Egy évtized után már nem Csányi Sándor áll A 100 leggazdagabb magyar idei listájának élén. A június 10-én megjelenő, 2021-es rangsort Mészáros Lőrinc vezeti 455 milliárdos vagyonnal, őt az OTP elnök-vezérigazgatója követi 420 milliárd forinttal. Az idei listára hét új szereplő került fel - írja az Index.
Zoom
Fotó: Kaszás Tamás / Index
A járvány okozta válság ellenére tovább nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona. Az idei, huszadik összeállítás adatai szerint az összesített vagyon 5586,7 milliárd forintot tett ki.  Ugyanez az első, 2002-es kiadás összegzése szerint mindössze 632,4 milliárd forint volt, a legutolsó, 2019-es adatok szerint pedig 4568,1 milliárd.
A Szakonyi Péter és csapata által összeállított lista első helyére idén Mészáros Lőrinc került, aki Csányi Sándort váltotta az élen. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója első ízben 2011-ben került a vagyoni lista első helyére – Demján Sándort váltotta, és egy évtizeden át megőrizte vezető helyét.
Zoom
Mészáros Lőrinc vagyonát idén 455 milliárd forintra, Csányi Sándorét pedig 420 milliárd forintra becsülte a kiadvány. A harmadik helyen, 305 milliárd forinttal, Gattyán György, a negyediken Felcsuti Zsolt áll 246 milliárd forinttal.
Az első tízben alapvető változás nem következett be az elmúlt egy évben: sorrendben az ötödik Veres Tibor (230 milliárd), akit Bige László (201 milliárd), Széles Gábor (181 milliárd), Szíjj László (177 milliárd), Jellinek Dániel (170 milliárd) és Kasza Lajos (121 milliárd) követ. A ranglista első tíz helyezettjének összvagyona 2506 milliárd forintra nőtt – ez majdnem fele az első száz magyar összvagyonának.
Új nevek a listán
A 100 leggazdagabb magyar idei listájára hét új szereplő került fel. A legelőkelőbb, 32. helyre Gál Miklós került. Az MKB Banktól, a Takarékbankból és a Budapest Bankból most alakuló Magyar Bankholding Zrt. résztulajdonosának vagyonát 41,5 milliárd forintra értékelték. Az 57. helyen lépett be a leggazdagabbak közé Balázs Attila. A Bayer Construct építőipari cégcsoport tulajdonosának vagyonát 27 milliárd forintra bescsülték. A lista második felében kapott helyet Illés Tamás, aki a 64. és Kreinbacher József, aki a 65. helyen áll.
A biztosítási piacra néhány évvel ezelőtt berobbant Keszthelyi Erik a 72. helyre érkezett, míg az élelmiszer-kereskedelemben egyre meghatározóbb Halker-cégcsoport két tulajdonosa – Gregorics László és Gödry Zoltán – a 75. helyen található közel húszmilliárdos vagyonnal. Az elmúlt hónapokban hihetetlen tőzsdei száguldást mutató Masterplast többségi tulajdonosa is felkerült a listára: Tibor Dávid a 94. helyen mutatkozott be a 100 leggazdagabb magyar idei listáján.
A befolyásosok listája
A kiadvány idén is kísérletet tett a legbefolyásosabbak felsorolására. Az évek óta népszerű befolyásbarométer – amely 11 politikai elemző hangsúlyozottan szubjektív véleményét összegzi – az ország ötven legbefolyásosabb személyét mutatja be. A sorrend a következő:
  • Orbán Viktor,
  • Csányi Sándor,
  • Mészáros Lőrinc,
  • Pintér Sándor,
  • Rogán Antal,
  • Szijjártó Péter,
  • Matolcsy György,
  • Garancsi István,
  • Varga Mihály,
  • Kubatov Gábor.
Az ötvenes listára egy sor bankár és üzletember is felkerült. Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergelyt a 22., Gurcsány Ferencet pedig a 27. legbefolyásosabb személynek tartják. Idén debütált a legbefolyásosabbak listáján Dobrev Klára (34.), Nyerges Zsolt (38.), Vaszily Miklós (40.), Vidnyánszky Attila (44.), Orbán Gábor (46.), Lázár János (48.) és Gerendai Károly (50.).