Kacskovics Imre szerint a gyerekeket nem igazán befolyásolja a betegség, viszont fertőzni tudnak, így a 12 év alatti gyermekek oltásával vissza lehetne szorítani a járványt abba a mederbe, ahol ez kezelhető, és nem okoz társadalmi traumát.
Zoom
Illusztráció: Shawn Rocco/Duke Health
A magyar oltási terv szerint 7,5-8 millió ember beoltása esetén fogjuk elérni a nyájimmunitást. A harmadik oltást 1,5 millió állampolgár vette fel, azonban ezt a számot növelni kell a szakértő szerint, hiszen a hat hónapos hatóidő vészesen csökken.
Az emberek egy része, ha meg is fertőződik, nem lesz beteg, ez körülbelül 80 százalék, általában a fertőzöttek 20 százaléka betegszik meg, nekik két százalékuk meg is hal. A jelenlegi koronavírus kevésbé halálos, mint mondjuk elődje, a SARS. Azonban ettől függetlenül nagyon sokan meg fognak betegedni és halni, tehát rendkívül fontos az oltakozás – emelte ki Kacskovics Imre immunológus az ATV Start című műsorban.
A lélegeztetőgépen lévők számát „csúnyának” tartja az ELTE Természettudományi Karának dékánja, úgy gondolja, hogy nagyon rossz helyzetben van Magyarország, a negyedik hullám pedig egyáltalán nem jobb vagy gyengébb a harmadiknál. Ennek oka a deltavariáns és a védettség csökkenése – tette hozzá.
Kacskovics szerint, ha valaki arra hivatkozik, hogy nem vesz fel harmadik oltást, mert valamennyi védettsége akkor is van kettő után, az nem jól gondolkozik, hiszen lehet, hogy nem hal meg, de hetekig intenzíven lehet. Ezzel a kórházak dolgát is nehezítik az emberek, ugyanis minél többen kerülnek kórházba, annál inkább leterheltek lesznek az egészségügyi intézmények, és több embert kell átszervezni a covid-osztályokra, hiányt hagyva máshol.
Az immunológus úgy gondolja, hogy 2-3 héttel előre lehet maximum „jóslatokat” mondani a járványhelyzetről, azonban a kötelező maszkviselésre reagálva elmondta, hogy a társadalomnak úgy kell keresztüljutnia a válságon, hogy „közben alapvető dolgok ne sérüljenek”.
Sokan azt hiszik, hogy az oltással tovább gyengítjük és rontjuk a szervezetünk természetes immunvédelmét, valamint sokan az autoimmun betegség kialakulásától is tart. Kacskovics Imre mindenkit megnyugtatott, hogy ezek teljesen alaptalan állítások, a koronavírus önmagában okozhat autoimmun betegséget, mint mondjuk a szívizomgyulladás, amelyet a fertőzöttek 25 százaléka elkaphat, az oltás kockázata ehhez nem is mérhető, egymillióból 5 embernél okozhat például a Pfizer szívizomgyulladást.
A gyermekek oltását jó szívvel ajánlja az immunológus, ugyanis a kisgyerekeket nem igazán befolyásolja a betegség, viszont fertőzni tudnak, így a 12 év alatti gyermekek oltásával vissza lehetne szorítani a járványt abba a mederbe, ahol ez kezelhető és nem okoz társadalmi traumát
– részletezte, majd kihangsúlyozta, hogy ez a gyerekeknek sem okoz traumát.
(atv nyomán)