Milliókat érintő járványügyi korlátozásokat és döntéseket hoz, illetve javasol a kormánynak a csaknem két éve működő operatív törzs, ám az, hogy mit mérlegel és mi alapján dönt a testület, legkorábban 2030-ban derülhet ki, mivel az ülések dokumentumai tíz évig nem nyilvánosak – kezdi cikkét a hvg.
Zoom
Müller Cecília tiszti főorvos, Lakatos Tibor ezredes, Gál Kristóf és Kiss Róbert alezredesek
A portál annak próbált utánamenni, hogy milyen munka folyik ebben a lassan két éve működő testületben, és arra jutott, hogy nem világos, hogy készül-e szó szerinti jegyzőkönyv az operatív törzs üléseiről, nem tudni, hogy ezeken hányszor és miről szavaztak, ráadásul az eddigi több mint 150 tanácskozás összes dokumentumát azonnal, tíz évre “titkosítják”. Ez egy közérdekű adatigénylés során derült ki.
Az ülésekről készült dokumentumok megismerését megtagadom, mivel azok a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adatok és a keletkezésüktől számított tíz évig nem nyilvánosak.
Ezt válaszolta a lap közérdekű adatigénylésére Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. A portál az operatív törzs eddigi összes üléséről készült jegyzőkönyv vagy feljegyzés, jelentés kiadását kérte.
(24)