mobilnetet használni. A külföldön való mobilnetezés (adatroaming) pedig nem olcsó mulatság.
Az alkalmazás újabb példa arra, hogy a hozzá nem értés miatt hogyan szórják esztelen módon a pénzt.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready