Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában, írja az MTI.
Zoom
Slomó zsidó szektája mint magyarországi történelmi egyház... Persze Semjénéktől nem is várhattunk mást
Áder János köszöntőjében arról beszélt: az elmúlt csaknem két esztendőben a koronavírus-járvány rendkívüli feladatokat adott a magyarországi egyházaknak is. Válaszokat kellett adniuk a legnehezebb kérdésekre, vigaszt kellett nyújtaniuk, amikor a lélekharang naponta szólt az elhunytakért, tartaniuk kellett a lelket a betegekben és családtagjaikban. Emellett a spirituális és közösségi élet szokatlan, online módjait kellett kialakítaniuk és felelősséggel kellett dönteniük a rájuk bízott iskolák és diákok, idősotthonok és lakóik érdekében - sorolta az államfő. Néha pedig megrendülten tudomásul kellett venniük, hogy egy közösség elveszítette papját, lelkészét, hitoktatóját - mondta.
Zoom
A Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség is történelmi egyház, bizony... Deutsch Róbert elnök balról a harmadik (Slomó belelógó orrát és szakállát nem számolva, persze)
Miközben sokféle rítus és kapcsolattartási forma vált egy időre lehetetlenné, az egyházak társadalmi jelenléte eleven maradt. "A járvány idején is erős, cselekvő, éltető közösségeknek, szeretettel szolgáló egyházaknak bizonyultak" - fogalmazott Áder János, köszönetet mondva az egyházak minden tagjának, a vezetőktől az önkéntesekig.
Zoom
Tavaly még héberül is megszólalt a hanukázó elnök, talán idén sem hagyja ki
Azt is mondta: a járvány most is számtalan egyéni és közösségi aggodalomra ad okot, "de a sokszor felfoghatatlan drámák mellett a tavalyi helyzetünkhöz képest a küzdelemhez mégiscsak jobb, hathatósabb emberi eszközök vannak a kezünkben".
Zoom
Fotók: MTI/Bruzák Noémi
Áder János elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, akikkel köztársasági elnökként utoljára találkozott adventi ebéden, és megköszönte nekik az elmúlt tíz évben tőlük kapott segítséget.
Zoom
Reméljük, a disznóhús nem hiányzott a felszolgált fogások közül
Zoom