Aki a Jobbikot támadja, az Orbán hatalmon maradását segíti - írta a saját kormányfőjelöltje bírálatára válaszul a Jobbik elnöke. Azt is hozzátette: "mi nem felfelé nézünk, hanem előre". Alakul ez...
Mint hírül adtuk, Márki-Zay Péter a szabadeuropa.hu-nak beszélt arról, hogy "rengeteg áruló van" az ellenzékben, ezért aztán a Fidesz nagy mértékben tudja befolyásolni az ellenzék politizálását. Szerinte például Molnár Zsolt erős fideszes kapcsolatokkal rendelkezik, a Jobbik pedig nem száll be megfelelő mértékben a kampányba.
A Jobbik elnöke most Facebook-oldalán reagált az elhangzottakra. Mint írja, a párt a legtávolabbról érkezett az egységes ellenzékbe. Hiszen 2020 januárjában, amikor átvette a Jobbik vezetését, még mindig a milliárdos ÁSZ-büntetést nyögték, "miközben a pártot meg kellett tisztítani azoktól, akik ma is együttműködnek a Fidesszel. A büntetést kifizettük, a pártot megtisztítottuk és felkészítettük arra, hogy az egységes ellenzék részeként küzdhessen a kormányváltásért" – olvasható a bejegyzésben.
Emlékeztet arra is, hogy rengeteg aktivistával, és dupla annyi pénzzel szálltak be az előválasztás finanszírozásába, mint a többi párt. Ráadásul "29 körzetben nyertük el a választók bizalmát. A legnehezebb körzeteket bízták ránk, ahol vérrel és verítékkel lehet csak legyőzni a Fideszt, de rajtunk nem fog múlni. Ezután összegszerűen a Jobbik ajánlotta fel a pártok közül a legtöbb pénzt a közös ellenzéki kampányba."
Éppen ezért hangsúlyozza Jakab Péter:
Rajtunk nem múlhat a közös miniszterelnök-jelölt győzelme. És nem is fog. Aki ezek után a Jobbikot támadja, az Orbán hatalmon maradását segíti. De ezt a közös miniszterelnök-jelölt nyilván nem hagyná, hisz érte is küzdünk.
Annyi kiegészítést szúrt a bejegyzés végére, hogy
mi nem felfelé nézünk, hanem előre. Így kisebb az esélye annak, hogy elbukunk, nagyobb annak, hogy célba érünk. Mert így tudunk figyelni a szövetségeseinkre és a karmesterre is. Ha irányít, megyünk. Ha nem, akkor is. A 29 legnehezebb körzet kötelez. Rajtunk nem fog múlni a kormányváltás. Rajtunk nem. Mi, jobbikosok készen állunk. Csak előre!
(atv nyomán)
Frissítés: Sneider: Jakab Gyurcsány strómanja
"Megint a Jobbik jött Gyurcsány Ferenc megsegítésére" - írja Jakab elődje. Alább olvasható a bejegyzése.
Az elmúlt napokban maga Márki-Zay Péter jelentette ki, hogy könnyen előállhat olyan helyzet, amikor az ő lecserélésére tesznek kíséreltet az összellenzékből. Ennek a mondatnak az előzménye a Jobbikos Iránytű Intézet felmérése volt, amely hatalmas Fidesz előnyt mért, majd erre jöttek a Medián és a Századvég hasonlóan kellemetlen felmérései. Ma pedig azt látjuk, hogy Jakab Péter szentel egy egész posztot Márki-Zay Péternek címezve.
A helyzet teljesen egyértelmű. Amikor Gyurcsány Ferencnek a nyár elején azzal a veszéllyel kellett szembenéznie, hogy az ellenzék pártjai koalícióba tömörülnek a visszaszorítására, megkereste a már hosszú hónapok óta vele jó viszonyban lévő Jobbikos háttérvezetőket, és megszületett a DK-Jobbik paktum. Ennek köszönhetően a kölcsönös visszalépésekkel a választókerületi helyek 60%-át a két párt szerezte meg magának, és Gyurcsány Ferenc nem elszigetelődve, hanem megerősödve került ki a baloldali ellenzék belső küzdelméből.
Miután Márki-Zay Péter meglepetésre megnyerte az előválasztást, minden kezdődött elölről. Ezúttal ő próbálta a háttérbe szorítani Gyurcsány Ferencet, akit még naivan arra is megkért, hogy ne szerepeljen, ne kampányoljon. A jól ismert forgatókönyv szerint megint a Jobbik jött Gyurcsány Ferenc megsegítségére. Az intézetük elkészítette az egyébként szerintem reális felmérést, majd annak rendje és módja szerint ki is szivárgott a titkos, belső felmérés. Ma pedig, mint olvasható Jakab Péter folytatja a hadműveletet Márki-Zay Péter ellen.
Mellékszál, de számomra az teszi még személyesebbé Márki-Zay Péter támadását, hogy amikor Jakab Péter, már hatalmi pozícióból megtámadott, ugyanúgy kórházban feküdtem egy vállműtéttel, mint most MZP a karműtéttel. A legeredményesebb, de egyben legalantasabb támadás a félig védekezésképtelent ütni.
Botka Lászlót négy hónap múlva puccsolta meg a baloldali ellenzék, Márki-Zay Péter még csak két hónapja az összellenzék vezetője. Azt nem tudom, hogy a következő hónapban sikerül-e Márki-Zay Pétert lecserélnie Gyurcsány Ferencnek, de abban biztos vagyok, hogy ő ismét mossa kezeit, mint Pilátus, hiszen a stróman elvégzi a feladatát.