Az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strassburgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.
Zoom
Fotó: Francois Lenoir/Reuters
Az EP-frakciók vezetői az uniós politikai prioritások végrehajtásáról kérdezték a bizottság elnökét. Von der Leyen a baloldali-liberális politikusok magyar és lengyel jogállamiságról feltett kérdéséire válaszolva elmondta: az Európai Unió Bíróságának ítélete - amelyben a bírák elutasították a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket - megerősítette: "a bizottság megközelítése helyes ebben a témában".
Hozzátette: a magyar kormánynak adtak esélyt arra, hogy a bizottság aggályaira válaszoljon, ezeket a válaszokat a testület elemezte. "Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést" - szögezte le.
Ursula von der Leyen azt mondta, hogy "Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma". Hozzátette, hogy a bizottság tárgyal a magyar kormánnyal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó alaphoz kapcsolódó terv elfogadásáról és a források folyósításáról, de a folyamatot ez idáig nem sikerült lezárniuk. "Számunkra a korrupció elleni fellépés a legfontosabb feltétel e téren" - emelte ki a brüsszeli uniós végrehajtó testület elnöke.
Lengyelországgal kapcsolatban Ursula von der Leyen elmondta, hogy ott a legnagyobb aggályt a jogállamiság terén az igazságszolgáltatás függetlensége jelenti, amit az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárásban - a jogállamiságra jelentett rendszerszintű veszély kockázatát elemezve - vizsgálnak. A helyreállítási alap forrásairól Lengyelországgal kapcsolatban azt mondta, hogy a vita egyelőre lezáratlan.
Frissítés: Varga Judit: Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal!
Brüsszel ne kövesse el ugyanazt a hibát, amit a magyar baloldal! - írta az igazságügyi miniszter kedden a Facebook-oldalán. Varga Judit kiemelte: az Európai Bizottság fogadja el a magyar emberek döntését, "ne Magyarországot büntessék, mert április 3-án a többség nem Brüsszel kívánalmai szerint szavazott".
A miniszter a bejegyzésében arra emlékeztette a bizottságot, hogy az eljárás elindításának vannak feltételei: szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának és erről hivatalos értesítést kell kapnia a magyar kormánynak. "Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg" - jegyezte meg.
Varga Judit hangsúlyozta: a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik, és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést.
"Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk" - írta, hozzátéve: "továbbá óva intenénk Brüsszelt attól, hogy felüljön a magyar baloldal hullámvasútjára".
Arról a politikáról "a magyar emberek markáns véleményt mondtak" vasárnap. A Fidesz-KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott, mellyel az emberek a jelenlegi kormányzati politika folytatására adtak mandátumot - szögezte le.
"Továbbra is kiállunk és kitartunk a gyermekvédelmi törvény mellett, melyet a népszavazáson leadott több mint 3 millió egybehangzó álláspont is megerősít" - tette hozzá az igazságügyi miniszter.
(MTI)