Az OTP csoport ukrajnai leánybankja tevékenységét fenntartja, támogatja, ugyanakkor az oroszországi leánybank számára nem nyújtanak finanszírozást, az orosz állampapírok forgalmazását felfüggesztették - olvasható a pénzintézet honlapján.
"Azon dolgozunk, hogy az ország pénzügyi infrastruktúrája, így a gazdaság egésze működőképes maradjon a háborús körülmények között is" - írták az ukrán leánybankkal kapcsolatban.
A tájékoztatás szerint a leánybank tevékenységének fenntartása mellett több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, a munkatársak és az ügyfelek körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel, és 160 menekült elszállásolásával, ellátásával járulnak hozzá a válsághelyzet kezeléséhez.
Tájékoztattak arról, hogy az oroszországi leánybank működését az OTP csoport teljes mértékben alárendeli a nemzetközi szankciós előírásoknak. Fokozatosan leépítik a vállalati hitelportfóliójukat, nem fektetnek orosz állampapírokba, illetve azok forgalmazását a teljes nemzetközi csoportban felfüggesztették.
Az OTP Bank Nyrt. nem nyújt finanszírozást oroszországi leánybankja számára - mutattak rá.
Hosszú távra terveznek, de elképzelhető a kivonulás is
Arra is kitértek: folyamatosan mérlegelik, hogy szükség van-e további változtatásokra az oroszországi jelenléttel kapcsolatban.
"Minden lehetséges döntést számba veszünk, ezek között elemezzük az orosz piac esetleges elhagyásának feltételeit és következményeit is" - így fogalmaztak a közleményben.
Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a március 4-ei sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy a pénzintézet mindkét háborúban álló országban hosszú távon tervez.
A szankciók révén az orosz érdekeltség is "meg fogja érezni" a háborút, de a menedzsment - akárcsak Ukrajnában - ott is helytáll - jegyezte meg.
Újságírói kérdésre az elnök-vezérigazgató azt mondta: "van olyan helyzet, amelyben átgondolnák a kivonulást" az orosz piacról, egyelőre azonban nem szeretnének a befektetőknek veszteséget okozni.
(MTI)