A Covid-oltások mellékhatásai miatt egészségkárosodást vagy halált szenvedők, illetve családjuk állami kárpótlására nyújt be országgyűlési határozati javaslatot a Mi Hazánk Mozgalom, mivel jelenleg nem vállal felelősséget sem a gyártó, sem az oltások felvételét közvetlenül vagy közvetve kötelezővé tevő állam, sem a vakcinák beadását biztosító intézmény, írják, alább folytatódik a közlemény.
A koronavírus elleni, feltételes forgalomba-hozatali engedéllyel rendelkező oltóanyagok miatt elhunyt személyek hozzátartozói tízmillió forint egyszeri kártérítést, s a legkisebb gyermekük 18 éves koráig az átlagbérrel megegyező életjáradékot kellene kapjon a család, míg az egészségkárosodást szenvedők annak mértékével arányos, méltányos kárátalány összeget a Mi Hazánk indítványa szerint.
Elfogadhatatlanok a kormányzati titkosítások az oltások hatásfoka és mellékhatásai, következményei tekintetében is, ahogy sajnos a megrendelők és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások termékfelelősségre vonatkozó rendelkezései sem nyilvánosak. A koronavírus elleni vakcinákat gyorsított szükséghelyzeti engedélyezési eljárás keretén belül vizsgálta az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, majd az engedélyező hatóság ezen vizsgálatok eredményére tekintettel adta ki a vonatkozó feltételes forgalomba-hozatali engedélyeket. Nyilvánvaló, hogy az ilyen gyorsított eljárásban engedélyezett gyógyszerek alkalmazása során a mellékhatások nagyobb kockázattal vezetnek maradandó egészségkárosodáshoz, illetve akár fatális következményhez. De ha a kormány azt állítaná, hogy nincsenek egészségkárosító következményei az oltásnak, akkor nem kell félnie elfogadni ezt a kártérítési javaslatot, melynek megnyugtató üzenete is lehetne társadalmi szinten, egyfajta életbiztosítás volna. Amennyiben viszont elutasítják a Mi Hazánk javaslatát, az komoly kérdéseket vet fel az oltások kockázatával kapcsolatban - zárja szavait Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.