Amennyiben a koronavírus-világjárvány nem vesz új, váratlan fordulatot, Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország pozsonyi nagykövetségén szerdán.
A magyar diplomácia vezetője a Szövetség néven egyesülni készülő három felvidéki párt - a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd és az Összefogás - elnökeivel tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
"Ez azért jó, mert a Magyarország és Szlovákia közti 36 határátkelő közül jelenleg csak 19 működik, és ha sikerül végrehajtani ezt a döntést, akkor végre minden határkeresztező úton lehet majd közlekedni a két ország között" - fejtette ki Szijjártó Péter. Hozzátette: a világjárvány még inkább rámutatott az egymásrautaltságra, és ezért terveik közt szerepel az is, hogy már hamarosan lehetővé teszik, hogy a "Magyarországgal határos" megyékben, régiókban élők Magyarországon is felvehessék a koronavírus elleni oltást.
Utóbbival összefüggésben azt mondta: Magyarországon Európa leggyorsabb és legeredményesebb oltási kampánya zajlott le, a felnőtt lakosság jóval több mint 60 százaléka be van oltva, és ezért újabb és újabb lépéseket lehet tenni a normális élet felé. "Mi már inkább többé, mint kevésbé vagyunk biztonságban" - mutatott rá Szijjártó Péter.
A külügyminiszter beszélt a felvidéki magyar politikai érdekképviselet egységesítési folyamatáról is, amely az MKP, a Híd és az Összefogás elnökeivel szerdán folytatott egyeztetésének egyik témája volt. Örülünk annak, hogy a felvidéki magyarokat képviselő pártok egymásra találtak, és szurkolunk nekik, hogy ez az erőegyesítés sikeresen végbemenjen" - jelentette ki Szijjártó Péter. Aláhúzta: ennek a folyamatnak a végrehajtása kizárólag a három párton és vezetőiken múlik.
A külügyminiszter elmondta: a magyar külpolitikának mindig fókuszában állt, hogy jó viszonyt alakítson ki a "szomszédos országokkal", és az, aki megnézi a tizenegy-két évvel ezelőtti helyzetet, látni fogja, hogy milyen komoly erőfeszítéseket kellett tenni annak érdekében, hogy most el lehessen mondani (egy kis túlzással minden nap - a szerk.), "Magyarország és Szlovákia kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most". "Ebben a fejlődésben hatalmas szerepet játszott az a tény, hogy amióta mi kormányzunk Magyarországon, azóta a szlovák miniszterelnökök egyre inkább erőforrásként, és nem konfliktusforrásként tekint a felvidéki magyarságra" - mutatott rá Szijjártó Péter. (És főleg az, hogy semmilyen kényes kérdést nem firtattok, mint pl. az állampolgárság ügye...)
A külügyminiszter újságírói kérdésre elmondta: a magyar-szlovák viszonylatban meglévő érzékeny kérdések megoldásához közös sikertörténetek kellenek. Hozzátette: az ilyen lehetséges sikertörténetként tekintenek az új infrastrukturális összeköttetések megteremtésére. Ezek sorában sok van folyamatban, és az idén is lesz olyan, amely befejeződik, ilyen például, hogy a harmadik negyedévben elkészül a Miskolc és Kassa közötti autópálya.
(MTI nyomán)