Irina Verescsuk hivatalos Facebook-oldalán állt bele a magyar vezetésbe, amiért Magyarország nem támogatja a szankciókat (pedig támogatja, hiszen megszavazták az eddigieket - a szerk.), nem ad fegyvert ("csak" az EU-val közösen - a szerk.), és nem engedélyezi más országokból származó fegyverkészletek területén való átszállítását. (Pedig engedélyezi, de "csak" akkor, ha más országból, pl. a lengyelektől lépnek be Ukrajnába - a szerk.)
Zoom
Nem, nem a ti Kárpátaljátokat akarjuk... hanem a miénket
Verescsuk azt állította, hogy “még a volt Szovjetunióból származó szatellitállamok sem viselkednek úgy, mint a magyar hatóságok".
Ezt írja:
Valójában mindenre nemet mondanak. Még egy lépés – és Budapest hivatalos retorikája teljesen oroszbarát lesz. Mi ez? Olcsó orosz gázt akarsz? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarják?
Verescsuk felszólította Budapestet, hogy “csatlakozzon a civilizált világhoz", és “ne ismételje meg a második világháború hibáit, amikor Magyarország rosszul döntött".
Frissítés: Magyarország támogat minden szankciót és Ukrajna uniós jelölti státuszának megadását - magyarázza a nagykövetség
A kijevi magyar nagykövetség a Facebookon megjelent közleményben reagált Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes napokban közzétett bejegyzésére, melyben többek közt azt írta, "nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között."
A nagykövetség "meglepődve és megdöbbenve" olvasta a politikus sorait a közösségi oldalon.
Mint fogalmaztak, Verescsuk, valamint az ukrán vezetés többi képviselője "emberfeletti munkát végez hatalmas felelősséggel abban a tragikus helyzetben, amelyben Ukrajna hősies küzdelmet folytat az agresszió ellen". Ugyanakkor megjegyzik, a Magyarországgal kapcsolatosan levont következtetései "nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek is."
Sajnos ezeket a közhelyeket már rég sikeresen elültették az ukrán közvéleményben. Különösen szomorú, hogy ezek között a találgatások között – nem először – Kárpátalja és az ott élő magyarok is szerepelnek – írták.
A nagykövetség szerint bár most nem a legalkalmasabb teljes listát állítani arról, mit tett és tesz Magyarország Ukrajnáért, azért néhány pontban felsoroltak intézkedéseket:
  • Magyarország a háború kezdete óta 641 775 ukrajnai menekültet fogadott be, gondozott és nyújtott segítséget nekik, és ez a szám naponta növekszik;
  • a magyar állampolgárok önkéntes adományainak és a Magyarország kormánya által biztosított forrásoknak köszönhetően állami szervek és humanitárius szervezetek több tízmillió euró értékű, 5000 tonna segélyt és adományt biztosítottak Ukrajnának, és mi biztosítani fogjuk ezt a jövőben is;
  • Magyarország továbbra is támogat minden szankciót, amelyet a nemzetközi közösség az agresszor állammal szemben bevezet;
  • Magyarország támogatja Ukrajna uniós jelölti státuszának megadását;
  • Magyarország energiaellátással járul hozzá Ukrajna életének megőrzéséhez.
Megértjük és támogatjuk, hogy az ukrán vezetés felelős az ukrán állampolgárok védelméért és biztonságáért, de a magyar kormány ugyanúgy felelős a magyar polgárok védelméért, biztonságáért.
A jelenlegi tragikus helyzet összefogást és egymás töretlen támogatását igényli. Ne keressünk ellenségeket ott, ahol nincsenek! – fogalmaztak.
(Kuruc.info - Mandiner - Orosz hírek - 24 nyomán)
Korábban írtuk: