A diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat - mondta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Palkovics László a diákvárosprojekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, a 2017-ben létrehozott projekt - értelmezésük szerint - mindig négy elemet tartalmazott: egyetemfejlesztést, kollégiumfejlesztést, hallgatói közösségi teret és kutatóintézményt.
"Itt van egyet nem értés", a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó - tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy egyetemvárost és nem diákvárost építenek.
Palkovics László közölte, a megbeszélésen felajánlották az együttműködési szándékukat, és azt mondták, hogy a diákvárost és az egyetemet is megépítik. Továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat. Hozzátette, felajánlották azt is, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett folyjon. Az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba.
"Erre az ajánlatra nem kaptunk választ" a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban - mondta Palkovics László, aki megjegyezte: azt gondolja, hogy "a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni". Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, a Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz.
Szerinte mindenképpen előrelépés volt, hogy részletesen tájékoztatták Karácsony Gergelyt és Baranyi Krisztinát arról, hogyan kell a projektet értelmezni.
Palkovics László közölte, délután közzéteszik azokat az anyagokat, amelyek bizonyítják, hogy az egyetem szerepelt a megállapodásban. Ugyanakkor szerinte nem ez a valódi vita, inkább politikai vita zajlik. Hangsúlyozta: felajánlották az együttműködés lehetőségét, ez az önkormányzatok és a kormányzat számára is "win-win helyzetet" jelentene.
Elmondta, a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése. A többször említett maradék 100 milliárd nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre menne el.
Palkovics László hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni. Kiemelte, a sajtóban megjelent információkkal ellentétben a kormány nem döntött kínai beruházó mellett. "Nem döntöttünk el semmit, nem is dönthettük el, mert a projekt most kezd az operatív szakaszába lépni" - fogalmazott a miniszter.
A finanszírozásról szólva azt közölte: ajánlatokat kérnek majd európai bankoktól, kínaiaktól is, és megfontolják majd, hogy az állam hogyan tudja ezt a saját eszközrendszerén belül finanszírozni.
Palkovics László elmondta, a Fudan Egyetemet az érintett terület északi részére tervezték, de mivel az önkormányzatok azt közölték, hogy nem adják el az ottani kis méretű telkeiket, át kellett tervezni a koncepciót. Így az egyetem a déli, a kollégiumok és más létesítmények pedig az északi részre kerülnének. Kijelentette: mindenképpen azt szeretnék, hogy az egyetem és a kollégiumi rész egyszerre valósuljon meg.
A tárca szerette volna, hogy a főpolgármester is vegyen részt a sajtótájékoztatón, de ő - mint elhangzott - külön ad majd tájékoztatást a tárgyalásról.
Frissítés: Karácsony különösen nem támogatja a Fudant
A főváros vezetése a Palkovocs László innovációs és technológiai miniszterrel hétfőn folytatott megbeszélésen megismert információk alapján "különösen" nem támogatja a Fudan Egyetem megépítését Budapesten, és "különösen" nem a diákváros területén - mondta sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.
Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester többórás megbeszélést folytatott Palkovics Lászlóval a kínai egyetemről. A főpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a tárgyalás "hosszú és eredménytelen" volt. Eddig a kormány nem osztotta meg a kínai egyetemmel kapcsolatos elképzeléseit, most pedig kiderült, hogy "amit eddig gondoltunk, sajnos az az igaz", több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetem épül a diákváros területén, a diákváros pedig összezsugorodik, a 8000 kollégiumi férőhely "embertelen", zsúfolt körülmények között valósulhat csak meg.
Karácsony Gergely emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben az önkormányzati választások után azt mondta, annak eredményét a kormány elfogadja, és Budapesten nem lesz beruházás a főváros vezetésének akarata nélkül. Akkor pedig Fudan-beruházás nem lesz, mert azt a főváros vezetése nem támogatja - jelentette ki Karácsony Gergely.
Azt mondta: Budapest, a IX. kerület és a kormány között konszenzussal létrejött, 2019. december 12-én aláírt megállapodásban szó sem esik egyetemről, ennek a módosításához pedig szintén konszenzusra van szükség.
Karácsony Gergely szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) "elüldözése" után nehéz komolyan venni, hogy a kormány nyitottan várja ide a világ bármelyik egyetemét. Mint mondta, megkérdezte Palkovics Lászlót, megkeresték-e az egyetemi rangsorokban a Fudan előtt álló egyetemeket, hogy akarnak-e 540 milliárd forintért Budapestre jönni. Természetesen nem kerestek meg senkit - tette hozzá.
A főpolgármester elmondta: a hétfői megbeszélésig a főváros és a kerület vezetése sem vett részt olyan tárgyalásokon, ahol a Fudan Egyetem neve egyáltalán elhangzott volna, tehát - tette hozzá - őket félre akarták vezetni. A főváros korrekt együttműködésre törekszik a kormánnyal, az eddigi megállapodásokat betartja, a kormánynak viszont el kell fogadnia, hogy a korábbi konszenzusos megállapodást a főváros nem akarja felrúgni. A főváros vezetése minden jogi és politikai eszközt felhasznál azért, hogy "a diákváros megépüljön, a Fudan pedig ne" - mondta Karácsony Gergely.
Baranyi Krisztina a hétfői megbeszélésről azt mondta: Palkovics László ahhoz kérte az egyetértésüket, hogy a Fudan Egyetem a diákváros "kisöprésével" épülhessen meg. Kérdésre válaszolva közölte, 26 helyett legfeljebb csak 7 hektáron épülhetne meg a diákváros. Hozzátette: a főváros vezetése attól tart, hogy miközben Fudan ügyében a kerületi, illetve fővárosi népszavazási kezdeményezés a veszélyhelyzet miatt nem lehetséges, megszületnek azok a nemzetközi megállapodások amelyek "bebetonozzák" a beruházást, ezért offline és online konzultáción kérdezik meg a budapestieket: akarják-e, hogy a diákváros helyett kínai elitegyetem épüljön, és 540 milliárd forinttal adósítsák el az országot egy olyan egyetem érdekében, ahol 2,5-3 milliós tandíjak lesznek. "Június elején konzultáljunk a kínai egyetemről!" - szorgalmazta Baranyi Krisztina.
(MTI)