A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 2021. november 19-én beérkező ugandai járatról szállt le az a brit állampolgárságú szomáliai férfi, akinek csomag- és ruházatátvizsgálása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai 37,77 kilogramm kábítószergyanús anyagot találtak. A gyorsteszt amfetamin hatóanyagra pozitívan reagált, így a férfit a NAV pénzügyőrei átadták a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomozóinak, akik a növényeket lefoglalták tőle.
Az előzetes szakértői vélemény kimondta, hogy a növényben katinon, vagyis kábítószer, illetve katin, vagyis pszichotróp anyag azonosítható. A nyomozók ez alapján gyanúsítottként hallgatták ki kábítószer birtoklása miatt a 46 éves szomáliai férfit, akitől a drogon kívül mobiltelefonját, SIM-kártyáját, valamint bőröndjét is lefoglalták.
A gyanúsítása ellen ugyan panasszal nem élt, de kihallgatása során tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Mint elmondta, a zöld leveles-száras növényeket rokonlátogatása során egy ugandai piacon vásárolta kétkilogrammos kiszerelésben, amiket családjának és barátainak szánt. Hangsúlyozta, Afrikában ez gyógynövénynek számít, teaként fogyasztják, de előfordul az is, hogy a szárát rágják.
A férfi egyelőre rács mögött várhatja a hatóságok döntését. Az RRI Bűnügyi Igazgatóságának kezdeményezése alapján a bíróság letartóztatta.
(Police.hu)